Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένας σπουδαίος μάστορας της κομψότητας

Πέθανε ο ενδυματολόγος Πιέρο Τόζι

 

Ο Πιέρο Τόζι, που αποχαιρέτησε τη ζωή στα 92 του χρόνια στη Ρώμη, έγραψε τη δική του ιστορία κομψότητας και μεγαλειωδών κοστουμιών που το αποτύπωμά τους έμεινε ανεξίτηλο στη μεγάλη οθόνη και στη μνήμη των θεατών. Σπουδαίος μάστορας της κομψότητας και ένας από τους σημαντικότερους ενδυματολόγους στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Τόζι υπήρξε ο άνθρωπος που σχεδίασε και δημιούργησε εμβληματικά φορέματα και κοστούμια σε κλασικές ταινίες όπως ο «Γατόπαρδος», η «Μήδεια», ο «Θάνατος στη Βενετία», το «Σένσο», οι «Καταραμένοι», ο «Αθώος», «Θυρωρός της νύχτας» κ.ά.

Βασικός συνεργάτης του Λουκίνο Βισκόντι, του Φράνκο Τζεφιρέλι αλλά και του Φεντερίκο Φελίνι στο «Σατυρικόν», όπου επιμελήθηκε κομμώσεις και μακιγιάζ. Ο «Γατόπαρδος» του Βισκόντι είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή δουλειά του Τόζι, ο οποίος συνεργάστηκε με τον «Κόκκινο Βαρώνο» στο θέατρο και στην όπερα. Εντυπωσιακές οι συνεργασίες του και με τον Τζεφιρέλι σε μια σειρά από μεγάλες παραγωγές όπως η περίφημη «Τραβιάτα» με την Τερέζα Στράτας. Ο ίδιος υπέγραψε και τα κοστούμια στη «Μήδεια» του Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας.

Συνεργάστηκε ακόμη με τη Λίνα Βερτμίλερ και τον Μάουρο Μπολονίνι ο οποίος όταν σκηνοθέτησε τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» με την Έλλη Λαμπέτη τον εμπιστεύτηκε για τα κοστούμια.

Ο Τόζι τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ενώ είναι ο μοναδικός ενδυματολόγος στον οποίον η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου έχει απονείμει τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.

Οι σπάνιες δημιουργίες του βρίσκονται στο βεστιάριο Tirelli της Ρώμης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις