Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Χθες η πολιτική κηδεία στο κοιμητήριο Καισαριανής / Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Δάλλα με ηπειρώτικο μοιρολόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χθες η πολιτική κηδεία στο κοιμητήριο Καισαριανής / Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Δάλλα με ηπειρώτικο μοιρολόι

Με ένα συγκλονιστικό ηπειρώτικο μοιρολόι αποχαιρέτησε τον Γιάννη Δάλλα η γυναίκα του Ευαγγελή, και με ποιήματά του οι ομότεχνοι και οι φιλόλογοι. Σε κλίμα περισυλλογής όλοι τους για την απώλεια του μεγάλου πνευματικού ανθρώπου, με τη συναίσθηση όλων, ότι μπροστά στον Δάλλα ίσχυε απολύτως η προτροπή του φίλου του Τάκη Σινόπουλου, «τα λυρικά να λείπουνε», έγινε χθες το μεσημέρι η πολιτική κηδεία του στο Κοιμητήριο Καισαριανής, τόπο με βαρύ συμβολικό φορτίο, αλλά και τόπο - γέφυρα με το πρώτο κείμενο του Δάλλα, που ήταν το χρονικό της σφαγής του Κομμένου το 1943, του μαρτυρικού χωριού της Άρτας.

«Θα μείνεις πάντα βαθύτατα χρήσιμος, εσύ, ο σημαντικότερος Έλληνας φιλόλογος του καιρού μας, και πάντα αδυσώπητα επικίνδυνος για τους φαιά φορούντες και τους κλεπταποδόχους της ιστορίας», είπε στον επικήδειο ο καθηγητής Φιλολογίας Βασίλης Αλεξίου. Και πρόσθεσε: «Γιάννη, μην κλείσεις γρήγορα την ανοιχτή πληγή του στήθους. Μην κλείσεις τα αυτιά σου. Και άκου: δεν θα μπεις ποτέ στη ναφθαλίνη των μουσείων. Ούτε στα οστεοφυλάκια των Ακαδημιών».

«Ποιητής, που ασυνήθιστα ήταν φιλόλογος, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός, επιμελητής και εκδότης, είδε αλλιώς τις γενεαλογίες του ελληνικού λόγου. Αυτός, ‘ο τελευταίος κληρονόμος των εποχών’, υπήρξε, επιπλέον, συστηματικός μεταφραστής αρχαίων λυρικών και αλεξανδρινών ποιητών», σημείωσε στον αποχαιρετισμό του ο Γιώργος Χουλιαράς, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε τόσο στο πολυσχιδές έργο του όσο και για την προσήλωσή του στις αξίες της Αριστεράς. "Η τριπλή παρακαταθήκη, το υψηλού επιπέδου φιλολογικό έργο του, η ποίηση και ιδιαίτερα το ήθος παιδείας που μετέδωσε σε εκατοντάδες μαθητές του ως εκπαιδευτικός της Μέσης Εκπαίδευσης και μετά ως πανεπιστημιακός" είπε, προσθέτοντας: "Επονίτης ο ίδιος, φύλαξε το πνεύμα της αντίστασης τόσο στο έργο του όσο και στην καθημερινή προσφορά του. Θα τον θυμόμαστε από τη συνολική προσφορά του, αλλά και από το ποιητικό του υστερόγραφο 'στώμεν καλώς' μια προειδοποίηση, μια πρόσκληση στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που περνάμε".

Η συμβολή του στην εκπαίδευση

Για εκπαιδευτικό Γιάννη Δάλλα, έτσι όπως ο ίδιος τον γνώρισε και του μετέδωσε το αξιακό φορτίο της γνώσης μίλησε ο μαθητής του Πέτρος Ευθυμίου όπως επίσης και η Τασούλα Καραγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φιλολόγων που υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή του στην εκπαιδευτική διαδικασία της Μέσης και της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεδομένου ότι τα βιβλία του και ειδικότερα οι μεταφράσεις του των αρχαίων λυρικών αποτελούν ανεκτίμητο εφόδιο για τους φιλολόγους όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Ήταν εκεί ποιητές, πεζογράφοι, κριτικοί, φιλόλογοι, εκδότες, αι γενεαί πάσαι. Μεταξύ άλλων: οι Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, Τάσος Πορφύρης, Αλέξης Ζήρας, Γιάννης Παπακώστας, Ντίνος Σιώτης, Ανδρέας Μήτσου, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, Παναγιώτης Σοκόλης, Κώστας Βούλγαρης, Κώστας Κρεμμύδας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Λεύκιος Ζαφειρίου, Ηλίας Γκρής, Μιχάλης Γκανάς, Γιώργος Δουατζής, Ανθούλα Δανιήλ, Βερονίκη Δαλακούρα.

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Ευτύχης Μπιτσάκης, ιδιαίτερα δεικτικός. "Επειδή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σκανδαλωδώς απουσιάζει από την τελετή να αποχαιρετήσω τον Γιάννη Δάλλα που ήταν κορυφαίος συνάδελφος" είπε ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία τους στο περιοδικό "Ουτοπία"

Επίσης, πανεπιστημιακοί, δημόσια και πολιτικά πρόσωπα: Λαοκράτης Βάσσης, Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Στουρνάρας, Πέτρος Ευθυμίου, Γιώργος Κοντογεώργης, Ευτύχης Μπιτσάκης, Χριστίνα Ντουνιά.

Ήταν εκεί, μαθητές του, αναγνώστες του, φίλοι από την αγαπημένη του πατρίδα την Ήπειρο, για τον ύστατο φόρο τιμής στον δάσκαλο, στον μεγάλο πνευματικό άνθρωπο.

Σεμνά, όπως πορεύθηκε σε όλη τη ζωή του ο Γιάννης Δάλλας, αδιαφορώντας για τις σειρήνες των παντοειδών εξουσιών, έφυγε, με κατευόδιο τους στίχους του:

σαν όρθια άρνηση

ανάμεσα στα σπαθιά αδεκάτιστος

με τόσα ασήμια ανεξαγόραστος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL