Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Χρύσα Σπηλιώτη / "Έφυγε" το γελαστό κορίτσι του θεάτρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρύσα Σπηλιώτη / "Έφυγε" το γελαστό κορίτσι του θεάτρου

Η Χρύσα Σπηλιώτη κηδεύεται σήμερα μαζί με τον σύζυγό της στο νεκροταφείο Χαλανδρίου

Με τον πιο τραγικό τρόπο έκλεισε η αυλαία, την Κυριακή, με την ταυτοποίηση της σορού της, για μια από τις πιο ευγενικές, ταλαντούχες και γλυκείς παρουσίες του ελληνικού θεάτρου και της γραφής. Το θαύμα στο οποίο όλοι ήλπιζαν, από τη Δευτέρα της μεγάλης φωτιάς στο Μάτι που το όνομα της Χρύσας Σπηλιώτη βρέθηκε στη λίστα των αγνοούμενων μαζί με του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη, δεν έγινε. Συγκλονισμένοι οι άνθρωποι που τη γνώριζαν που συνεργάστηκαν μαζί της, αλλά και οι απλοί θεατές που παρακολουθούσαν τη θεατρική, τηλεοπτική και συγγραφική παρουσία της. Κατασυγκινημένοι όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου για να παρακολουθήσουν τις "Θεσμοφοριάζουσες", ξέσπασαν σε θερμό χειροκρότημα όταν ο σκηνοθέτης της παράστασης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος άρχισε να λέει ότι "ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καμένους ανθρώπους είναι και μία φίλη, συνάδελφος. Μια πολύ ευαίσθητη γυναίκα. Μια ψυχούλα, η Χρύσα Σπηλιώτη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς τους". Ο ίδιος άλλωστε είχε σκηνοθετήσει το πρώτο της θεατρικό έργο, "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική", στο θέατρο "Αμόρε". Τότε που όλοι γνώρισαν κι αυτή την άλλη πτυχή της ηθοποιού. Μια ευαίσθητη συγγραφέα.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ. του οποίου ήταν από το 2015 η Χρύσα Σπηλιώτη, "θρηνεί τον χαμό της". Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα κτήρια του ΚΘΒΕ σήμερα, ημέρα που κηδεύεται μαζί με τον σύζυγό της, στο κοιμητήριο Χαλανδρίου. Παράλληλα, το θέατρο αποφάσισε να κατατεθούν 1.000 ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Αττικής και να οργανωθεί εκδήλωση στη μνήμη της.

"Σοκαρισμένος" δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού. "Χάσαμε τη Χρύσα μας, το πιο γλυκό κορίτσι του ελληνικού θεάτρου. Συνεργαστήκαμε τρία χρόνια στο Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, ήταν άψογη σε όλα της. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ" σημείωσε. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Αναστασάκης δήλωσε από πλευράς του: "Δεν θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο της, τη διάθεσή της να βοηθήσει με κάθε τρόπο το ΚΘΒΕ να ορθοποδήσει, τη σύνεση, το χιούμορ και την ευγένειά της. Τρία χρόνια συνεργαστήκαμε, αγωνιστήκαμε μαζί, με πείσμα και αισιοδοξία για το καλό του θεάτρου μας".

Το ταλέντο της Χρύσας Σπηλιώτη άρχισε να ξεδιπλώνεται από τα πρώτα της βήματα στο θέατρο. Γεννημένη στην Αθήνα και με σπουδές στη Δραματική του Εθνικού Θεάτρου και έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία, υπήρξε βασικό στέλεχος στο "Ανοιχτό Θέατρο" του Γιώργου Μιχαηλίδη και στο "Θέατρο της Άνοιξης", ενώ συνεργάστηκε με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή" κ.ά. Ευρέως γνωστή έγινε με το "Καρέ της Ντάμας" στο Μega. Από το 1997, οπότε πρωταγωνίστησε μαζί με τη φίλη της Ανέτα Παπαθανασίου στο θεατρικό έργο της "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική", μια ιστορία ενηλικίωσης δύο κοριτσιών, στράφηκε και στη συγγραφή. Έγραψε επίσης τα "Φωτιά και νερό", τα διηγήματα "Χαμένο δίκιο", κείμενα για παιδικές εκπομπές στην τηλεόραση, ενώ το τελευταίο της έργο, "Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος", παρουσιάστηκε πέρσι το χειμώνα σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, οπότε έκανε και την τελευταία της θεατρική εμφάνιση ενσαρκώνοντας τη Ρεγγίνα Μάντζαρου, μητέρα του συνθέτη.

Η Χρύσα Σπηλιώτη κηδεύεται σήμερα μαζί με τον σύζυγό της στο νεκροταφείο Χαλανδρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL