Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Γαλάζια" προξενιά με επιχειρηματικά συμφέροντα αντί για χώρο πρασίνου

Κυβερνητικό "μπλόκο" στην παραχώρηση του στρατοπέδου Καρατάσιου στον Δήμο Παύλου Μελά

«Μετά την απάντηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι μπουλντόζες της ‘ανάπτυξης’ των ιδιωτικών συμφερόντων αρχίζουν να ζεσταίνουν μηχανές... Αλλά θα βρουν απέναντί τους τις μπουλντόζες - μινιατούρες των μικρών παιδιών, που παίζουν ανέμελα στο πράσινο που τους χάρισε ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή και καθημερινότητα» επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να μπλοκάρει την παραχώρηση του στρατοπέδου Καρατάσιου στον Δήμο Παύλου Μελά.

«Αν κάποιος θέλει πράγματι να μάθει τι γίνεται με το στρατόπεδο Καρατάσιου, θα πρέπει απλώς να απευθυνθεί στους κατοίκους και τους ενεργούς πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά» αναφέρει σε δήλωση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αν. τομεάρχης Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ., αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η "αξιοποίηση" που ευαγγελίζεται υποκρύπτει επενδυτικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιό της για την παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα, για "επιχειρηματική αξιοποίηση", του στρατοπέδου Καρατάσιου, έκτασης 672 στρεμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση για απόδοση των πρώην στρατοπέδων της πόλης στις τοπικές κοινωνίες. Σημειώνεται ότι οι παραχωρήσεις στις τοπικές κοινωνίας ικανοποιούν ένα πάγιο αίτημα των πολιτών του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής, όπως έχει συμβεί με το παρακείμενο στρατόπεδο Παύλου Μελά, που μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Και στο βάθος επιχειρηματικά συμφέροντα

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραχώρηση σε ιδιώτες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρότζεκτς και αναφέρει:

Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης σε κάθε ευκαιρία επαφών της με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις-συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλου εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα και εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.

Η έκταση του στρατοπέδου είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.

Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την αρχή της αειφορίας.

Οργισμένη αντίδραση από τον Δήμο Παύλου Μελά

Έντονη είναι η αντίδραση του Δήμου Παύλου Μελά. Σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο δήμαρχος Παύλου Μελά (προερχόμενος από τη Ν.Δ.) Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφέρει ότι έχει κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα στοιχεία για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, σχετικός φάκελος έχει φτάσει στο παρελθόν σε όλους τους εμπλεκόμενους (υπουργείο, ΤΕΘΑ, βουλευτές Θεσσαλονίκης), που περιλαμβάνει το αίτημα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις προτάσεις που έχουν προκύψει μετά από ευρεία διαβούλευση. Τέλος, αναφέρει ότι ήδη στο τμήμα των 120 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν έχουν γίνει έργα περίφραξης, παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων.

Κ. Νοτοπούλου: Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα

Την ίδια στιγμή, η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, από την πλευρά της, σημειώνει μεταξύ άλλων: "Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας, αποτρέψαμε ιδιοτελείς διεκδικήσεις, με όραμα να αποτελέσει και αυτός ο χώρος πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έρχεται σήμερα, με τη γνωστή πλέον πραξικοπηματική λογική του "επιτελικού" κράτους, να παρακάμψει τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αγνοήσει επιδεικτικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ανοίγοντας τον δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που απροκάλυπτα προωθεί. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η "αξιοποίηση" που ευαγγελίζεται υποκρύπτει επενδυτικά σχέδια, ξένα προς τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Να συνταχθεί με την πολιτική που θέλει την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων προς όφελος των πολιτών και όχι με όρους real estate."

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις