Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.2°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C20.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.7°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
0 BF 60%
Η δίκη αστυνομικών για τον θάνατο του Νίκου Σακελλιώνα / "Ο γιος μου πέθανε από αστυνομική βία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δίκη αστυνομικών για τον θάνατο του Νίκου Σακελλιώνα / "Ο γιος μου πέθανε από αστυνομική βία"

Μια ανατριχιαστική ιστορία αστυνομικής βίας ξαναζωντανεύει αυτές τις μέρες στο Εφετείο, με κατηγορούμενους τέσσερις αστυνομικούς και τραγικό θύμα έναν νεαρό ομογενή που έπεσε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στα χέρια τους. Μια ιστορία που θα είχε κυριολεκτικά θαφτεί αν ο πατέρας του Νίκου Σακελλίωνα Δημήτρης δεν είχε κινήσει γη και ουρανό για να μάθει τι πραγματικά συνέβη στο παιδί του. Μια ιστορία που ήδη φέρει το βάρος της πρωτόδικης αθώωσης για τους ένστολους και αναμένει επιτέλους δικαίωση από τους κατά κανόνα έμπειρους εφέτες.

Απόγευμα Μαΐου του 2008 ο 24χρονος Ν. Σακελλίων, πανύψηλος, εύρωστος, αθλητής του μπάσκετ και φοιτητής της Αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην οδό Αναξαγόρα στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, για αδιευκρίνιστους λόγους συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς Γιώργο Πανέλα, Χαράλαμπο Βαϊτσούδη, Χαράλαμπο Παπαναστασίου και Μαρία Μουστελά οι οποίοι όπως καταθέτει αυτόπτης μάρτυρας με γροθιές, χαστούκια και κεφαλοκλείδωμα επιχειρούν να τον ακινητοποιήσουν. Λίγο αργότερα κι ενώ ο νεαρός ουρλιάζει από πόνο, καταρρέει στα χέρια τους.

Όταν φτάνει το ΕΚΑΒ, μεταφέρεται στο νοσοκομείο "Ελπίς" σε σχετικά καλή εξωτερική κατάσταση, όπως αναφέρουν τα πορίσματα. Η οικογένεια του Σακελλίωνα (συγκεκριμένα ο θείος του που έμενε στην Ελλάδα) δεν ειδοποιείται, τα προσωπικά του είδη (κινητό τηλέφωνο, πορτοφόλι, κλειδιά) εξαφανίζονται, όπως επίσης εξαφανίζεται και το άψυχο σώμα του νεαρού που παρελήφθη από γραφείο τελετών και έπειτα από δώδεκα ώρες, όπου κανείς δεν γνώριζε που βρίσκονταν, εντοπίζεται στην ιατροδικαστική υπηρεσία φριχτά παραμορφωμένο και με έντονα σημάδια σήψης.

Κάπου εδώ ξεκινούν τα περίεργα της υπόθεσης. Οι αστυνομικοί μέχρι σήμερα επιμένουν ότι βρήκαν τον νεαρό σε κωματώδη κατάσταση στο οδόστρωμα, παρά τη συγκλονιστική μαρτυρία αυτόπτη που έκανε λόγο για βία από την πλευρά των αστυνομικών. Οι τελευταίες στιγμές του περιστατικού μάλιστα καταγράφηκαν από το κινητό του τηλέφωνο, αλλά το βίντεο ουδέποτε προβλήθηκε στο πρώτο δικαστήριο. Ο μάρτυρας, μάλιστα, μηνύθηκε από τους αστυνομικούς ως ψευδομάρτυρας, ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο "και δέκα μηνύσεις να μου κάνουνε, η πραγματικότητα δεν αλλάζει".

Επίσης ισχυρίζονται ότι στον λάρυγγα του νεαρού εντοπίστηκε σακουλάκι με φιξάκια ηρωίνης, ωστόσο οι διασώστες του ΕΚΑΒ που προχώρησαν σε ενδοτραχειακή διασωλήνωση δεν βρήκαν τίποτα. Το σκακουλάκι "βρέθηκε" στην ιατροδικαστική υπηρεσία κι αφού η σορός ήταν για δώδεκα ώρες άφαντη... Η ιατροδικαστής Σοφία Παπαδόδημα, μάλιστα, που κατέθεσε στην πρώτη δίκη, είπε ότι είναι αδύνατον να προκληθεί ο θάνατος σε έναν άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Σακελλίωνα από κατάποση ξένου σώματος χωρίς να έχει επενεργήσει ξένος παράγοντας και χωρίς να έχει ασκηθεί βία.

Ο τραγικός πατέρας Δημήτρης Σακελλίωνας, γιατρός ψυχοφυσιολογίας, έδωσε μια πραγματική μάχη από τη μέρα που, όπως είπε, είδε το παιδί του στο νεκροτομείο σε μια χαρτόκουτα να κολυμπάει στο αίμα. Με σθένος και αποφασιστικότητα παλεύει εδώ και έξι χρόνια να καταρρίψει τους αστυνομικούς ισχυρισμούς ότι το παιδί ήταν ναρκομανής, ότι είχε παραβατική συμπεριφορά (σ.σ.: μέχρι και έγγραφο επιχείρησαν να προσκομίσουν οι αστυνομικοί που έλεγε ότι είχε κατηγορηθεί για κλοπή, λες και υπήρχε καταδικαστική απόφαση) κι ότι, όταν εντοπίστηκε, ήταν ήδη σε κώμα. "Ο γιος μου πέθανε από τη βία" επαναλαμβάνει στο δικαστήριο. Και απευθυνόμενος στους δικαστές και την κοινωνία ολόκληρη: "Σκεφτείτε το, κινδυνεύει και το δικό σας το παιδί"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL