Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία γιορτάζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με φετινό θέμα "Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται". Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) διοργανώνει ολόκληρο τον μήνα ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου έως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά

Μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ, αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου θα επιχειρήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά, συμμετέχοντας στο Big Bang Festival που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 18 Μαΐου σε διάφορους χώρους της Στέγης, αλλά και εκτός αυτής. Περιλαμβάνει συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια που θα είναι προσβάσιμα Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαΐου για σχολεία, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαΐου για κοινό κάθε ηλικίας. Σε κάθε εκδήλωση, επαγγελματίες μουσικοί ανοίγουν διάλογο με τους νεαρούς "τραγουδιστές" και "οργανοπαίκτες" και κάποιες φορές μοιράζονται τη σκηνή μαζί τους.

"Sweet Europe"

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων διοργανώνει από σήμερα στον χώρο του Μετρό Συντάγματος τη νέα έκθεση με θέμα την Ευρώπη των λαών και τίτλος "Sweet Europe" - "Γλυκιά Ευρώπη". Οι επισκέπτες, εκτός από τα έργα 29 Ελλήνων γελοιογράφων, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τις γελοιογραφίες 28 σημαντικών Βρετανών σκιτσογράφων που δημοσιεύουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις 150 γελοιογραφίες αποτυπώνεται το θολό πολιτικό και κοινωνικό τοπίο με το μελάνι και το χιούμορ των γελοιογράφων. Την έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου, εγκαινιάζει την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

No Direction Home

Με αφορμή την έκδοση "No Direction Home: Σε ποιο "σπίτι" τους ζητάμε να ζήσουν;", που μόλις κυκλοφόρησε από το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και περιλαμβάνει 235 φωτογραφίες 30 Ελλήνων φωτογράφων που αποτυπώνουν την προσφυγική εμπειρία, στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Βαβέλ, Περίπτερο 15) πραγματοποιείται ανοιχτή συζήτηση με τους Δημήτρη Τοσίδη, Κωνσταντίνο Τσακαλίδη, Δημήτρη Χατζάρα, Αντώνη Γαζάκη και Μαριάννα Καρακουλάκη. Στις 8.00 μ.μ.

"Γυναικοκαμώματα"

Το τρίτο έτος της Σχολής Δραματικής Τέχνης ΒΕΑΚΗ παρουσιάζει την παράσταση Commedia dell Arte με τίτλο "Γυναικοκαμώματα" στο Μπαράκι της Διδότου, στις 9.00 μ.μ. Διδότου 3, Κολωνάκι.

"Από την ανασκαφή στην παρουσίαση"

Εγκαινιάζεται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Φωτογραφική Έκθεση με τίτλο "Από την ανασκαφή στην παρουσίαση" με υλικό που αντλήθηκε από το αρχείο των Εφορειών Αρχαιοτήτων Λάρισας και Ξάνθης και παρουσιάζει εντυπωσιακές εικόνες με κεντρικό θέμα την εργασία των υπαλλήλων τους. Είσοδος ελεύθερη. Στις 9 μ.μ.

Στη Στοά του Βιβλίου

Το νέο βιβλίο του Λαοκράτη Βάσση "Το πολιτιστικό αντίδοτο στη χρεοκοπία" (εκδ. Ταξιδευτής) παρουσιάζεται στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης στη Στοά του Βιβλίου. Την εκδήλωση ανοίγει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Συζητούν ο Ροδόλφος Μορώνης και ο συγγραφέας. Στις 7.30 μ.μ.

Διάλεξη

Με θέμα "Οδύσσεια: η Καινοτομία της Εμπειρικής Χαρτογράφησης του Αγνώστου", η Ασπασία Κουζούπη μιλάει στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 7 μ.μ.

Βιβλίο

Το βιβλίο της Άννας Λυδάκη "Αναζητώντας το χαμένο παράδειγμα - επιτόπια έρευνα - κατανόηση - ερμηνεία" (εκδ. Παπαζήσης) παρουσιάζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τους Μενέλαο Καραμαγγιώλη, Μαρία Κομνηνού, Μανούσο Μανουσάκη και Γιάννη Σκαρπέλο. Διαβάζουν οι Ξανθή Γεωργίου, Ιωάννα Παλαιοπάνου, Κωνσταντίνος Πουλής. Μελοποιημένα ποιήματα και τραγούδια από τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, θα ερμηνεύσουν οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης. Συντονίζει ο Δημήτρης Φύσσας. Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, στις 7.30 μ.μ.

Στη Μονή Λαζαριστών

Η Χάρης Σβαλίγκου στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του ΚΜΣΤ "Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί - 100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση", μιλά με τίτλο "Η σοβιετική πρωτοπορία στον κινηματογράφο: Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν" στη Μονή Λαζαριστών όπου παράλληλα θα γίνει προβολή αποσπασμάτων από την ταινία "Απεργία" του Αϊζενστάιν. Ελεύθερη είσοδος για το κοινό. Στις 6 μ.μ.

Στο Γκαίτε

Η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη και η δημιουργός comics Δήμητρα Αδαμοπούλου μυούν το ενήλικο κοινό στα μυστικά της τέχνης των comics σε ένα εργαστήριο στο Ινστιτούτο Γκαίτε 7 μ.μ. - 9 μ.μ. Ομήρου 14-16.

Αριστείδης Μπαλτάς

Ο τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, μιλάει με θέμα "Ανώτατη Εκπαίδευση: Προκλήσεις και προοπτικές" στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά (Κηφισίας 310, 2ος όροφος). Τη συζήτηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου "Η γλώσσα και ο πολιτισμός στην Παιδεία που προσδοκούμε. Σκέψεις και ιδέες για μια ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος", συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος. Στις 7.30 μ.μ.

"Το παιχνίδι της μίμησης"

Ημερίδα με τίτλο "Κώδικας Enigma", οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Θα προβληθεί η ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ, "Το παιχνίδι της μίμησης" και θα μιλήσει η Ντόρα Βαρβαρίγου, καθηγήτρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ. Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος, στις 6 μ.μ.

"Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ"

Το έργο του Έντουαρντ Άλμπη "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" παρουσιάζεται σε απευθείας μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 9 το βράδυ, με ελληνικούς υπότιτλους. Ενδείκνυται για άτομα άνω των 12 ετών. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Τζέιμς Μακ Ντόναλντ.

Νύχτα της Φιλοσοφίας

Η φετινή 4η διοργάνωση της Νύχτας της Φιλοσοφίας, που έχει θέμα την αισθητική, διοργανώνεται από κοινού από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Γκαίτε στους χώρους των ιδρυμάτων από τις 6 το απόγευμα έως τις 2 το πρωί του Σαββάτου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από και προς τα ελληνικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Περπατώντας στην Κυψέλη

Μια νέα δράση της Maëlle Gross με τίτλο "Πηγαίνουμε εκεί απ’ όπου ερχόμαστε" με περιπάτους σε γειτονιές, αρχής γενομένης από την Κυψέλη, ξεκινά από το Δίκτυο Αλληλεγγύης "Το Μυρμήγκι", Επτανήσου 60. Ο περίπατος θα γίνει συντροφιά με τον Παυσανία, την Catriona, τον Νίκο, τη Becky, τον Αύγουστο, τον Guy, την Έφη και τον Κωστή. Στο τέλος όλοι θα γευτούν εδέσματα από ξένες κουζίνες. Ο περίπατος ξεκινά στις 4 μ.μ. και θα γίνεται κάθε 30 λεπτά με διάρκεια έως τις 10 μ.μ.

Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών

Ακουστικές και οπτικές εμπειρίες θα μπορέσουν να ζήσουν όσοι επισκεφθούν σήμερα και αύριο το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, ειδικά εργαστήρια, ομιλίες και masterclasses.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL