Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καθιστική διαμαρτυρία για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης από πρόσφυγες και μετανάστες στην Κόρινθο (Video)

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαδήλωσαν στο κέντρο της Κορίνθου για τις συνθήκες στην ανοικτή δομή στο Στρατόπεδο Κορίνθου

Πορεία και καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα πρόσφύγες και μετανάστες στην Κόρινθο, από την δομή φιλοξενίας που έχει στηθεί στο στρατόπεδο της Κορίνθου, στην Πλατεία Ελ.Βενιζέλου, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν και τη σίτιση.

Ο βουλευτής Κορίνθου Γιώργος Ψυχογιός σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει και συζητήθηκε σήμερα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις συνθήκες φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη νέα «άτυπη» δομή του στρατοπέδου της Κορίνθου, τόνισε πως «χωρίς να έχει προηγηθεί σχεδιασμός, άρχισε να λειτουργεί «άτυπη» ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο της Κορίνθου"

"Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί πρόσφυγες από τις εκκενώσεις των καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας ενώ έχουν αρχίσει να μεταφέρονται και αιτούντες άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πληθυσμός των φιλοξενούμενων έχει ήδη υπερβεί τους 600. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να λειτουργεί η δομή, στις 13.09.2019, επισκεφτήκαμε με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ τον χώρο, ώστε να εξετάσουμε εκ του σύνεγγυς τις συνθήκες που επικρατούν εκεί"

Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η λειτουργία της δομής δεν πληροί τις προδιαγραφές για αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων. Η στέγαση γίνεται σε σκηνές που χωρίζονται σε μικρα δωμάτια με κόντρα πλακέ – αντί για tolls όπως είχε αρχικά ειπωθεί – οι οποίες είναι σαφώς ακατάλληλες θα επιδεινωθούν όταν χειροτερέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Η δομή δε διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό όπως π.χ. γιατρούς, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό κ.ο.κ. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές υποδομές για την υγιεινή των φιλοξενούμενων. Μέχρι ώρας, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσα άτομα ακριβώς θα φιλοξενηθούν στη δομή και για πόσο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ενώ στη δομή διαμένουν ως επί το πλείστον οικογένειες με μικρά παιδιά, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την πρόσβασή τους στην υγεία και την εκπαίδευση, γεγονός που δυσκολέυει ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη κατάργηση χορήγησης ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η κατάσταση στη δομή αρχίζει να επιδεινώνεται δραματικά. Είναι πλέον επαναλαμβανόμενες οι μαρτυρίες από φορείς και κινήματα της περιοχής ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, ενώ οι ανάγκες είναι άμεσες και επιτακτικές, καθώς στον χώρο φιλοξενείται μεγάλος αριθμός ευάλωτων ομάδων, παιδιών και βρεφών. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις σε ήδη ρουχισμού, βρεφικού γάλακτος και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις