Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Ασπίδα προστασίας από το υπουργείο Εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Ασπίδα προστασίας από το υπουργείο Εργασίας

«To υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων που βιώνουν δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας» τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η Έφη Αχτσιόγλου αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Σώμα Επιθεωρητών, ενώ νωρίτερα είχε συναντήσεις με εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, στα λιπάσματα Καβάλας (ΒΦΛ) και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο.

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι «την περίοδο 2010-2014 δεν συνέβη απλώς μια συνολική απορρύθμιση στην αγορά εργασίας μέσα από τις παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που κατάργησαν θεμελιωμένα δικαιώματα και ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας. Αυτό που συνέβη επιπλέον είναι ότι διαμορφώθηκε ένα γόνιμο έδαφος για μια όξυνση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους εργασιακούς χώρους» για να προσθέσει ότι «η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε, επίσης, ότι ήδη έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης δράσεων για τη λειτουργία του ΣΕΠΕ και προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αλλαγή στην αρχιτεκτονική των προστίμων. Νωρίτερα η υπουργός, μαζί με τον γ.γ του υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδη και τον γραμματέα του του ΣΕΠΕ Ν. Ηλιόπουλο, συναντήθηκε στο ΥΜΑΘ με τους απολυμένους εργαζόμενους στη ΒΦΛ, τους απολυμένους στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Σίνδο και τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Εργαζόμενοι και απολυμένοι, αντιμετωπίζουν εκβιαστικές μεθόδους από την εργοδοσία για την περικοπή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους και για μειώσεις μισθών.

«Εξηγήσαμε στην υπουργό τη στάση μας απέναντι στη συμφωνία που η εργοδοσία μας ζητάει να υπογράψουμε, η οποία προβλέπει μείωση 20% επί των μισθών μας, και η υπουργός μας ξεκαθάρισε την αντίθεση του υπουργείου σε αυτήν την παράνομη συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων των σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης Νόπη Μουστακίδου μετά τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας.

Η συνάντηση με τους εργαζόμενους στη ΒΦΛ ουσιαστικά ήταν μια συνέχεια στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες με το υπουργείο Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι θα υψώσει ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους τόσο μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει όσο και με όρους δημόσιας πολιτικής παρέμβασης.

Σαφή προειδοποίηση έστειλε η υπουργός και για τις εκβιαστικές μεθόδους της εργοδοσίας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Σίνδου υπενθυμίζοντας πως οι καταγγελίες που έγιναν δεν αφορούσαν μόνο παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και φαινόμενα απειλών κατά των εργαζόμενων.

«Με την παρουσία μας εδώ το υπουργείο Εργασίας λέει ότι αυτά τα φαινόμενα δεν θα γίνουν ανεκτά, θα υψώσουμε μια ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους που δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τα δικαιώματά τους και με τη βοήθεια του ΣΕΠΕ, στο οποίο δίνουμε την απόλυτη στήριξη και προσήλωσή μας, είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν στην καθημερινότητά τους να βλέπουν αλλαγή στη ζωή τους» πρόσθεσε.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισκέφθηκε, τέλος, το συγκρότημα εργατικών κατοικιών στη Νέα Ευκαρπία, με αφορμή και την επίλυση μετά από τέσσερις δεκαετίες της εκκρεμότητας που κρατά ομήρους από το 1978 δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους του ΟΕΚ. Με υπουργική τροπολογία που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπως τονίστηκε, θα ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοση οριστικών παραχωρητηρίων σε 11.134 δικαιούχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL