Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ανέτρεψε το Εφετείο την ιστορική δικαίωση της Κούνεβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανέτρεψε το Εφετείο την ιστορική δικαίωση της Κούνεβα

Τρία χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου κι οκτώ χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση, για την οποία δεν έχουν ακόμα βρεθεί οι δράστες, το Εφετείο έρχεται να ανατρέψει την ιστορική δικαίωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Σύμφωνα με την "ΕφΣυν", ακυρώνοντας το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, το δικαστήριο Πειραιά έκρινε ότι για την επίθεση στην τότε συνδικαλίστρια και νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της εργοδοσίας.

Ήταν μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου του 2008 όταν η ενοχλητική φωνή της μαχόμενης συνδικαλίστριας και "ατίθασης εργαζόμενης" για τα αφεντικά της σταμάτησε δια της βίας. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι και χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια, μέχρι να δικαιωθεί πρωτόδικα.

Τον Ιούλιο του 2013, ύστερα από μια διαδικασία που κράτησε 4 μήνες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά αποφάνθηκε πως η επίθεση στην Κωνσταντίνα ήταν εργατικό ατύχημα και της επιδίκασε αποζημίωση 250.000 ευρώ από την εταιρεία «Οικομέτ».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, «το δικαστήριο δέχτηκε ως σκεπτικό ότι η επίθεση εναντίον της Κούνεβα έγινε αμέσως μετά την αποχώρησή της από την εργασία της κι ενώ η ίδια είχε ζητήσει επίμονα από τους εργοδότες της αλλαγή βάρδιας από νύχτα σε πρωί και να τοποθετηθεί σε σταθμό πιο κοντά στο σπίτι της».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της "ΕφΣυν", από τότε που εκλέχτηκε στο σωματείο της, η Κούνεβα δέχτηκε δεκάδες αναφορές, διώξεις, δυσμενείς μεταθέσεις, συχνές αλλαγές τόπου και χρόνου εργασίας, ακόμη και απειλές, προπηλακισμούς και βρισιές. Μέχρι και επιχειρησιακό σωματείο δημιούργησαν οι επόπτες και οι προϊστάμενοι κι επιχείρησαν να το στρέψουν εναντίον της.

"Δεν είναι προσωπικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα" δήλωσε στην "ΕφΣυν" η Κ. Κούνεβα, τονίζοντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα της προβάλλοντας την απόφαση στο ανώτερο δικαστήριο. "Ακόμα και σήμερα απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα έχουν τη δική μου τύχη εάν δεν συμμορφωθούν, όπως έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον ΗΣΑΠ. Ε, λοιπόν, ούτε η εργοδοσία είναι πανίσχυρη ούτε οι εργαζόμενοι ανίσχυροι. Πρέπει να αντιδράσουμε, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και τότε κανένας αγώνας δεν θα πάει χαμένος" υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL