Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νήες Σούρπης: Το Δημόσιο δεν έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο 3.000 στρέμματα

Σοβαρό προβληματισμό εκφράζει η Κίνηση Πολιτών Σούρπης και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας "για την αμέλεια που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος", καθώς δεν έχει υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας έως τώρα για δημόσια έκταση 3.000 στρεμμάτων στο πλαίσιο σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, η εν λόγω έκταση στην περιοχή Νήες της Σούρπης, "που σύμφωνα με πορισματικές εκθέσεις των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ανήκει στο Δημόσιο, κινδυνεύει να χαθεί αν δεν υποβληθεί η σχετική αίτηση στο Κτηματολόγιο. Ενώ η αξία της εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από μέρους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θεσμικού ή πολιτικού παράγοντα. Η εν λόγω έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως επιβεβαιώνουν και δύο επίσημα πορίσματα των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών από το 2010".

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, για να γνωμοδοτήσει οριστικά, ζητάει εξ υπαρχής έρευνα, αναφέρουν, και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να αποδείξουν αν οι εκτάσεις που έχουν εκποιηθεί ή εκμισθωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος (ΙΜΔ) σε εταιρεία και περιγράφονται στα οικεία συμβόλαια ταυτίζονται, εν όλω ή εν μέρει με τις εκτάσεις των δικαστικών αποφάσεων των ετών 1878, 1881 και 1896. Επίσης, αν υπάρχουν διακατοχικές πράξεις από την ΙΜΔ και τις εμπλεκόμενες ιερές μονές, όχι μόνο από το έτος 1980 και εφεξής έως σήμερα αλλά και κατά το απώτερο παρελθόν, ακόμη και πριν από το έτος 1885.

Προσθέτουν δε πως από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταθέσει την τελευταία δεκαετία (η πρόσφατη παρέμβαση έγινε το 2017 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ΥΠΕΝ - Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, Διεύθυνση Δασών Μαγνησίας), στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και του τότε υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (για το μέρος της έκτασης που έχει δασικό χαρακτήρα) πλήθος τεκμηριωμένων στοιχείων, περιμένοντας από τη διοίκηση να τα αξιοποιήσει αξιολογώντας τα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Οι παραπάνω υπηρεσίες ούτε καν απάντησαν, παρότι υποχρεούνται, υπογραμμίζουν οι οργανώσεις.

Θεωρούν πως η λύση είναι μία: με την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας από το Δημόσιο να γίνει αυτοψία ώστε να ξεκαθαριστούν τα όρια της δημόσιας έκτασης σε σχέση με τα όρια αυτής της έκτασης που πωλήθηκε ή εκμισθώθηκε από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις