Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Η επιστημονική γνώση συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επιστημονική γνώση συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία

Δημοφιλείς ηθοποιοί από τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Λένα Κιτσοπούλου και τον Γιάννο Περλέγκα, έως τον Νίκο Χατζόπουλο και τη Μάνια Παπαδημητρίου παίρνουν μέρος από κοινού με γνωστούς ιστορικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και συγγραφείς, στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει το Θέατρο Τέχνης με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 που κορυφώνεται το 2021.

Οι εκδηλώσεις, που άρχισαν πέρυσι και συνεχίζονται φέτος με εργαλεία την επιστημονική γνώση και την καλλιτεχνική δημιουργία, περιλαμβάνουν συζητήσεις με το κοινό, διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, αναγνώσεις κειμένων, διαγωνισμό νέων θεατρικών κειμένων, θεατρικά αναλόγια, δρώμενα και συναυλίες, όλα με ελεύθερη είσοδο.

Στις 21 και 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από τις 5 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ η καθηγήτρια Ιστορίας του νέου ελληνισμού Μαρία Ευθυμίου μιλά με θέμα “1821 - Οι δύσκολες πλευρές ενός πολυμέτωπου αγώνα”. Στον ίδιο χώρο την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., με θέμα “Η γυναίκα στον Αγώνα”, οι ηθοποιοί Κάτια Γέρου, Κωνσταντίνα Τάκαλου και Μαριάννα Κάλμπαρη θα «συναντηθούν» επί σκηνής με τις Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους και Δόμνα Βισβίζη διαβάζοντας αποσπάσματα κειμένων και μιλώντας για τη γυναίκα - αγωνίστρια του τότε και του σήμερα.

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου στις 7.30 μ.μ. θα παρουσιαστούν υπό μορφήν θεατρικού αναλογίου το έργο της Ευανθίας Καΐρη «Νικήρατος» και «Γυναικοκρατία» του Δημήτρη Βυζάντιου.

Τον Μάρτιο (4.3) θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση “Μνήμη και αρχεία” με συμμετέχοντες τους Δέσποινα Βαλατσού, Ιουλία Πεντάζου, Άντα Διάλλα, Ιωάννα Λαλιώτου και Έλλη Δρούλια. Στις 13 Μαρτίου και με θέμα “Διεθνές Πλαίσιο” θα μιλήσουν οι Άντα Διάλλα, Γιάννης Κοτσώνης, Άννα Καρακατσούλη, Νάσια Γιακωβάκη και Ράνια Πολυκανδριώτη. Στη συνέχεια ο ο Ρένος Χαραλαμπίδης συναντά τον Μακρυγιάννη μέσα από τα «Απομνημονεύματά» του.

Στις 14.3 η Λένα Κιτσοπούλου και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος συναντώνται σκηνικά με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη μέσα από κείμενα και τραγούδια και στις 25.3 ο Γιάννος Περλέγκας συναντά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τον Απρίλιο (1.4) πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα “Από τη Μητέρα Μεγαλόψυχη στη Μητριά Πατρίδα” με συμμετέχοντες τους Νάσο Βαγενά, Ευριπίδη Γαραντούδη, Ισίδωρο Ζουργό και Γιάννη Ξούρια.

Στις 3.4 ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος “συναντά” τον Ντ. Έλστερ και "το Πρώτο Τάγμα Φιλελλήνων" και ο Λάκης Λαζόπουλος τον Αθανάσιο Διάκο. Στις 8.4 η Μάνια Παπαδημητρίου με τη συνοδεία ενός μουσικού συναντά τον Λόρδο Βύρωνα.

Υπεύθυνη του επιστημονικού προγράμματος είναι η Καλή Παγουλάτου - Κυπαρίσση και του καλλιτεχνικού η Μαριάννα Κάλμπαρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL