Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Κλειστοί οι δήμοι μέχρι την Τετάρτη / Απειλούν με παραιτήσεις οι δήμαρχοι για τις απολύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστοί οι δήμοι μέχρι την Τετάρτη / Απειλούν με παραιτήσεις οι δήμαρχοι για τις απολύσεις

Σε αναβρασμό βρίσκεται σύσσωμος ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους εργαζόμενους και τις δημοτικές αρχές να κρούουν ήδη τα τύμπανα του πολέμου εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζουν τις καταλήψεις δημαρχείων και τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αποφάσισε να βάλει τριήμερο λουκέτο στους δήμους, από αύριο ώς την Τετάρτη, τις μέρες δηλαδή συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Η ΚΕΔΕ στο ψήφισμα που εξέδωσε κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή ζητεί:

- Την απόσυρση των άρθρων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή σχετικά με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, τη διαθεσιμότητα και τον ασφυκτικό έλεγχο του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

- Αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης, που θα προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των υπουργείων, των φορέων τους και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

- Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για διαδημοτική κινητικότητα, που θα παρακάμπτει τις σημερινές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

- Συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

- Δηλώνει ότι είναι σύμφωνη με το μέτρο της κινητικότητας των εργαζομένων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο αντιδράσεων, η πλειοψηφία των δημάρχων αποφάσισαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στην περίπτωση που το κεντρικό κράτος δεν κάνει αποδεκτά τα αιτήματά τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα, "η πλειοψηφία των παρευρισκομένων δημάρχων έθεσαν στη διάθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των παραπάνω προτάσεων του ψηφίσματός μας".

Σπ. Τζόκας: Πρώτα απ' όλα είναι αγώνας επιβίωσης των δήμων

Πάντως, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Σπύρος Τζόκας, μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής διευκρινίζει ότι "εμείς απο την πλευρά μας ψηφίσαμε το αγωνιστικό πλαίσιο της απόφασης της ΚΕΔΕ -και όχι φυσικά το υπόλοιπο- θεωρώντας ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία απόλυση εργαζόμενη ως κόκκινη, κατακόκκινη γραμμή" Συνεχίζοντας, μας επισημαίνει ότι "ο αγώνας μας στην Τοπική Αυτοδιοίκησης είναι πρώτα απ' όλα, πλέον, αγώνας επιβίωσης και εν συνεχεία επαναπροσδιορισμού σε νέες βάσεις. Συνεπώς, δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να τους σταματήσουμε πριν καταστρέψουν τη χώρα, πριν καταστρέψουν την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία". Σ' αυτό το πλαίσιο, καταλήγει ο Σπ. Τζόκας, "απαιτείται λοιπόν η συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζόμενων, ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής".

Κρυσταλλία Μακατού: Θέλουμε τη διατήρηση των θέσεων μας

"Στα κάγκελα" βρίσκονται και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχθούν την κατάργησή τους, παρά τις δεσμεύσεις για μεταφορά τους στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως μας περιγράφει η Κρυσταλλία Μακατού, υπάλληλος της δημοτικής αστυνομίας Λάρισας και μέλος της ΑΣΚ-ΟΤΑ, "υπάρχει φοβερή ανησυχία και αναβρασμός και όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε στους δρόμους. Υπάρχει μαζικότητα και στην ομοσπονδία μας η συμμετοχή είναι πρωτόγνωρη. Στη Λάρισα είμαστε 49 δημοτικοί αστυνομικοί και 60 σχολικοί φύλακες και μαζί μας έχουν ταχθεί όχι μόνο συνάδελφοί μας από την Αυτοδιοίκηση αλλά και άλλοι εργαζόμενοι. Βρισκόμαστε συνεχώς σε κινητοποιήσεις, ενώ την Τρίτη θα κατέβουν στην Αθήνα πολλά πούλμαν από την επαρχία, προκειμένου να εμποδίσουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου".

Αναφορικά με τη διακηρυσσόμενη μεταφορά τους, η κ. Μακατού τονίζει ότι "δεν μας πείθουν ούτε οι δεσμεύσεις για τη μεταφορά του προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. και το αίτημά μας είναι η διατήρηση των θέσεων μας εντός της Δημοτικής Αστυνομίας. Η μόνη λύση είναι ο κοινός αγώνας, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η πολιτική, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα σε μια νύχτα" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL