Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Οράματα σε κίνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οράματα σε κίνηση

Μια ολόκληρη εβδομάδα γιορτάζει το Βερολίνο την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους με υπαίθριες εκθέσεις, συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα - και με εντυπωσιακή συμμετοχή των ντόπιων αλλά και τουριστών, παρά την εκνευριστική ψιχάλα του Νοεμβρίου.

Το έργο που μαγνήτισε το βλέμμα των θεατών ήταν η εγκατάσταση “Οράματα σε κίνηση” (Visions in motion) του Αμερικανού καλλιτέχνη Πάτρικ Σιρν. Συνολικά 120.000 πολύχρωμες κορδέλες απλώνονταν σαν ένα τεράστιο χαλί από την Πύλη του Βρανδεμβούργου επί της οδού της 17ης Ιουνίου και ανέμιζαν πάνω από τα κεφάλια των περαστικών.

Κάθε κορδέλα κι ένα μήνυμα, μήνυμα χαράς, μήνυμα ελπίδας, μήνυμα θυμού, μήνυμα απογοήτευσης. Όλο το καλοκαίρι 30.000 Βερολινέζοι που έζησαν την ιστορική βραδιά της 9ης Νοεμβρίου του 1989, που χόρεψαν πάνω στο Τείχος και το γκρέμισαν, έγραψαν το δικό τους μήνυμα, τη δική τους ανάμνηση, τη δική τους ευχή ή τη δική τους διάψευση. Ο καλλιτέχνης μάζεψε όλα αυτά τα μηνύματα, τα συνδύασε με τα συνθήματα που φώναζαν οι Ανατολικογερμανοί στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1989, και με τα αιτήματα της “ειρηνικής επανάστασης” - ελευθερία της έκφρασης, ελευθερία του Τύπου, ελευθερία της μετακίνησης- κι έφτιαξε αυτό το χαλί - θάλασσα.

7 μέρες - 7 τόποι

Σε επτά σημεία - κλειδιά για τις διαδηλώσεις του 1989 και την πτώση του Τείχους, στην εκκλησία της Γεθσημανής, στην Αλεξάντερπλατς, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στη λεωφόρο Κούνταμ, στα κεντρικά γραφεία της STASI, στην Σλόσπλατς και την East Side Gallery (εκεί που έχει διατηρηθεί ένα μέρος του Τείχους), χιλιάδες επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθούν από τη στιγμή που έπεφτε το σκοτάδι μέχρι αργά τη νύχτα να προβάλλονται στους τοίχους τα ιστορικά γεγονότα, όπως τα κάλυπτε, κάποια και σε ζωντανή μετάδοση τότε, η τηλεόραση. Κάθε μέρα, όλη την εβδομάδα, μπορούσαν να βυθιστούν στο κλίμα της εποχής, να ακούσουν τα συνθήματα των διαδηλώσεων, να δουν τους πρωταγωνιστές εκείνου του Νοεμβρίου -οι περισσότεροι εκ των οποίων ουδεμία σχέση έχουν σήμερα με τη γερμανική πολιτική- να μιλούν στο πλήθος, να απαιτούν τη μεταρρύθμιση της DDR, να φωνάζουν για την ελευθερία. Μπορούσαν να παρακολουθήσουν και συνεντεύξεις απλών ανθρώπων, να δουν βίντεο με ανθρώπινες ιστορίες και πολιτικές μαρτυρίες.

Το σόου στο σύμβολο της διαίρεσης

Χτες, ήταν προγραμματισμένο να κορυφωθούν οι εορτασμοί με ένα σόου πάνω στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, πάνω στο σύμβολο της διαίρεσης της Γερμανίας και του Βερολίνου για σαράντα χρόνια. Επί δύο ώρες, μουσικοί, ηθοποιοί και άνθρωποι που συμμετείχαν στα γεγονότα του 1989 θα διηγούνταν την ιστορία για την οποία είναι περήφανοι. Για λίγα λεπτά θα μιλούσαν ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Τα θέματα του σόου είναι “τόλμη” και “λαχτάρα για ελευθερία” - και ποια σημασία έχουν αυτές οι έννοιες τότε και τώρα. Με μουσική υπόκρουση την Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν από την κρατική ορχήστρα του Βερολίνου, υπό την μπαγκέτα του Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, και πολλά ροκ συγκροτήματα. Στη συνέχεια, ήταν προγραμματισμένο ένα μεγάλο πάρτι και μια ευρωπαϊκή βραδιά... κλάμπινγκ σε 27 βερολινέζικα και 27 ευρωπαϊκά κλαμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL