Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Εισεγγελική παρέμβαση για τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εισεγγελική παρέμβαση για τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου

Ως ύποπτοι για αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστικής βίας θα κληθούν να λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη τόσο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης όσο και μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου του ίδιου δήμου, που εξέδωσαν την απαράδεκτη ανακοίνωση με την οποία δήλωναν ότι θα προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που φιλοξενηθούν για μάθημα σε αυτό προσφυγόπουλα.

Χθες, και μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε τόσο από την συγκεκριμένη ξενοφοβική ανακοίνωση όσο και από το βίντεο στο οποίο ο κ. Γαβότσης εμφανίζεται να προτρέπει συγκεντρωμένους δημότες του να προβούν σε άνομες πράξεις για το προσφυγικό, η προϊσταμένη εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη διέταξε προκαταρτική έρευνα. Σκοπός της, να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσιστική βίας. Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική παραγγελία περιλαμβάνει δύο σκέλη: Από τη μία την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου να προβεί σε κατάληψη του σχολείου σε περίπτωση που καθίσουν προσφυγόπουλα στα ίδια θρανία με τα παιδιά τους κι από την άλλη δηλώσεις του Αστέριου Γαβότση, σε συγκέντρωση δημοτών του με αφορμή αντιδράσεις πολιτών για το προσφυγικό, που χαρακτηρίστηκαν ως «ρατσιστικές».

Προηγήθηκε η παρέμβαση του γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου, με την οποία εξέφραζε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Ωραιοκάστρου και υπενθύμιζε “την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει”.

Οι σύλλογοι δείχνουν τον κ. Γαβότση

Ο “γαλάζιος” δήμαρχος Ωραιοκάστρου πάντως, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το επίμαχο βίντεο, υποστήριξε ότι προσπαθούσε να αποσοβήσει βίαιες συμπεριφορές δημοτών του, ενώ επέμενε στις απόψεις του για το θέμα της υποδοχής προσφυγόπουλων στα σχολεία του δήμου του. Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας Ωραιοκάστρου υποστήριζαν ότι ο δήμος δεν έχει σχέση με τις ανακοινώσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κυρίτσης δήλωσε πως συγκάλεσε την έκτακτη συνέλευση όταν ενημερώθηκε από τον Δήμο Ωραιοκάστρου πως "υπάρχουν θέματα υγειονομικής κάλυψης και προστασίας". Υποστήριξε μάλιστα ότι τα μισά παιδιά του σχολείου δεν έχουν εμβολιαστεί για φυματίωση και ηπατίτιδες, αλλά δεν είπε τι θα συμβεί εάν ένας μαθητής του σχολείου εκδηλώσει μια μολυσματική ασθένεια. Ο σύλλογος θα καταλάβει το σχολείο με αίτημα να αποβληθεί; Ωστόσο, και ο κ. Κυρίτσης δεν θεωρεί εαυτόν “ρατσιστή”.

“Τα παιδιά των προσφύγων είναι και αυτά παιδιά του Θεού. Κάπου πρέπει να ενταχθούν, όχι όμως με τον τρόπο που θέλει αυτή τη στιγμή η πολιτεία” υποστήριξε και, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα έλεγε πως τα μισά παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου δεν έχουν εμβολιαστεί, πρόσθεσε “Όταν εγώ πήγα το δικό μου το παιδί στο σχολείο μου ζήτησε ο διευθυντής να του παραδώσω το βιβλιάριο των εμβολίων. Στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών και αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κράτος δημοκρατικό, ό,τι ισχύει για το δικό μου το παιδί το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα παιδιά των προσφύγων’’.

Τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί

Μόνο που οι ΜΚΟ δηλώνουν ότι τα προσφυγόπουλα που διαβιούν σε κοντινά στο Ωραιόκαστρο κέντρα φιλοξενίας έχουν εμβολιαστεί, ενώ στα κέντρα αυτά δεν έχει παρουσιαστεί κανένα ύποπτο κρούσμα μολυσματικής ασθένειας. “Ασπαστήκαμε σαν γονείς την απόφαση του δήμου να ενταχθούν αυτά τα παιδιά σε ξεχωριστές σχολικές μονάδες, δεδομένου ότι τα σχολεία του δήμου είναι υπεράριθμα αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα υπάρχει θέμα υγειονομικής κάλυψης και προστασίας’’ επέμενε ο κ. Κυρίτσης, επιβεβαιώνοντας ότι ο Αστέριος Γαβότσης και η διοίκηση του δήμου πρωταγωνιστούν σε αυτή την ιστορία και ενισχύουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στην τοπική κοινωνία.

Παραίτηση του προέδρου της ένωσης γονέων με αποστάσεις

Χθες, πάντως, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου Αθανάσιος Τσολακίδης, ενώ η ένωση με ανακοίνωσή της πήρε αποστάσεις από τους δύο συλλόγους της που έβγαλαν της συγκεκριμένες πανομοιότυπες ανακοινώσεις για τα προσφυγόπουλα. «Δεν είμαι αυτός που υπέγραψε ή πήρε αυτή την απόφαση» δήλωσε ο κ. Τσολακίδης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος τη δέχθηκε ως κοινοποίηση. Υποστήριξε ότι δέχτηκε σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων “με ύβρεις και απειλές”. Σημείωσε επίσης ότι το ζήτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Ωραιοκάστρου έχει τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο της Ένωσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά η επιμέρους ενημέρωση στους συλλόγους θα γινόταν μετά την επίσημη ενημέρωση σε σχέση με το ζήτημα από την πολιτεία. «Στείλαμε μηνύματα στους συλλόγους και είπαμε ότι αν δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό, δεν μπορούμε να σας ενημερώσουμε με φήμες» τόνισε.

Εκπέμπουν ξενοφοβία

Ηχηρή ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης Αλληλεγγύη - Ανατροπή Γρηγόρη Ερδινέλη, ο οποίος, σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε, δήλωσε πως “Οι απόψεις αυτές, εκτός του ότι είναι δυσνόητες, εκπέμπουν μια ξενοφοβία και έναν κρυφορατσισμό που είναι πρωτοφανείς για γειτονιές που είναι προσφυγογειτονιές». “Οι γονείς, έντρομοι και καθοδηγούμενοι από τρομολάγνους ανθρώπους, που έχουν άλλες σκοπιμότητες, τους έχουν ποτίσει τον φόβο ότι τα παιδιά τους θα κολλήσουν φυματίωση, ηπατίτιδες, πανούκλες, ελονοσίες και ό,τι άλλο κακό μπορεί να βάλει κανείς στο μυαλό του, έχουν ποτιστεί τον τρόμο και τους σέρνονται σε αυτές τις συμπεριφορές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στη δημοτική αρχή του Ωραιοκάστρου.

Καταδίκη από τον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του καταδίκασε “τις επικίνδυνες πολιτικά και κοινωνικά τακτικές της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου κ. Γαβότση, που δυναμιτίζουν και δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δημοτών, και τον καλεί "να αντιληφθεί πως η πολιτική του τακτική το μόνο που επιτυγχάνει είναι να εκκολάψει το αυγό του φιδιού”, ενώ το ΚΚΕ ανακοίνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Η Ν.Δ. Θεσσαλονίκης δεν σχολίασε το θέμα και δεν πήρε θέση για τη στάση του “γαλάζιου” δημάρχου. “Να ξανασκεφτούν την απόφασή τους” καλεί τους συλλόγους γονέων που αντιδρούν στην ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL