Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Να ερευνηθεί ουσιαστικά ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να ερευνηθεί ουσιαστικά ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου

Δέκα ημέρες συμπληρώνονται από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από δύο καταστηματάρχες της Ομόνοιας και κανένα ερώτημα δεν έχει απαντηθεί γύρω από τον θάνατό του.

Η αρχική εκδοχή περί απόπειρας ληστείας υπό την απειλή μαχαιριού δεν υφίσταται πια ενώ μόνο οι δύο καταθέσεις των κατηγορουμένων εμφανίζουν τον 33χρονο ακτιβιστή να κρατά μαχαίρι, καθώς κανένας από τους μέχρι στιγμής μάρτυρες δεν είδε αυτό το μαχαίρι στα χέρια του Ζ. Κωστόπουλου όταν μπήκε ή βγήκε σερνώμενος πάνω σε γυαλιά από το κοσμηματοπωλείο.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να θυμίσουμε το βίντεο της "ΕφΣυν", το οποίο παρουσιάζει αστυνομικό να το κρατά με γυμνά χέρια. Φυσικά ακολούθησε η διαρροή από αστυνομικές πηγές ότι τελικά δεν βρέθηκαν αποτυπώματα του Ζ. Κωστόπουλου πάνω στο μαχαίρι, το οποίο, όπως τόνιζε στην "Α" η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Άννυ Παπαρρούσου, από την πρώτη στιγμή παρουσιάζεται στη δικογραφία μόνο σε μια αναφορά αστυνομικού ότι το είδε στο πάτωμα του καταστήματος, χωρίς περιγραφή ή έκθεση αυτοψίας.

Μέχρι την Παρασκευή στον ανακριτή δεν είχε φτάσει ακόμα το οπτικό υλικό από τις κάμερες, ενώ άγνωστο παραμένει εάν το κοσμητατοπωλείο διαθέτει κάμερα και εάν το υλικό της το έχει η αστυνομία, σύμφωνα μέ όσα υπογράμμιζε στην "Α" η δικηγόρος. Παράλληλα ο αδελφός του Ζ. Κωστόπουλου κάνει έκκληση να προσέλθουν μάρτυρες να καταθέσουν δεδομένου ότι η προσέλευση δεν είναι ανάλογη των όσων ήταν παρόντων, ενώ σήμερα στις 7 μ.μ. οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ και συλλογικότητες καλούν σε νέα πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία την οδό Γλάδστωνος.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και για τις δηλώσεις εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών.

"Η επίθεση στον αδύναμο/η, τα στερεότυπα για την εικόνα του Άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά στην κοινωνία μας. Επιπλέον ο σεξιστικός και ομοφοβικός χαρακτήρας και ο στιγματισμός ενάντια στους χρήστες ναρκωτικών, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά τη δολοφονία, σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων πλατιών κοινωνικών ομάδων" σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία τονίζοντας ότι "επιμένουμε στην ανάγκη μιας ενδελεχούς, διαφανούς και ουσιαστικής έρευνας για τη δολοφονία του Ζακ και τη στάση της αστυνομίας και θα αναλάβουμε δράση πιέζοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το τέρας."

Για "υπέρμετρη σκληρότητα και αδικαιολόγητη βία από την πλευρά της αστυνομίας" κάνει λόγο η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής τονίζει: "Προδίδει ότι το αίσθημα ατιμωρησίας και έλλειψης λογοδοσίας εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο στην αστυνομία. Η έρευνα λοιπόν (ποινική και διοικητική) θα πρέπει να στραφεί και σε αυτή την πλευρά της υπόθεσης και -κυρίως- θα πρέπει να επανεξεταστούν ριζικά οι πρακτικές αυτές, που εμάς δεν μας αρέσουν και -αυτό είναι το σημαντικό- είναι ασύμβατες με μια δημοκρατική λειτουργία της αστυνομίας".

"Τα υπαρκτά ζητήματα εγκληματικότητας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο από τα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας, όχι με μεθόδους Άγριας Δύσης" καταλήγει η ΕΕΔΑ.

"Αλήθεια, ποιο κράτος 'δικαίου' ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα;" αναρωτιέται η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζοντας ότι η "διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού", ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Κίνηση αστυνομικών PASSPORT: Ντροπή οι δηλώσεις Πάκου

Κόλαφος είναι και η ανακοίνωση της κίνησης αστυνομικών PASSPORT (Police Activiststs for Solidary Societies against Poverty and Racist Threat - Αστυνομικοί ακτιβιστές για κοινωνίες αλληλεγγύης ενάντια στη φτώχεια και τη ρατσιστική απειλή), στην οποία επισημαίνουν χαρακτηριστικά:

"Μας προκαλούν ντροπή οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, γιατί η λογική του «Έτσι είναι και σε όποιον αρέσει», όταν αφορά παρωχημένες και αναχρονιστικές λογικές και πρακτικές, βάζει ταφόπλακα στη βούληση της κοινωνίας για ισονομία, δικαιοσύνη και είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης αντιδημοκρατική, αφού θέτει το επάγγελμά μας και τη λειτουργία μας ως κρατικών λειτουργών εκτός κοινωνικής λογοδοσίας.

Ως κίνηση αστυνομικών PASSPORT δηλώνουμε απερίφραστα ότι όχι μόνο επιθυμούμε αλλά και επιδιώκουμε τη λογοδοσία και τον έλεγχο, γιατί αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού μας, ώστε να παρέχει με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα το αγαθό της ασφάλειας σε όλους ανεξαιρέτως, γεγονός που θα προσφέρει ικανοποίηση και στην πλειοψηφία των συναδέλφων μας".

Τονίζουν επίσης την ανάγκη για τους αστυνομικούς να λειτουργούν χωρίς στερεότυπα "γιατί από τις ενέργειές μας πολλές φορές εξαρτάται το μέλλον και η ίδια η ζωή ανθρώπων. Και η ζωή, όπως και η ελευθερία, ακόμη ευτυχώς αναγνωρίζονται ως υπέρτατα αγαθά του πολιτισμού μας", ενώ επισημαίνουν ότι "είναι υπέρτατη πολιτική ευθύνη ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του σώματος, όπως και η ριζική αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης - μετεκπαίδευσης, καθώς και η διεξαγωγή βιωματικών συμπεριληπτικών σεμιναρίων σε όλο το προσωπικό."

"Η λογική που κρύβεται πίσω από το 'σε όποιον αρέσει' είναι άκρως επικίνδυνη, ακραία ρατσιστική και αντιδημοκρατική. Όλες οι ενέργειες και παραλείψεις του κράτους και των δημόσιων λειτουργών σε μια ευνομούμενη κοινωνία υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο. Οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές αναπολούν τις εποχές της 'ζαρντινιέρας', της 'μηδενικής ανοχής' και της ρήσης 'το κράτος είστε εσείς'" σημειώνει το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι "επειδή στην πλειοψηφία της κοινωνίας 'δεν αρέσουν' παρωχημένες και αναχρονιστικές πρακτικές και αντιλήψεις που καταστρατηγούν ανθρώπινα δικαιώματα, καθίσταται πλέον επιτακτικότερη η ανάγκη περαιτέρω εκδημοκρατισμού της λειτουργίας της αστυνομίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL