Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Δίωξη για απώλεια 2,7 εκατ. ευρώ σε ΕΛΚΕ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίωξη για απώλεια 2,7 εκατ. ευρώ σε ΕΛΚΕ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας βρίσκονται τα προεδρεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατά την τελευταία 15ετία, τα οποία φέρονται να ευθύνονται για την απώλεια 2,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά χρήματα που όφειλαν να καταβάλλουν στον συγκεκριμένο λογαριασμό όσοι εκ των καθηγητών του ιδρύματος ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα. Ουσιαστικά διώκονται οι διατελέσαντες πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΕΛΚΕ του ΤΕΙΘ και αυτό διότι δεν διεκδίκησαν, ως όφειλαν, να εισπραχθούν τα συγκεκριμένα ποσά από τους καθηγητές πλήρους απασχόλησης που ασκούσαν και ελεύθερο επάγγελμα και θα έπρεπε να καταβάλλουν στον λογαριασμό το 15% επί της ακαθάριστης αμοιβής από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος.

Έτσι χθες ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία, ενώ η υπόθεση παραπέμπεται σε ειδική ανακρίτρια, που το επόμενο διάστημα θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα που διενήργησαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι πάνω από 70 καθηγητές του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ δεν απέδωσαν τα οφειλόμενα ποσά, ωστόσο για τους καθηγητές αυτούς δεν προβλέπονται ποινικές, αλλά μόνο πειθαρχικές ευθύνες, οι οποίες φθάνουν έως την αργία. Το σημερινό προεδρείο του ΕΛΚΕ του ΤΕΙΘ διεξάγει καταλογισμούς -μέσω της εφορίας- για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών είναι πιθανόν να βρεθούν τα αντίστοιχα προεδρεία του ΑΠΘ και του ΠΑ.ΜΑΚ. Κατά πληροφορίες οι αντίστοιχες απώλειες στο ΑΠΘ, σε βάθος 15ετίας, υπολογίζονται σε 36 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των καθηγητών που άσκησαν την περίοδο εκείνη ελευθέρια επαγγέλματα να ανέρχεται σε 1.300.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθηγητής της Ιατρικής δεν απέδωσε 1,5 εκατ. ευρώ από παράλληλη άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Οι αντίστοιχες απώλειες για το ίδιο χρονικό διάστημα στο ΠΑ.ΜΑΚ. εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL