Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Στράτος Γεωργούλας: "Υπάρχει εναλλακτική στην Αυτοδιοίκηση με άμεση δημοκρατία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στράτος Γεωργούλας: "Υπάρχει εναλλακτική στην Αυτοδιοίκηση με άμεση δημοκρατία"

Μια νέα δημοτική κίνηση, που στοχεύει στην ανατροπή και θέλει να κάνει την αυτοδιοίκηση δύναμη λαϊκής εξουσίας, πόλο αντίστασης και αντιφασισμού, πηγή αλληλεγγύης και κοινωνικής ανασυγκρότησης μέσα από τη λαϊκή συμμετοχή, δημιουργήθηκε στη Λέσβο. Είναι ο "Άλλος Δρόμος", με επικεφαλής τον Στράτο Γεωργούλα. Ο 41χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλά σήμερα στην "Α" για τα χαρακτηριστικά και τις βασικές αρχές της παράταξης, εξηγεί τα προβλήματα του μεγαλύτερου σε έκταση δήμου της χώρας, ενώ τονίζει ότι οι εκλογές του Μαΐου είναι μια πολιτική μάχη.

Συνέντευξη στη ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

* Ένας πανεπιστημιακός -αλλά και νέος άνθρωπος- στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιον "άλλο δρόμο" φιλοδοξεί να χαράξει;

Η επιλογή του ονόματος της δημοτικής μας κίνησης δείχνει και την πολιτική κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σαφέστατα μια πολιτική μάχη. Το "άλλος" υποδηλώνει μια αντίθεση σ' αυτό που προβάλλεται από νεοφιλελεύθερους θεωρητικούς, αλλά και εν τέλει πολιτικούς εφαρμοστές αυτής της ιδεολογίας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική, υπάρχει άλλος δρόμος, ο οποίος θα είναι μακριά από αυτές τις μνημονιακές πολιτικές, τις καπιταλιστικές πρακτικές. Πρακτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει σε φτώχεια που έχει να ζήσει ο τόπος μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο άλλος δρόμος δεν μπορεί παρά να είναι ένας δρόμος που προέρχεται από τα κάτω. Και αυτό είναι το "κλειδί" για την παράταξή μας, η άμεση δημοκρατία.

Έτσι θα διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις, όπου καλούμε όλους τους συνδημότες μας, πολιτικά κόμματα, φορείς, συνδικαλιστικούς φορείς, κινήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τεχνογνωσία για να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας. Αλλά δεν είμαστε προφήτες για να επιβάλουμε τις ιδέες μας.

* Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας δημοτικής κίνησης, στην οποία είστε επικεφαλής;

Η συγκεκριμένη παράταξη ξεκίνησε όχι μέσα από διαδικασίες σε πολιτικά γραφεία, αλλά μέσα από κινηματικές δράσεις. Με τα περισσότερα άτομα που συνυπογράφουμε το πλαίσιο της διακήρυξής μας όλο τον προηγούμενο καιρό βρισκόμασταν σε πλατείες, πορείες, διαδηλώσεις, γνωριζόμαστε. Και γι' αυτό τα άτομα αυτά προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, πιθανόν να έχουν διαφορετικές κομματικές ταυτότητες, έχουν συμμετάσχει σε αυτοδιοικητικές εκλογές με διαφορετικά ψηφοδέλτια. Παρόλα αυτά, όλοι μας έχουμε μια κοινή πεποίθηση ότι "Φτάνει. Μέχρι εδώ. Θα πρέπει να το αλλάξουμε. Ξέρουμε πώς θα το αλλάξουμε".

Από τα 105 πρώτα ονόματα που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη, υπάρχει ένα κομμάτι 30 ατόμων που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα υπερδιπλάσιο κομμάτι, που ανήκει σε άλλους κομματικούς χώρους. Η πολιτική, ιδεολογική τους κατεύθυνση είναι ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στις καπιταλιστικές πρακτικές, ενάντια στο Μνημόνιο και ενάντια στον "Καλλικράτη".

* Ο Δήμος Λέσβου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της ελληνικής επικράτειας. Ποια είναι τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Η πλειοψηφία του κόσμου έχει θέσει την αντίθεσή της στον "Καλλικράτη" σε δύο κομμάτια. Πρώτον, στο χωροταξικό. Πραγματικά είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας. Φαντάζεστε ότι με τα νέα μέτρα που μαζεύονται όλες οι υπηρεσίες στη Μυτιλήνη θα πρέπει ο κάτοικος του Σιγρίου να κάνει ένα ταξίδι 1,5 ώρα να έρθει και 1,5 ώρα να γυρίσει για μια διοικητική δουλειά; Το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό των αρμοδιοτήτων. Ο "Καλλικράτης" έχει δώσει πάνω από 200 αρμοδιότητες και στους νησιωτικούς ακόμη περισσότερες, χωρίς να δίνει πόρους και προσωπικό και μάλιστα υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

Ο δήμος ακούγεται ότι βρίσκεται, όπως και οι περισσότεροι, σε μια άσχημη οικονομική κατάσταση και κινδυνεύει να μπει σε μηχανισμό επιτήρησης, στο Παρατηρητήριο. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, ο δημότης της Λέσβου να υπόκειται στα προβλήματα του ευρύτερου Μνημονίου και να έχει και δεύτερο Μνημόνιο μέσα στην πόλη του;

Γενικότερα τα προβλήματα του δήμου είναι τρομακτικά και τα βιώνουμε αποκλεισμένα από τους υπόλοιπους δήμους λόγω και της συγκοινωνίας. Από τη στιγμή που υπάρχει η συνεργασία Ολυμπιακής και Aegean μειώθηκαν τα δρομολόγια και το γεγονός ότι υπάρχει κατά κύριο λόγο μονοπώλιο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οδήγησε στο κόψιμο του καθημερινού πλοίου.

* Πώς βλέπετε ενδεχόμενο "σπάσιμο" του Δήμου Λέσβου;

Σαφέστατα είμαστε υπέρ, αλλά δεν κοροϊδευόμαστε από το επικοινωνιακό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Μας κοροϊδεύουν γιατί αυτοί ψήφισαν τον "Καποδίστρια", που δημιούργησε τις πρώτες συνενώσεις και τα πρώτα προβλήματα, αυτοί ψήφισαν τον "Καλλικράτη" και τώρα έρχονται να πουν ότι "θέλουμε να τον αλλάξουμε, αλλά δεν μπορούμε λίγο από πριν τις εκλογές". Δεν τους πιστεύουμε.

Συμμετοχικός προϋπολογισμός και κοινωνική λογοδοσία

* Είπατε νωρίτερα ότι το πρόγραμμα του "Άλλου Δρόμου" θα διαμορφωθεί από κάτω. Ποιες είναι όμως οι βασικές αρχές της δημοτικής κίνησης;

Τις έχουμε θέσει στο πρώτο μας κείμενο, ένα κείμενο - πρόσκλησης. Δεν μπορούμε παρά να ασχοληθούμε με ανατροπή και δημιουργία στο αγροτικό. Βασικό ρόλο εκεί θα παίξουν η ελιά, τα κτηνοτροφικά, η αγροτική οδοποιία. Ένα δεύτερο είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνει δύναμη λαϊκής εξουσίας, πόλος αντίστασης. Αυτό σημαίνει ότι οι ανοιχτές συνελεύσεις, η από τα κάτω δημιουργία προγράμματος που ξεκινάμε, θα είναι και πρακτική διακυβέρνησης μετά. Συμμετοχικός προϋπολογισμός. Κοινωνική λογοδοσία. Πλήρης διαφάνεια. Δεν θέλουμε τα ίδια πρόσωπα της διαπλοκής, δεν θέλουμε διαχείριση, δεν θέλουμε τους λερωμένους. Γι' αυτό εξάλλου τα περισσότερα πρόσωπα που συμμετέχουν στην παράταξη και στις πρώτες υπογραφές είναι νέα πρόσωπα.

Η εργασία είναι ένα κομμάτι στο οποίο θα δώσουμε βάρος, καθώς ιδιαίτερα στους νέους είναι τρομακτική η αύξηση της ανεργίας που τους οδηγεί σε μετανάστευση. Πολύ σημαντικό για μας είναι και το αντιφασιστικό, η προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων, η ισότητα των δύο φύλων. Αρκετά άτομα της παράταξής μας συμμετέχουν σε αντιρατσιστικά παρατηρητήρια, σε κινητοποιήσεις ενάντια στο έκτρωμα που είχαμε ζήσει της Παγανής, το χειρότερο, όπως έχει καταγραφεί, κέντρο κράτησης μεταναστών. Μέσα από τις κινητοποιήσεις μας είμασταν ενάντια και είχαμε διαμορφώσει δομές ανοιχτής φιλοξενίας των μεταναστών, με διαχείριση από τα κάτω, με εθελοντισμό. Αυτό θέλουμε και όχι τα κλειστά κέντρα κράτησης, τις φυλακές που παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που καθημερινά έρχονται απέναντι με κίνδυνο της ζωής τους.

Τέλος, βασικό για το πρόγραμμά μας θα είναι αυτό που ονομάζουμε κοινωνική προστασία - μέριμνα, με δημιουργία κοινωνικών δομών αλληλεγγύης. Έχουμε βάλει στόχο ότι κανένα σπίτι της Λέσβου δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό. Καμία έξωση δεν θα επιτρέψουμε. Και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουμε το "δίχτυ ασφαλείας" εκείνο με κοινωνικά παντοπωλεία, μαθήματα αλληλεγγύης σαν φροντιστήρια, δομές που τις έχουμε ήδη συνδημιουργήσει σε μικροεπίπεδο και μπορούμε να τις δημιουργήσουμε και σε επίπεδο δήμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL