Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε ο Βαγγέλης Δημητρέας

Από τα ασπρόμαυρα σχέδια ώς τις τρισδιάστατες κατασκευές, ο ζωγράφος Βαγγέλης Δημητρέας, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 85 ετών, άφησε το δικό του στίγμα στα εικαστικά δρώμενα. Η πολιτική...

Από τα ασπρόμαυρα σχέδια ώς τις τρισδιάστατες κατασκευές, ο ζωγράφος Βαγγέλης Δημητρέας, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 85 ετών, άφησε το δικό του στίγμα στα εικαστικά δρώμενα. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Νεκροταφείο Καισαριανής.

Γεννημένος το 1934 στο Μελίσσι Κορινθίας, με καταγωγή από τη Μεσσηνιακή Μάνη, πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής σε ηλικία 14 ετών και σπούδασε με υποτροφία ζωγραφική και χαρακτική στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Λόγω πολιτικών φρονημάτων δεν μπόρεσε να λάβει την υποτροφία που εξασφάλισε για σπουδές στο Παρίσι, ωστόσο το 1967 φεύγει για τη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συνδέεται με τον Κώστα Τσόκλη, και μέχρι το 1975, που επιστρέφει, εργάζεται και παράλληλα με τη ζωγραφική παρακολουθεί μαθήματα Κοινωνιολογίας της τέχνης στη Σορβόνη, ενώ συμμετέχει καλλιτεχνικά και πολιτικά στον Μάη του '68.

Ακολουθώντας μια πειθαρχημένη γραφή, με αναγνωρίσιμες μορφές αλλά χωρίς νατουραλιστικές ευκολίες, στο έργο του αποτύπωσε το προσωπικό του ιδίωμα, στο οποίο αρχικά απουσίαζε το χρώμα. Η καθαρή γραφή του άσπρου στο μαύρο έδινε παράλληλα τη δυνατότητα έκφρασης και της κριτικής που ασκούσε μέσω των έργων του. Οι αυστηρά δομημένες συνθέσεις και η ακρίβεια του σχεδίου, όπου επικεντρώθηκε αρχικά, στη συνέχεια έδωσαν τη θέση τους στις τρισδιάστατες κατασκευές με διάφορα υλικά. Στην πιο πρόσφατη ζωγραφική του, ασχολήθηκε με την ιστορική μνήμη και τις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν το πρόσφατο παρελθόν.

Η θεωρητική του κατάρτιση του επέτρεψε μια ευρεία δραστηριότητα, ενώ το ενδιαφέρον του για τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης τον οδήγησε να συμμετέχει σε εικαστικές ομάδες όπως οι "Ομάδα Τέχνης Α", που διαλύθηκε από τη Χούντα, το “Κέντρο Εικαστικών Τεχνών", η "Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη" κ.ά. Δίδαξε στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΚΤΕ), στην ΑΣΚΤ και από το 1984 ώς το 2002 στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, που ήταν ομότιμος καθηγητής της. Πραγματοποίησε εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη. Συλλυπητήρια για τον θάνατό του εξέφρασε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, του οποίου ήταν μέλος και το ΚΚΕ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις