Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Ν. Κοτζιάς για το προσφυγικό στην "Tageszeitung" / Ν. Κοτζιάς: Τα σύνορα φυλάσσονται, το σταμάτημα των προσφύγων σημαίνει να τους πνίγουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς για το προσφυγικό στην "Tageszeitung" / Ν. Κοτζιάς: Τα σύνορα φυλάσσονται, το σταμάτημα των προσφύγων σημαίνει να τους πνίγουμε

Εξηγώντας τι πραγματικά σημαίνει η γενικόλογη απαίτηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί "αποτελεσματικότερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων" και αναλύοντας την πραγματικότητα του προσφυγικού μίλησε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Tageszeitung".

"Μα αυτό το κάνουμε ήδη, αλλά δεν αποδίδει κάτι. Αν θέλαμε να σταματήσουμε τους πρόσφυγες, θα έπρεπε να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον τους. Θα έπρεπε να τους βομβαρδίζουμε, να βυθίζουμε τις βάρκες τους και να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνιγούν. Αυτό αντίκειται, αφενός, στον ανθρωπισμό και, αφετέρου, στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Αποκλείεται. Γι' αυτό και στις επίσημες συναντήσεις των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ σιωπούν εκείνοι οι πολιτικοί που στη χώρα τους δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι οι Έλληνες είναι εκείνοι 'που δεν κάνουν τη δουλειά τους'" είπε χαρακτηριστικά απαντώντας στις κατηγορίες περί μη φύλαξης των συνόρων, ενώ για τις προτάσεις περί κλεισίματος των συνόρων της Γερμανίας στους πρόσφυγες ο υπουργός σημείωσε πως οι πρόσφυγες θα έβρισκαν παρά ταύτα ακόμη περισσότερες οδούς διέλευσης προς τη Γερμανία, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ΗΠΑ - Μεξικού.

Στην κυνική ερώτηση ότι οι φράχτες θα ακριβαίνουν τις τιμές των διακινητών με αποτέλεσμα οι Σύροι πια να μην μπορούν να δώσουν χρήματα και έτσι να διακοπεί το προσφυγικό κύμα, ο Ν. Κοτζιάς απαντά ότι "οι διακινητές θα ζητήσουν διαφορετικά ανταλλάγματα. Αυτή τη στιγμή θέλουν μόνον χρήματα. Θα μπορούσαν όμως μετά για παράδειγμα να ζητήσουν τμήματα του σώματος, όπως ας πούμε ένα νεφρό".

Αντικρούοντας τις μομφές περί μη αποδοχής βοήθειας από τη Frontex, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι "Εμείς ζητήσαμε 780 στελέχη της Frontex, αλλά στη συνέχεια ήρθαν μόνον 340 συνοριοφύλακες. Προορίζονταν να μας βοηθήσουν στο έργο της καταγραφής των προσφύγων, αλλά τον πρώτο καιρό λειτουργούσαν γραφειοκρατικά, όπως και στη βάση τους. Μετά τις 3 μ.μ. σχολούσαν και το Σαββατοκύριακο ήταν Σαββατοκύριακο. Έτσι δεν έκαναν τίποτα στο συγκεκριμένο έργο. Τώρα έχουν πλέον προσαρμοστεί, καθώς οι πρόσφυγες δεν ακολούθησαν, δυστυχώς, το πρόγραμμα υπηρεσίας των αστυνομικών της Frontex".

Για τα προβλήματα καταγραφής τόνισε ότι "το καλοκαίρι ήρθαν τόσοι πολλοί πρόσφυγες, ώστε σε κάποια από τα νησιά υπήρχαν έως και 23 φορές περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι κάτοικοι" ενώ έφερε ως παράδειγμα την ίδια τη Γερμανία λέγοντας πως "η ίδια η υπερσύγχρονη, αποτελεσματική Γερμανία δεν ήταν επί μακρόν σε θέση να καταγράψει τους πρόσφυγες που έρχονταν από την Αυστρία. Επιπλέον τα γερμανοαυστριακά σύνορα είναι πολύ μικρότερης έκτασης από ό,τι τα δικά μας θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία".

Επιπλέον ο Έλληνας υπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει την επιθυμία του να καταπολεμηθούν τα αίτια της προσφυγιάς με την ειρήνευση στη Συρία, ενώ έθιξε και την άφιξη Μαροκινών και Αλγερινών στη χώρα μας που ελπίζουν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. "Πετούν με 40 ευρώ στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα δίνουν άλλα 10 για ένα εισιτήριο λεωφορείου με προορισμό τις τουρκικές ακτές", συμπλήρωσε και χαρακτήρισε αποδοτικότερο μέτρο από το να ανακηρυχθούν ασφαλείς οι χώρες του Μαγκρέμπ -όπως προτείνει η Γερμανία- το "να κινηθεί η τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης της υποχρέωσης για άδεια εισόδου και διέλευσης (visa) σε Μαροκινούς και Αλγερινούς πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσε κανείς απλώς να πετάξει έως την Κωνσταντινούπολη και να μπει σε ένα φουσκωτό πλοιάριο".

Μιλώντας για το κόστος της προσφυγικής κρίσης στη χώρα, επεσήμανε ότι "έχουμε δαπανήσει περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη. Για εμάς 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα - είναι για την ακρίβεια περισσότερα από όσα θα αποφέρουν οι περικοπές συντάξεων που τώρα μας επιβάλλει η τρόικα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL