Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Η προσωπική ματιά της συλλογικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Η προσωπική ματιά της συλλογικότητας

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η συστηματική αποδόμηση του δημόσιου χώρου που ζούμε σήμερα σε όλες της τις εκδοχές καθρεφτίζει τη συστηματική κυριαρχία ενός πρωτόγονου τρόπου ζωής όπου κυριαρχεί ο νόμος του ισχυροτέρου βιάζοντας, καθώς έγραφε και ο Πλάτωνας, με το πανίσχυρο χέρι του τον πιο δίκαιο.

Κραυγαλέα η απόδοση από τον Δήμο Αθηναίων κατ' αποκοπήν -ανά δύο χρόνια- του Εθνικού Κήπου στον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ και νυν πρόεδρο του ΝΕΟΝ Δασκαλόπουλο, για να κατασκευάσει αυτός, κατά το δοκούν, το νέο πρόσωπο της νεοελληνικής τέχνης. Θλιβερή η εξέλιξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου η διευθύντριά του, μετά από 15 χρόνια συστηματικής οικοδόμησής του, ρίχτηκε βορά στα αρπακτικά πτηνά των ιδιωτικών, βλέπε τραπεζικών, συμφερόντων.

Το ευ ζην είναι αναπόσπαστα δεμένο με το ζην, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι αυτό αποτελεί δικαίωμα των ολίγων κι ας μην είναι εκλεκτοί. Το πράττουν με τον ίδιο ωμό τρόπο που περικόπτουν τις κοινωνικές παροχές και τους προϋπολογισμούς για την παιδεία και τον πολιτισμό. Αφαιρούν με τον ίδιο στυγνό τρόπο σε έναν νέο κρατούμενο 21 ετών, όπως ο Νίκος Ρωμανός, το νόμιμο δικαίωμά του στη μόρφωση, του κόβουν μεταφορικά το νήμα που τον συνδέει με τη ζωή και τον αφήνουν κυριολεκτικά να πεθάνει.

Κάποιοι άλλοι, και δεν είναι λίγοι, κι ας μην προβάλλονται επαρκώς στις μέρες μας, δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνδέσουμε ξανά το πραγματικό ευ ζην με το ζην, να δημιουργήσουμε ξανά μια πόλη πολιτών κι όχι τόπους συγκεντρώσεως πειθήνιων ιδιωτών.

Η εικαστική πλατφόρμα artaz, που δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό, εγκαινιάζει σήμερα με την έκθεση Private View τον πολιτιστικό χώρο «9 ΕΝΝΕΑ», στο επιδέξια εγκαταλελειμμένο από τις δημοτικές αρχές απόκεντρο του κέντρου της Αθήνας, στην πλατεία Κολιάτσου. Εκεί τρεις διαφορετικοί επιμελητές, η Αλεξάνδρα Κολλάρου, η Sara Ettlinger και ο Χρήστος Τόλης, στήνουν ταυτόχρονα τρεις εκθέσεις διαφορετικής προσέγγισης του πραγματικού και του φαντασιακού, με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα.

Συνδέουν κλασικές φιγούρες, βγαλμένες από την ιστορία της τέχνης, με αρχέγονες μορφές της αρτ μπρουτ, πρόσωπα των γιαπωνέζικων μάνγκα και των σύγχρονων ταινιών κινουμένων σχεδίων, αλλά και της διαφήμισης, με σκίτσα αφαιρετικά και καυστικά και ονειρικές - εφιαλτικές συνθέσεις, ρεαλιστικές προτομές με ενδύματα-γλυπτά βαμμένα με άγριες πινελιές, που μας παραπέμπουν τόσο στον Μπόυς όσο και στον Κανιάρη.

Δημιουργούν έτσι έναν τόπο όπου η συλλογικότητα μπορεί να αναδείξει τα υποκείμενα που τη συνθέτουν, τις προσωπικές της ματιές. Χωρίς το «εγώ» του καλλιτέχνη και του επιμελητή του να αναιρεί το «εμείς» της κοινής τους σύμπραξης ή να αποκλείει το «εμείς» του «άλλου» που αντικρίζει το έργο τέχνης και συνομιλεί με αυτό. Αποκαλύπτει το αισθησιακό, ποιητικό, πανανθρώπινο και πολυπρισματικό δυναμικό που κρύβεται μέσα σε μια καλλιτεχνική, πολυεθνική δράση που αποσκοπεί στην «ενσωμάτωση της τέχνης στην καθημερινότητα». Που είναι δυνατόν να εκταθεί στην κοινωνία μονάχα μέσα από τη συμμετοχή του θεατή. Σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν, πάση θυσία μας, να μας εξαθλιώσουν.

Info

«Private View. Η δημιουργική Αθήνα σήμερα μέσα από μια τριπλή εικαστική παρουσίαση».

Συμμετέχουν οι: (Boom!) Άννα Μανέτα, Αργύρης Σαρασλανίδης, Βασίλης Καρακατσάνης, Γιώργος Λυντζέρης, Γιώργος Τσεριώνης, Ελεάννα Μαρτίνου, Esek_one, Ισμήνη Μπονάτσου, Κωνσταντίνος Βραζιώτης, Κώστας Λάβδας, Mariane Cute, Νάντια Στασινού, NAR, Νίκος Καναρέλης, Πετρούλα Κρίγκου, Μανώλης Ηλιόπουλος,(Rtmone), Same84, Σιμόνη Φοντάνα, Σοφία Φωτιάδου, (Drawing-A Thought Line) Γιάννης Χρηστάκος, Γιώργος Τσεριώνης, Ελένη Κοτσώνη, John Bicknell, Sara Ettlinger, Gregos Theopsy / (The Dungeon) Βασίλης Καρούκ, Γιώργος Τσεριώνης, Esek_one, Νατάσσα Ιωάννου, Νίκος Γιαβρόπουλος, Φαίδρα Χαρδά, Χρήστος Τόλης.

9 ΕΝΝΕΑ, Κέας 9, πλατεία Kολιάτσου. Εγκαίνια: 3 Δεκεμβρίου, 8.00 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2014 - 15 Ιανουαρίου 2015. Πληροφορίες: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL