Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και ηλεκτρονικής ανάγνωσης

Η 18η Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων. Είναι μία ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις νέες μορφές υλικών στα οποία αποθηκεύονται η γνώση, η πληροφορία και η πολιτιστική παραγωγή. Οι νέοι αυτοί τρόποι διαχείρισης και ανάγνωσης αυτού που μέχρι πρόσφατα ήταν δεμένο με το χαρτί και το βιβλίο. Μπορούμε να κουβεντιάζουμε ώρες πολλές για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των νέων τεχνολογικών μέσων. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η χαρά και η αξία της ανάγνωσης.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος έχει αναπτύξει ήδη υπηρεσία ηλεκτρονικής ανάγνωσης, μέσω δανεισμού, περίπου 2.500 τίτλων από τη συλλογή της. Τα πραγματικά ράφια της βιβλιοθήκης μεταφέρονται λοιπόν στο Διαδίκτυο και προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να δανειστούν και να διαβάσουν τα βιβλία της αρεσκείας τους από όποιο μέρος και αν βρίσκονται. Η βασική υπηρεσία της βιβλιοθήκης δεν αλλάζει: βιβλία, ράφια, δανεισμός, ανάγνωση. Αλλάζει το τεχνολογικό μέσο. Ας δούμε κάποιες από τις οδηγίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και μας παρέχουν βοήθεια στη νέα αυτή υπηρεσία:

"Το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο είναι μια νέα, καινοτόμος υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να περιηγηθούν σε μία μεγάλη συλλογή ελληνόγλωσσων ηλεκτρονικών βιβλίων και να διαβάσουν τους τίτλους της επιλογής τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση με λέξεις - κλειδιά (όνομα συγγραφέα, τίτλο βιβλίου ή εκδοτικό οίκο) εισάγοντας τον κέρσορα στο πεδίο της αναζήτησης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται κάτω από την μπάρα αναζήτησης καθώς πληκτρολογείτε τους όρους.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κατηγορίες (Γενικά Θέματα, Φιλοσοφία, Ψυχολογία κ.λπ.), ώστε να δείτε όλους τους τίτλους που εντάσσονται σε κάθε θεματική κατηγορία.

Αν θέλετε να περιορίσετε ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα που εμφανίζονται στο μενού “Περιορίστε τη λίστα βιβλίων με”, επιλέγοντας Εκδότη, Έτος έκδοσης, Λέξεις - κλειδιά και Διαθεσιμότητα.

Η διάρκεια χρήσης είναι 20 ημέρες με δικαίωμα ανανέωσης για 20 επιπλέον μέρες, σε περίπτωση που δεν υπάρχει κράτηση από άλλον χρήστη.

Κάθε χρήστης έχει δικαίωμα ταυτόχρονης χρήσης έως και 3 βιβλίων. Σε περίπτωση που έχετε φτάσει το όριο χρήσης, δεν θα σας επιτρέπεται να προσθέσετε άλλο βιβλίο στο ράφι σας έως ότου επιστρέψετε κάποιο από αυτά που έχετε στη βιβλιοθήκη σας".

Όπως βλέπουμε, πρόκειται για απλές οδηγίες, παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στην έντυπη συλλογή μιας βιβλιοθήκης. Το ηλεκτρονικό βιβλίο ήρθε για να κάνει την ανάγνωση λίγο απλούστερη και πιο προσιτή σε όλους. Η Εθνική Βιβλιοθήκη προσαρμόζεται σε αυτά τα δεδομένα και προσφέρει νέες υπηρεσίες με την ίδια αξία.

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις