Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" / Μούιζνιεκς προς Δένδια: Αποφύγετε τον λόγο μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" / Μούιζνιεκς προς Δένδια: Αποφύγετε τον λόγο μίσους

Η συνέντευξη του Ν. Δένδια, όπου ο υπουργός χαρακτήρισε τους μετανάστες που δέχεται η χώρα μας ως "τραγικής ποιότητας", έφτασε ώς το Στρασβούργο προκαλώντας την αντίδραση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς.

Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε μέσω twitter την ανησυχία του για τη "νέα αύξηση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής στην Ελλάδα" προσθέτοντας πως «οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποφεύγουν τον λόγο μίσους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επίτροπος επισημαίνει τη χρήση λόγου μίσους ή ρατσιστικού λόγου από Έλληνες πολιτικούς, στην περσινή μάλιστα έκθεσή του για τη ρατσιστική βία στη χώρα μας είχε αναφερθεί και στις προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για "ανακατάληψη των πόλεων".

Συστάσεις για τους πρόσφυγες

Η διασφάλιση προστασίας των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη και η διασφάλιση πρόσβασης των προσφύγων τόσο στην επικράτεια κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και στις διαδικασίες ασύλου, ειδικά στη Μεσόγειο, βρίσκονται στο επίκεντρο των συστάσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που εστάλησαν χθες στην Προεδρία της Ελλάδας.

Αναφερόμενη στη διασφάλιση της προστασίας των Σύρων προσφύγων, η Υ.Α. τονίζει πως μέτρα που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επισημαίνοντας παράλληλα πως "συνεχίζουν οι αναφορές για τέτοιες πρακτικές άρνησης εισόδου, οι οποίες, αν αληθεύουν, αποτελούν λόγο σοβαρής ανησυχίας", ενώ αναφέρεται και στον τραγικό απολογισμό των τελευταίων ειδικά μηνών με τις εκατοντάδες ζωές που χάθηκαν μόνο σε δύο ναυάγια στην Ιταλία και τη Μάλτα.

Η Υ.Α. επαναλαμβάνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σύρων που έχουν διαφύγει του εμφυλίου πρέπει να αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες ή ως πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία. Αναφέρει επίσης ότι σημαντικό ποσοστό Σύρων αιτούντων άσυλο εξακολουθούν να τίθενται υπό κράτηση σε ορισμένα κράτη-μέλη, επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κράτησης στους πρόσφυγες αλλά και την ευρωπαϊκή Οδηγία που ορίζει ότι το μέτρο της κράτησης πρέπει να εφαρμόζεται ως πραγματικά έσχατο μέτρο.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί την Προεδρία της Ελλάδας, τα κράτη-μέλη και τους φορείς της Ε.Ε. να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της ευελιξίας και της ανταπόκρισης των συστημάτων χορήγησης ασύλου της Ε.Ε. -καθώς, όπως επισημαίνεται, απουσιάζει ένας καθιερωμένος μηχανισμός για την ενεργοποίηση ή στήριξη του σχεδιασμού της ανταπόκρισης σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης-, στην εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για το άσυλο με στόχο δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα ασύλου και στο άσυλο στο χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης μετά το 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL