Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ / Στο στόχαστρο τα μηχανήματα και τα προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ / Στο στόχαστρο τα μηχανήματα και τα προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ.

Ακόμη και τα ρούχα που είχαν συγκεντρωθεί για τους πρόσφυγες κινδυνεύουν να μπουν σε πλειστηριασμό στη ΒΙΟ.ΜΕ. Έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας και έξι χρόνια αγώνα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν ακόμη να ησυχάσουν, καθώς βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με διαδικασίες εκποίησης των υποδομών, του εξοπλισμού και των προϊόντων του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου, ακόμη και των ειδών αλληλεγγύης που συγκεντρώνονται.

Στις 29 Μαΐου ο σύνδικος πτώχευσης Θεοχάρης Μέγας, ύστερα από συνέλευση των πιστωτών, ανέλαβε να καταγράψει όλα τα κινητά στοιχεία της ΒΙΟ.ΜΕ. και του Εργατικού Ιατρείου, δηλαδή μηχανήματα, μηχανολογικό και ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, οχήματα, ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες, καθώς και προϊόντα της ΒΙΟ.ΜΕ., προκειμένου να γίνει τμηματικός πλειστηριασμός τους.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, όταν η εργοδοσία τούς εγκατέλειψε πριν από έξι χρόνια απλήρωτους, ήταν εκείνοι που διαφύλαξαν την περιουσία του εργοστασίου και στη συνέχεια κατάφεραν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, δίνοντας διαφορετική -φιλική στο περιβάλλον- κατεύθυνση στην παραγωγή. Από υλικά οικοδομής που παρήγαγαν, παράγουν πλέον οικολογικά απορρυπαντικά τα οποία βρίσκονται, μέσω και του e-shop που δημιούργησαν, σε όλο και περισσότερα σπίτια. Παράλληλα ανέπτυξαν κοινωνικές δράσεις, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις αλληλεγγύης και διαμορφώνοντας ιατρείο για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Διπλός αγώνας

Ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στους πλειστηριασμούς είναι διπλός, καθώς αφορά την κινητή, αλλά και την ακίνητη περιουσία. Σταθερά εδώ και χρόνια γίνονται πλειστηριασμοί για το σύνολο των οικοπέδων της μητρικής εταιρείας Φίλκεραμ, που περιλαμβάνουν και τους χώρους όπου βρίσκεται η ΒΙΟ.ΜΕ. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες να ξεπουληθεί το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. έχουν αποβεί άκαρπες χάρη στην επιμονή των εργαζομένων, την ενεργό στήριξη της τοπικής κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων σε όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν πως η νέα αυτή κίνηση από τις δικαστικές αρχές και τον σύνδικο πτώχευσης συνιστά προσπάθεια αποτροπής να γεννηθούν και άλλα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα όπως της ΒΙΟ.ΜΕ., με εργαζόμενους που, αντί να πάνε σπίτι τους όταν κλείνει ένα εργοστάσιο, παίρνουν την τύχη του στα χέρια τους.

Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στους συνδικαλιστές, τους εργάτες και στις συλλογικότητες να τους στηρίξουν ξανά ώστε να δείξουν όλοι μαζί ότι, αφού "δεν μπορούν αυτοί", αφεντικά και αρμόδιες αρχές, μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να καταφέρουν να λειτουργήσουν ένα εγχείρημα και να θρέψουν τις οικογένειές τους. "Ζητάμε την έμπρακτη συμπαράστασή σας για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο ζωντανό και τις οικογένειές μας μακριά από τον φόβο και τη φτώχεια. Ζητάμε ψηφίσματα συμπαράστασης για να μπορέσουμε να αποδείξουμε τη δύναμή μας: τη δύναμη της αλληλεγγύης, που είναι δυνατότερη από κάθε μορφή καταστολής του κεφαλαίου, κάθε μορφή οικονομικής κατάρρευσης της καπιταλιστικής οικονομίας”, αναφέρουν αγωνιστικά και αλληλέγγυα οι εργαζόμενοι. Το προτεινόμενο ψήφισμα αλληλεγγύης μπορεί να βρει όποιος θέλει στο blog τους: bio-metal.blogspot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL