Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου: / Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου: Χρέος να μην λησμονούμε τη γενοκτονία των Ποντίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου: / Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου: Χρέος να μην λησμονούμε τη γενοκτονία των Ποντίων

Θεσσαλονίκη: «Είναι χρέος μας να θυμόμαστε τις γενοκτονίες» τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το βήμα της εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του στο δημαρχείο Θερμαϊκού απαντώντας έτσι στην επίθεση που δέχθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις που έκανε τον Δεκαπενταύγουστο για τη γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και των Μικρασιατών κατά την επίσκεψή του στην Παναγία Σουμελά.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στον Δήμο Θερμαϊκού για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα, που θεωρείται προστάτιδα των προσφύγων, και ο δήμος Θερμαϊκού τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη του.

Ο Πρ. Παυλόπουλος, με δεδομένο ότι στην περιοχή είναι έντονο το μικρασιατικό και ποντιακό στοιχείο, βρήκε την ευκαιρία να στείλει νέο μήνυμα στην Άγκυρα. «Είναι χρέος μας να θυμόμαστε τις γενοκτονίες, όχι με τάση εκδίκησης, η εκδίκηση είναι ένα αίσθημα άγνωστο σε εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας προς την Τουρκία και, αν θυμίζουμε αυτές τις γενοκτονίες, είναι γιατί οι πιθανότητες επανάληψης στο μέλλον δεν έχουν δυστυχώς εξαλειφθεί. Μέσα από την ιστορική μνήμη κάνουμε το χρέος μας ως Έλληνες και ως φίλοι προς τη γείτονα Τουρκία».

"Στηρίζουμε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία"

Σε άλλο σημείο τη αντιφώνησής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι “στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως τη συνταγματική νομιμότητα στη φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα”, ενώ αναφέρθηκε και στην ιστορία τη Νέας Μηχανιώνας, η οποία δημιουργήθηκε από Έλληνες Μικρασιάτες που το 1922 πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν τις οικογένειές του από βέβαιο θάνατο. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, “μαζί τους μετέφεραν και την ιερή εικόνα της Παναγίας, που ονομάστηκε Παναγία η Μηχανιώτισσα και έγινε η Παναγία της Προσφυγιάς”.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL