Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
"Παντρεύοντας" επιχειρηματικότητα, παιχνίδι και μάθηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παντρεύοντας" επιχειρηματικότητα, παιχνίδι και μάθηση

“Η μητέρα μου είναι δασκάλα της αγγλικής. Πολλές φορές συζητούσαμε πώς θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη η εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Να είναι η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης πιο εύκολη, πιο δημιουργική και πιο φαντασμαγορική. Να είναι σαν παιχνίδι με ήχους και καρτούν”, αναφέρει ο Λίνους Λούντμπερ, ο συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Trilo, που λειτουργεί στη Σουηδία. “Έτσι αποφασίσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου να φτιάξουμε δυο παιχνίδια, τα οποία λειτουργούν σε κινητά νέας τεχνολογίας και ταμπλέτες” τονίζει προσθέτοντας: “Η μητέρα μου παρότι δεν έχει σχέση με την τεχνολογία, ενθουσιάστηκε γιατί είδε πόσο χαρούμενοι είναι οι μαθητές της και πόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται το μάθημα”.

Το παιχνίδι κομμάτι του μαθήματος

Ο Λίνους μαζί με τους συνεργάτες του ξεκίνησαν την προσπάθειά τους το 2013. Σχεδίασαν τα παιχνίδια. Δυο χρόνια αργότερα ίδρυσαν την εταιρεία, βρήκαν συνεργάτη στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προωθήσουν τα παιχνίδια στην αμερικάνικη αγορά, που “είναι και πιο ευρεία και είναι πιο εξοικειωμένη με ηλεκτρονικά παιχνίδια”, όπως εξηγεί ο Λίνους. Αναζήτησαν όμως και την αρωγή του κράτους, προκειμένου τα παιχνίδια να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων. “Στόχος μας είναι να διαδοθούν τα παιχνίδια μας παντού”, σημειώνει, ενώ τονίζει ότι στη χώρα του βρήκε ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από το υπουργείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, που στηρίζει νέες ιδέες. Η προσπάθεια του Λίνους και των συνεργατών του είναι μία από τις καινοτόμες. Άνθρωποι με την έμπνευση του Λίνους έχουν δημιουργήσει εφαρμογές για τις ιατρικές υπηρεσίες, για τη διατροφή, το ψάρεμα που είναι διαδεδομένο στους Σουηδούς, τη μουσική. Πέρα από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν αντικείμενα χρηστικά για την καθημερινότητα.

Τα πανεπιστήμια στηρίζουν τις καινοτόμες ιδέες

“Στη Σουηδία στηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις”, τονίζει ο Έρικ Άστεντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο πλαίσιο παρουσίασης που διοργάνωσε στην Αθήνα προ ημερών η πρεσβεία της Σουηδίας. “Στη χώρα μας υπάρχει η υποδομή και τόσο στην αγορά, όσο και στα πανεπιστήμια”, υπογραμμίζει εξηγώντας πως “στα πανεπιστήμια λειτουργούν 11 γραφεία καινοτομίας, που εμπνέουν και χρηματοδοτούν τους φοιτητές να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα υλοποιώντας την ιδέα τους”. Αναφέρει, μάλιστα, το παράδειγμα του Skype, που πλέον είναι χρήσιμο μέσο για τη διαδραστική επικοινωνία και διαδεδομένο σε όλον τον κόσμο, δημιουργημένο από τον Σουηδό Νίκλας Ζενστρομ και τον Δανό Ζάνους Φρις.

“Οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις τα πρώτα χρόνια αποτυγχάνουν να γίνουν πλούσιες και ο κάθε εταίρος ζει με εισόδημα περί τα 2.500 ευρώ, αλλά αρκετές από αυτές όταν επιτυγχάνουν να διαδώσουν τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες, τότε έχουν πολλές ελπίδες”, σημειώνει ο Έρικ. “Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας”, τονίζει υποστηρίζοντας ότι “η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να συμπεριλάβουν τις νεοφυείς στην στρατηγική της καινοτομίας”.

Σημαντική η συμβολή στην απασχόληση των νέων

Παρότι εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειωθεί ο ρυθμός εμφάνισης νέων ιδεών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το υπουργείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας έχει ως στρατηγική του να ενισχύσει τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι το 20% των επιχειρήσεων στη Σουηδία είναι μικρές και οι νεοφυείς συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς τέσσερις στις πέντε νέες θέσεις εργασίας είναι από αυτές τις επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL