Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.2°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C20.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.7°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
0 BF 60%
Ενάντια στην παραχώρηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης σε ιδιώτη η Ανοιχτή Πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενάντια στην παραχώρηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης σε ιδιώτη η Ανοιχτή Πόλη

Με νέα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προειδοποίησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρ. Αξελός τον δήμαρχο Γ. Καμίνη εναντίον της παραχώρησης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Impact Hub Athens. Είχε προηγηθεί προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τον τρόπο λήψης απόφασης αναφορικά με την παραχώρηση.

Η διαφωνία της Ανοιχτής Πόλης με την παραχώρηση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης εδράζεται στην αλλοίωση του χαρακτήρα της αυτοδιαχείρισης από συλλογικότητες της περιοχής και στην τοποθέτηση ενός ιδιώτη για τη διαχείριση του χώρου. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε επιφυλάξεις για την τήρηση των αποτελεσμάτων της προηγηθείσας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Η αντιδήμαρχος Αμ. Ζέπου εξήγησε ότι λόγω του ότι το κτήριο επισκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ δεν μπορούσε να εκχωρηθεί σε ιδιώτη, αλλά ήταν ασύμφορο για τον δήμο να τον διαχειριστεί. Γι’ αυτό, όπως, εξήγησε, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του χώρου, χωρίς η εταιρεία να έχει κέρδος. Έντονη ήταν διαμαρτυρία εκπροσώπων τοπικών συλλόγων, που υποστήριξαν ότι έδωσαν αγώνα για τη διατήρηση της Αγοράς όταν είχε εγκαταλειφθεί από τον δήμο επί Κακλαμάνη και τώρα για να κάνουν εκδηλώσεις τους ζητείται αντίτιμο 40 ευρώ.

“Θέλουμε τη θεσμική προστασία της Αγοράς από τον δήμο και τη δυνατότητα να συνεχιστεί το επιτυχημένο μοντέλο αυτοδιαχείρισης που λειτούργησε επί έξι χρόνια” έλεγαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων. “Είμαστε ενάντια στην ανάθεση της διαχείρισης σε ιδιώτη” τόνιζαν. “Στόχος μας είναι η Αγορά να λειτουργήσει υπέρ της τοπικής κοινωνίας” υπογράμμισε ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την παραχώρηση “το πιο καινοτόμο εγχείρημα στην χώρα”. Στην ψηφοφορία, υπέρ της παραχώρησης τάχθηκαν 25 δημοτικοί σύμβουλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Χρ. Τεντόμα, ενώ η αντιπολίτευση ψήφισε κατά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε συνοπτική ενημέρωση από τον δήμαρχο για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα και ειδικά για το ενδεχόμενο ανοικοδόμησης του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι “δεν υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του δήμου”, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί διεξοδικά στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL