Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την καινοτομία

Άνω των 500 εκατ. ευρώ τα έργα Ψηφιακής Οικονομίας το 2018, δηλώνει στην "Α" ο Στ. Ράλλης, γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

Να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών επιβάλλει η Ε.Ε. στο πλαίσιο της πολιτικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Στόχος, οι χώρες να μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες, μέσα από σύγχρονες υποδομές. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά τους.

Για τι είδους υπηρεσίες μιλάμε όμως και ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες; Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης προσδιορίζει τις προτεραιότητες: «Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής σχεδιάζει και υλοποιεί έργα δίνοντας προτεραιότητα σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η κοινωνική ασφάλιση, οι μεταφορές, ο αγροτικός τομέας και η επιχειρηματικότητα. Συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία, έχοντας ως στόχο ο εκσυγχρονισμός των δράσεων να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την καινοτομία».

Η φράση «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» ακούγεται βαριά και ίσως υπέρμετρα φιλόδοξη. Ο Στέλιος Ράλλης επιμένει: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά τους για να μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη μιας παγκόσμιας αγοράς 500 δισ. ευρώ». Και προσθέτει για την Ελλάδα: «Για το 2016 οι ψηφιακές τεχνολογίες συνεισέφεραν στο ελληνικό ΑΕΠ πάνω από 16,3%, δηλαδή 29 δισ. ευρώ».

Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 θέτει το όραμα και εξειδικεύει τους τομείς παρέμβασης στους οποίους θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές μας προκειμένου η χώρα να ενταχθεί με αξιώσεις στον ευρωπαϊκό ψηφιακό χάρτη, με ορίζοντα το 2021, σημειώνει ο Στ. Ράλλης.

Όσο για τα εργαλεία, πρώτα αναφέρει τις υποδομές για «γρήγορο Διαδίκτυο ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο του ψηφιακού χάσματος». Όπως τονίζει «στόχος δεν είναι μόνο να σχεδιάζονται έργα με εξορθολογισμένους προϋπολογισμούς, αλλά να είναι τεχνολογικά σύγχρονα, διαλειτουργικά και καινοτόμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη της οικονομίας». Και σχετικά με τη χρηματοδότηση προσθέτει: «Σημειώστε ότι αναζητούμε κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πλην του ΕΣΠΑ και των κρατικών πόρων. Μόνο το τελευταίο δίμηνο, η Γραμματεία μας, σε συνεργασία με υπουργεία, Περιφέρειες και ανεξάρτητες αρχές, έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και έχει προεγκρίνει έργα και δράσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 ο προϋπολογισμός των σχεδιαζόμενων έργων θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις