Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Δανοί της Frontex στο Αιγαίο καταγγέλουν ότι τους ζητήθηκε από το ελληνικό Λιμενικό να κάνει push back σε βάρκα προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δανοί της Frontex στο Αιγαίο καταγγέλουν ότι τους ζητήθηκε από το ελληνικό Λιμενικό να κάνει push back σε βάρκα προσφύγων

Εντύπωση προκαλεί η είδηση που αναπαράγεται από πάρα πολλά διεθνή ΜΜΕ η καταγγελία από Δανούς που συμμετέχουν στη δύναμη τη Frontex στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Κω, ότι διατάχθηκαν από τις ελληνικές αρχές να προβούν σε push back σε βάρκα με 33 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Δανίας (NR), πριν λίγες ημέρες και ενώ το πλήρωμα του δανέζικου πλοίου είχε μόλις διασώσει περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, δέχθηκε εντολή από τις ελληνικές αρχές να βάλει ξανά στη βάρκα τους ανθρώπους και να τους στείλει πίσω. 

To πλήρωμα από τη Δανία εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις ζωές των ανθρώπων, ενώ όπως τονίζεται, θα χρειαζόταν να ασκήσουν βία και πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να οδηγήσουν ξανά μέσα στη βάρκα και τα νερά του Αιγαίου τους ανθρώπους. Ο διοικητής έκρινε πως μία τέτοια πράξη δεν είναι σωστή και αγνόησε την διαταγή, οδηγώντας τους ανθρώπους στο λιμάνι της Κω.

Σε άλλο σημείο οι αξιωματικοί της Δανέζικης Frontex περιγράφουν πως πλέον οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις βάρκες προσφύγων και μεταναστών, χειριζόμενες «με διαφορετικό τρόπο από ότι επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές» των Δανών, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων με 17 αξιωματικούς και δύο πλοία στην Κω.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της Frontex από τη Δανία, πλέον «εάν δούμε βάρκες μεταναστών, πρέπει να το αναφέρουμε στην Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία έρχεται και τους αναλαμβάνει», ενώ σημειώνουν πως «τώρα οι εντολές είναι παρακολουθούμε την κατάσταση. «Προηγουμένως διασώζαμε τους ανθρώπους και τους μεταφέραμε στις ακτές» συμπληρώνουν με νόημα.

Την Τετάρτη επισκέφθηκε την Κω η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρίνε Μπράμσεν και είχε συνάντηση με τα μέλη της δανέζικης αποστολής της Frontex. Η ενημέρωση που πήρε η υπουργός από τον επικεφαλή της αποστολής, Γενς Μούλερ, αποτελεί κόλαφο για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές.

Μάλιστα σε δηλώσεις η Δανέζα υπουργός Άμυνας δήλωσε την ικανοποίησή της που δεν εκτελέστηκε η εντολή και που το πλήρωμα «επιτέλεσε το καθήκον του σύμφωνα με τις εντολές που του έχουν δοθεί». Όπως υπογραμμίζεται ο ρόλος τους είναι να εφαρμόζουν τους κανόνες καλής ναυτικής συμπεριφοράς και έχουν υποχρέωση να βοηθούν τους ανθρώπους στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Δανοί έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφουν επικίνδυνες τακτικές από την πλευρά των ελληνικών αρχών, περιγράφοντας πως ελληνικά πλοία πλησιάζουν βάρκες προσφύγων και μεταναστών και επιχειρούν με ελιγμούς να τα αναποδογυρίσουν.

«Εφόσον γινόμαστε μάρτυρες σε κάτι που πιστεύουμε πως είναι αντίθετο με τους κανόνες, τότε το τεκμηριώνουμε και το αναφέρουμε στο σύστημα, αρχικά πίσω στην Frontex» αναφέρει ο επικεφαλής επιχειρήσεων, Γενς Μούλερ.

Fake news καταγγέλει η Νέα Δημοκρατία

Αντί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, απάντησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο σημειώνει ότι πρόκειται για fake news, μια και όπως σημειώνει η εντολή που πήρε το δανέζικο σκάφος της Frontex και αρνήθηκε να εκτελέσει "ήταν να ρυμουλκηθεί το σκάφος με τους μετανάστες στην άλλη πλευρά των θαλασσίων συνόρων".

Δηλαδή δεν ήταν "push back", ήταν push back...

Συγκεκριμένα η ΝΔ αναφέρει "στην πραγματικότητα η ενημέρωση που δίνει o δημοσιογράφος της δανέζικης ραδιοτηλεόρασης Ole Ryborg είναι ότι η εντολή που δόθηκε από τον Έλληνα επικεφαλής της επιχείρησης Poseidon της Frontex προς τους Δανούς συναδέρφους του ήταν να ρυμουλκηθεί το σκάφος με τους μετανάστες στην άλλη πλευρά των θαλασσίων συνόρων".

Μάλιστα η ΝΔ στο εισαγωγικό της σημείωμα αναφέρει "ότι πρόκειται για άλλη μια από τις πολλές ψευδείς ειδήσεις που εκπορεύονται καθημερινά από την Τουρκία και δυστυχώς αναπαράγονται με τεράστια ευκολία από ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ".

Και όλα τα άλλα διεθνή μέσα που το δημοσίευσαν...

Διαβάστε επίσης:

Danish boat in Aegean refused order to push back rescued migrants

Γ. Πλακιωτάκης: Δεν είναι push back τα σκάφη μας στην οριογραμμή να μην αφήνουν να περνά κανείς

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα παράνομα push backs στη θάλασσα (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL