Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Η ώρα του εισαγγελέα για τα δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ώρα του εισαγγελέα για τα δάνεια κομμάτων - ΜΜΕ

Η ώρα του εισαγγελέα έφτασε για τον "πακτωλό" των χρημάτων που δόθηκε σε κόμματα και ΜΜΕ την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία "στέναζε" κάτω από το βάρος των Μνημονίων. Το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το αν ήταν νόμιμη η δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες διαβιβάστηκε ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου με εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου. Ταυτόχρονα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με οδηγία να ανασυρθεί από το αρχείο το διαβόητο πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη αν κριθεί απαραίτητο για την πορεία των ερευνών.

Το πόρισμα εστάλη στον οικονομικό εισαγγελέα με την εντολή να διακριβώσει αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Σε αυτήν την περίπτωση ο Παν. Αθανασίου καλείται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η άσκηση ποινικών διώξεων.

Κρίσιμη για την πορεία των ερευνών θεωρείται η εντολή της Ξ. Δημητρίου προς τον Παν. Αθανασίου να προχωρήσει σε ανάσυρση του παλαιότερου πορίσματος Καλούδη το 2013, το οποίο "θάφτηκε" στο αρχείο μετά από αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Την τροπολογία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ, Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης και σύμφωνα με αυτήν απαλλάσσονταν των ευθυνών όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις αυτές, που δόθηκαν παράνομα την περίοδο 2000-2011 "με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις έως το 2020".

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ενημερώσει την Οικονομική Εισαγγελία ότι τα δάνεια προς τα κόμματα, συνολικού ύψους 272,44 εκατομμυρίων ευρώ, δεν πρόκειται να αποπληρωθούν. Ακολούθησε δικαστική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και των τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς.

Τελικά τον Μάρτιο του 2013 ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γιώργος Καλούδης εισηγήθηκε ονομαστικά την απόδοση κακουργηματικών κατηγοριών εις βάρος τραπεζικών στελεχών και πολιτικών - κομματικών παραγόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL