Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Αυξάνονται οι αντιδράσεις για την επιτιμοποίηση του Άνθιμου στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξάνονται οι αντιδράσεις για την επιτιμοποίηση του Άνθιμου στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: «Φουντώνουν» οι αντιδράσεις για την αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, που έγινε εν κρυπτώ και εκτός των χώρων του πανεπιστημίου.

Στο Διαδίκτυο πολίτες ξεκινούν εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την ακύρωση της επιτιμοποίησης του κ. Άνθιμου μέσω της πλατφόρμας avaaz και ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2.000 υπογραφές, κάτω από το σχετικό κείμενο στο οποίο τονίζεται ότι «είναι αδιανόητο να τιμούμε με τον οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπους με τοξικές, αναχρονιστικές απόψεις». Συγχρόνως παρατίθενται ορισμένες παλαιότερες δηλώσεις του κ. Άνθιμου που, όπως επισημαίνεται, «αποδεικνύουν ότι είναι ανάξιος οποιουδήποτε τιμητικού τίτλου, πόσο μάλλον αυτή του 'επίτιμου διδάκτορα'».

Ομοφοβικές και ξενοφοβικές ατάκες

Θυμίζουν ότι τον Οκτώβριο του '15, σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ως πρόεδρος του «Παπάφειου» ορφανοτροφείου, ο μητροπολίτης, τονίζει ότι «δεν δικαιολογείται εκτεταμένη δημοσιότητα για τον κατ’ επανάληψη βιασμό επτάχρονου από άλλο τρόφιμο μέσα στο ορφανοτροφείο και παρ' όλο που ο μικρός είχε ενημερώσει για όσα τραγικά βίωνε». Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς στην εκπομπή «Τα Καρντάσιανς» χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία «θανάσιμο αμάρτημα», υποστηρίζοντας ότι «είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα». Όταν του επισημάνθηκε ότι τα λόγια του Χριστού δεν θέτουν περιορισμούς και ότι η αγκαλιά του τους χωράει όλους, εκείνος απάντησε: «Είναι τόσοι πολλοί που δεν τους χωράει όλους η αγκαλιά μας...», ενώ επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως «αρρώστεια». Τον Μάρτιο του '16, με το μεταναστευτικό σε έξαρση, δήλωσε «αντίθετος στη φιλοξενία των διαφόρων μεταναστών. Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για πλείστους όσους λόγους, εγώ προσωπικά σαν επίσκοπος και εκπρόσωπος τη τοπικής εκκλησίας, που έχει ιστορία 2.000 χρόνων, δεν θα ήθελα να εγκατασταθούν, διότι δεν ξέρουμε τι ακριβώς στη συνέχεια θα επακολουθήσει...». Τον Νοέμβριο '18, ο κ. Άνθιμος διαβεβαίωνε το ποίμνιό του ότι «δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός από τη Γη», επικαλούμενος μάλιστα συνομιλία του με διαπρεπή επιστήμονα, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Στο στόχαστρο ο πρύτανης

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο απερχόμενος πρύτανης Π. Μήτκας, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι η επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης «ήταν μια εκκρεμότητα» που έπρεπε να κλείσει πριν παραδώσει τα ηνία στον νέο πρύτανη. Καθηγητές του ΑΠΘ του ασκούν δριμύτατη κριτική και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι υλοποίησε εν κρυπτώ μια απόφαση που είχε «παγώσει» το '17 μετά από έντονες αντιδράσεις.

Ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ με κείμενό του στον «Διάλογο» τονίζει μεταξύ άλλων: «Το 2017, πριν προχωρήσει η τελετή επιτιμοποίησης, πολλοί καθηγητές του ΑΠΘ (και εγώ ανάμεσά τους) διαμαρτυρηθήκαμε προς τον πρύτανη και τη Σύγκλητο, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή χαρακτηρίζει και το ΑΠΘ. Ο πρύτανης ανέβαλε την τελετή επιτιμοποίησης. Όλοι νομίσαμε ότι το θέμα έληξε. Ο πρύτανης, όμως, άλλα σκεπτόταν: να περάσει ο χρόνος, να ξεχαστεί το ζήτημα, να γίνουν οι εκλογές (ευρωπαϊκές, δημοτικές, πρυτανικές, βουλευτικές), να αρχίσουν οι διακοπές, να πλησιάζει η λήξη της θητείας του, να αποφύγει τη δημοσιότητα και τους πανεπιστημιακούς χώρους και να κάνει την επιτιμοποίηση λέγοντας, προφανώς, 'ας κλείσω κι αυτή την εκκρεμότητα'. Οι σκέψεις του και η πράξη του τον χαρακτηρίζουν. Ως καθηγητές το ΑΠΘ που διαφωνούμε με την επιτιμοποίηση του Άνθιμου (γιατί υπάρχουν και αυτοί που συμφωνούν, αλλά και αυτοί που αδιαφορούν) δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη και τη δυσαρέσκειά μας για την πράξη του πρύτανη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL