Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Μια ιστορία από την Ευρώπη του 1945, "υπόμνηση" για το σήμερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ιστορία από την Ευρώπη του 1945, "υπόμνηση" για το σήμερα

"1945" του Φέρεντς Τόροκ

Σκηνοθεσία: Φέρεντς Τόροκ

Ερμηνεία: Πέτερ Ρούντολφ, Μπέντζε Τασνάντι, Ταμάς Ζάμπο Κίμελ

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1945, σε ένα χωριό της Ουγγαρίας, τη στιγμή που οι κάτοικοι ετοιμάζονται για τον γάμο του γιου του τοπικού ιερέα, εμφανίζονται στον σταθμό των τρένων δύο επιζώντες Εβραίοι... Μια έντονη ανησυχία απλώνεται στο χωριό, με τη σκέψη ότι οι επιζώντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήρθαν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους που έχουν καταπατηθεί.

Ο γεννημένος το 1971 Ούγγρος σκηνοθέτης ενδιαφέρεται να αναδείξει τη συλλογική ενοχή μιας κοινωνίας που πρωτοστάτησε στη συνεργασία με τον ναζισμό, αλλά και να δώσει ένα σήμα "αφύπνισης" για τη συντηρητική, ρατσιστική στροφή που έχει πάρει η πολιτική ηγεσία στην πατρίδα του σήμερα. Τότε ήταν οι Εβραίοι, σήμερα είναι οι "ανεπιθύμητοι" πρόσφυγες. Πολύ καλή η δουλειά στο άσπρο/μαύρο της εικόνας από τον διευθυντή φωτογραφίας Έλεμερ Ραγκάλι.

"Η ληστεία" (Money)

Σκηνοθεσία: Τζέλο Μπαμπλουανί

Ερμηνεία: Ζορζ Μπαμπλουανί, Βενσάν Ροτιέ, Λουί - Ντο Ντε Λενκενσέν, Μπενουά Μαζιμέλ, Ανούκ Γκρινμπέργκ, Ολιβιέ Ραμπουρντέν, Σαρλότ Βαν Μπερβεσέλ

Γαλλικό θρίλερ σε σκηνοθεσία του Γεωργιανού Τζέλο Μπαμπλουανί. Ο Ντανί και ο Ερίκ, δύο παιδικοί φίλοι που δουλεύουν στις αποβάθρες της Χάβρης, αποφασίζουν να κάνουν μια τολμηρή ληστεία για να ξεφύγουν από τα οικονομικά τους προβλήματα. Η Άλεξ, η αδελφή του Ερίκ, βλέπει κατά τύχη την παράδοση μιας βαλίτσας γεμάτης χαρτονομίσματα και αποφασίζει να ακολουθήσει τον άντρα που την παρέλαβε μέχρι το σπίτι του. Η Άλεξ θα πείσει τον Ερίκ και τον Ντανί πως μπορούν εύκολα να ληστέψουν το σπίτι. Όταν, όμως, φτάνουν εκεί ανακαλύπτουν έναν άντρα που ετοιμάζεται να κρεμαστεί... Δεν γνωρίζουν πως πρόκειται για κυβερνητικό στέλεχος το οποίο εκβιάζει η μαφία των ναρκωτικών και, χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιήσουν, θα εμπλακούν σε ένα ασταμάτητο και επικίνδυνο κυνηγητό.

"Μετά την καταιγίδα" (Adrift)

Σκηνοθεσία: Μπαλτάζαρ Κορμακούρ

Ερμηνεία: Σέιλιν Γούντλεϊ, Σαμ Κλάφλιν, Τζέφρι Τόμας

Ενα ζευγάρι ιστιοπλόων που ταξιδεύει στον Ειρηνικό βλέπει το ιστιοφόρο τους να συντρίβεται από έναν ισχυρό τυφώνα. Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Τάμι Όλνταμ και του Ρίτσαρντ Σαρπ, δύο νέων που μόλις είχαν αρραβωνιαστεί και το 1983 αποφάσισαν να διασχίσουν τον Ειρηνικό από την Ταϊτή ώς το Σαν Ντιέγκο. Έπεσαν όμως σε καταιγίδα και βρέθηκαν τραυματισμένοι πάνω σε ένα ακυβέρνητο, μισοκατεστραμμένο σκάφος στη μέση του ωκεανού, για 41 ημέρες. Η Τάμι (Σέιλιν Γούντλεϊ) ξαναβρίσκει τις αισθήσεις πάνω στο μισοκατεστραμμένο σκάφος και αντικρίζει τον αρραβωνιαστικό της σοβαρά τραυματισμένο. Δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσει με κάποιον και το πλησιέστερο λιμάνι είναι 1.500 μίλια μακριά...

Ο εξαιρετικά άνισος, στο μέχρι σήμερα έργο του, Ισλανδός σκηνοθέτης δεν καταφέρνει εδώ να "απογειώσει" την αφήγησή του.

"Tully: Τα παιδιά είναι ευτυχία" (Tully)

Σκηνοθεσία: Τζέισον Ράιτμαν

Ερμηνεία: Σαρλίζ Θερόν, Μακένζι Ντέιβις, Μαρκ Ντιπλάς, Ρον Λίβινγκστον, Έμιλι Χέιν

Η Σαρλίζ Θερόν είναι η Μάρλο, παντρεμένη, με δυο παιδιά και έγκυος στο τρίτο. Αποδέχεται, με μισή καρδιά, το "δώρο" του αδελφού της (Μαρκ Ντιπλάς), την πρόσληψη μιας φοιτήτριας (Μακένζι Ντέιβις, που την είχαμε δει στο «Blade Runner 2049») για να προσέχει τα παιδιά τις νύχτες, ιδιαίτερα τον υπερευαίσθητο Τζόνα, έτσι ώστε εκείνη να ξεκουραστεί. Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στην Μάρλο και την όμορφη, ανεξάρτητη φοιτήτρια, "αλληλοσυμπληρώνει" τις ζωές τους, σαν να βγαίνουν στο προσκήνιο δύο διαφορετικές πλευρές της θηλυκότητας.

"Η συμμορία των πέντε" (The Ladykillers)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Μακέντρικ

Ερμηνεία: Πίτερ Σέλερς, Άλεκ Γκίνες, Σέσιλ Πάρκερ, Χέρμπερτ Λομ, Κέιτι Τζόνσον

Σε επανέκδοση, μια από τις πιο απολαυστικές βρετανικές κωμωδίες, παραγωγής 1955, των Ealing Studios. Συνεργασία του Αλεξάντερ Μακέντρικ με τον σεναριογράφο Γουίλιαμ Ρόουζ, τον σταρ της εποχής Αλεκ Γκίνες και τον "ανερχόμενο" τότε Πίτερ Σέλερς. Πενταμελής ομάδα κακοποιών σχεδιάζει να ληστέψει μια τράπεζα και προκειμένου να κάνει τη δουλειά, πρέπει να νοικιάσει δωμάτιο στο σπίτι μιας εξαιρετικά συμπαθητικής ηλικιωμένης γυναίκας: Η αγαθή κυρία Γουίλμπερφορς πιστεύει πως έχει νοικιάσει ένα δωμάτιο του σπιτιού της σε ανδρικό κουιντέτο εγχόρδων! Το εξαιρετικό σενάριο του Γουίλιαμ Ρόουζ (υποψήφιο για Όσκαρ, το 1957) δίνει έμφαση στον αδιάκοπο, τραγελαφικό ανταγωνισμό των μελών της συμμορίας, που δεν είναι μονάχα καβγατζήδες ληστές, αλλά οφείλουν να παίξουν και τον ρόλο των μουσικών! Να σημειώσουμε πως πρόκειται για την τελευταία παραγωγή των Ealing Studios, προτού εξαγοραστούν από το BBC.

"24 ώρες προθεσμία" (24 Hours To Live)

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Σμερζ

Ερμηνεία: Ίθαν Χοκ, Πολ Άντερσον, Ρούτγκερ Χάουερ, Λίαμ Κάνινγκχαμ

Ο πρώην στάντμαν Μπράιαν Σμερζ, που πέρασε στη σκηνοθεσία, υπογράφει εδώ ένα θρίλερ με ήρωα έναν πρώην στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων (Ίθαν Χοκ) που προσπαθεί να ξεπεράσει τον ξαφνικό θάνατο της γυναίκας του και του γιου του. Ένας παλιός φίλος του από τις ειδικές δυνάμεις τον πλησιάζει και του προτείνει να αναλάβει ένα "συμβόλαιο δολοφονίας" για λογαριασμό της "εταιρείας" Red Mountain. Λίγο προτού ολοκληρώσει τη δουλειά που ανέλαβε, θα γίνει αντιληπτός... Σεναριακές υπερβολές και ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητό.

"Ο γιατρός βλάπτει σοβαρά την υγεία" (Knock)

Σκηνοθεσία: Λορέν Λεβί

Ερμηνεία: Ομάρ Σι, Αλέξ Λουτζ, Άνα Ζιραρντό, Σαμπίν Αζεμά, Πασκάλ Ελμπέ, Οντρέ Ντάνα

Γαλλική κωμωδία, βασισμένη σε θεατρικό έργο του 1923. Ένας πρώην απατεώνας, υποδυόμενος τον γιατρό, βρίσκει καταφύγιο σε ειδυλλιακό χωριό, κάπου στις Γαλλικές Άλπεις. Θα ανακαλύψει έκπληκτος, όμως, ότι όλοι οι κάτοικοι του χωριού διαθέτουν εκπληκτική υγεία και οι "υπηρεσίες" του περισσεύουν... Ο μόνος τρόπος για να βγάλει κάποια λεφτά είναι να τους πείσει ότι είναι άρρωστοι...

"Ο δολοφόνος της νύχτας" (He walked by night)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Γουέρκερ

Ερμηνεία: Ρίτσαρντ Μπέιζχαρτ, Γουίτ Μίτσελ, Σκοτ Μπρέιντι, Ρόι Ρόμπερτς

Νουάρ του 1948 σε επανέκδοση, με τη σκηνοθετική σύμπραξη του Αντονι Μαν (χωρίς να αναφέρεται στους τίτλους). Μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού, οι συνάδελφοί του αναλαμβάνουν να βρουν τον ένοχο έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα στοιχεία. Ημι-ντοκιμαντερίστικο σκηνοθετικό ύφος, πομπώδης, μελοδραματική αφήγηση off, με κατάληξη ένα ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL