Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
"Φεύγουν" από τον ΧΥΤΑ Αιγιαλείας 12.000 τόνοι απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φεύγουν" από τον ΧΥΤΑ Αιγιαλείας 12.000 τόνοι απορριμμάτων

Λύση στον κορεσμό του ΧΥΤΑ Αιγιαλείας δίνουν οι δημοτικές αρχές στη Δυτική Ελλάδα έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος συγκάλεσε χθες ευρεία σύσκεψη. Έτσι, από τη Δευτέρα οι πέντε ΧΥΤΑ των δήμων της Δυτικής Ελλάδας θα δεχθούν 12.000 τόνους για να αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ Αιγιαλείας. Ο δε δήμαρχος Αιγιαλείας Θ. Παναγόπουλος πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει στο υπουργείο Εσωτερικών ενδιάμεση πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιοχής.

Κατά τη σύσκεψη, παρά τις αντιδράσεις των δημάρχων, βρέθηκε η χρυσή τομή, προκειμένου να δοθεί λύση στον κορεσμό του ΧΥΤΑ Αιγιαλείας. Έτσι, θα μεταφερθούν στους πέντε ΧΥΤΑ 12.000 τόνοι απορριμμάτων, όπως όριζε η προηγηθείσα απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Ν. Παπαθεοδώρου. Να σημειωθεί ότι, λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Αιγιαλείας, υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Πάτρας ζητώντας την άμεση αποσυμφόρησή του από τα απορρίμματα για λόγους δημόσιας υγείας.

Στη χθεσινή σύσκεψη το "παρών" έδωσε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, ο οποίος μετά το πέρας της δήλωσε στην “Α” πως “βρέθηκε προσωρινή λύση στο πλαίσιο της συναίνεσης και της αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης για τη μεταφορά 12.000 τόνων απορριμμάτων”. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ορίζει ότι ο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου θα δεχθεί 1.500 τόνους, ο ΧΥΤΑ Αγρινίου 3.500 τόνους, ο ΧΥΤΑ Ακτίου - Βόνιτσας 5.500 τόνους, ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου 1.000 τόνους και ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας 500 τόνους. Η ισχύς της απόφασης είναι ένα έτος.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αιγιαλείας θα επιβαρυνθεί με το κόστος μεταφοράς και απόθεσης των απορριμμάτων στους άλλους πέντε ΧΥΤΑ. Ταυτόχρονα, πρέπει να κάνει διαλογή των ανακυκλώσιμων και αφ’ ενός να μεριμνήσει για την προσωρινή διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων, αφ’ ετέρου να προχωρήσει στη διευθέτηση περιοχής εγκατάστασης δεματοποίησης στη θέση Νησί της Τέμενης Αιγίου.

Τέλος, ο ΦΟΔΣΑ της 4ης διαχειριστικής ενότητας Αχαΐας οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία λειτουργία στη θέση Κακιχούνι Αιγιαλείας και ο ΦΟΔΣΑ της 3ης διαχειριστικής ενότητας Αχαΐας πρέπει να προχωρήσει στην άμεση αδειοδότηση και υλοποίηση των υποδομών που ορίζονται από το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρο για κομποστοποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL