Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Αντιδράσεις για το "No Border Camp"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις για το "No Border Camp"

Ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» αντιμετωπίζονται από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη όσοι και όσες σκοπεύουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του “Νο Border Camp” που θα στηθεί εντός των επόμενων ημερών στους αίθριους χώρους του πανεπιστημίου, ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ.

Στο No Border Camp, που ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου, αναμένεται να συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ανήκουν κυρίως στον χώρο των αντιεξουσιαστών και δηλώνουν αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ζητώντας ανοικτά σύνορα. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει έντονα τη Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και χθες ο πρύτανης Περικλής Μήτκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζήτησε τη συνδρομή όλων των αρχών της πόλης, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξουν «παρατράγουδα» τόσο στους χώρους του πανεπιστημίου όσο και στην πόλη. Τόνισε ότι ουδείς ενημέρωσε ή ζήτησε άδεια για να στηθεί το camp εντός του πανεπιστημίου και έκανε λόγο για "ανομία". Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία τόσο με τα αρμόδια υπουργεία όσο και με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και εξέφρασε φόβους τόσο για τους κανόνες υγιεινής όσο και για φθορές και καταστροφές σε περιουσιακά στοιχεία του ΑΠΘ. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Σύγκλητος αποφάσισε τις ημέρες που θα κατασκηνώσουν οι αλληλέγγυοι στο πανεπιστήμιο να παραμείνουν κλειστά τα κτήρια της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής και της Βιβλιοθήκης, ενώ σε όλα τα άλλα κτήρια θα λειτουργούν λιγότερες είσοδοι.

Παράλληλα θα λειτουργεί μια συντονιστική επιτροπή που θα λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν. «Θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Έχουμε επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές και με την αστυνομία, η οποία παρακολουθεί, όπως μας είπε, το ζήτημα» τόνισε. «Δεν ξέρουμε ποιοι, δεν ξέρουμε πόσοι. Δεν επικοινώνησε κανείς. Δεν δόθηκε άδεια και δεν θα μπορούσε να δοθεί, αφού το πανεπιστήμιο δεν είναι για να δέχεται κατασκηνωτές» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το πανεπιστήμιο θα παραμείνει βήμα ελεύθερης έκφρασης, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αποδέκτης κάθε αυθαίρετης δράσης χωρίς κανέναν έλεγχο».

Ο πρύτανης δεν έκρυψε ότι η διοίκηση του πανεπιστημίου ανησυχεί βαθύτατα καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι από τους «κατασκηνωτές» έχουν παραβατική συμπεριφορά. «Το ΑΠΘ διαθέτει ακριβό εξοπλισμό και δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση και με τους λίγους φύλακες να αποτρέψει παραβιάσεις κτηρίων» σημείωσε ο πρύτανης, ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτή την κατάσταση το ίδρυμα δεν μπορεί να μείνει μόνο, καθώς είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας και της πολιτείας» πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Για "ανομία, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή" έκανε λόγο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν μπορείς να μην πάρεις καμία άδεια, σε κανέναν να μην δίνεις λογαριασμό. Πού θα τρώνε αυτά τα άτομα, πού είναι οι χώροι υγιεινής, τι ζημιές θα γίνουν και ποιος θα τις αποκαταστήσει; Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Είναι ουσιαστικά μία κατάληψη. Πρέπει να επέμβει το νόμιμο κράτος. Να εφαρμοστούν οι νόμοι» υποστήριξε, ενώ σημείωσε πως σε περίπτωση που χρειαστεί ο δήμος θα διαθέσει έκτακτο μηχανισμό καθαριότητας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η τακτική που θα ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διακριτική, ωστόσο θα ενταθούν οι αστυνομικές περιπολίες πέριξ του ΑΠΘ. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου και ξεκαθαρίζουν ότι, αν απαιτηθεί αστυνομική παρέμβαση, αυτή θα γίνει μόνο μετά από αίτημα που θα καταθέσει αρμοδίως η Πρυτανεία.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL