Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μπορούμε να πείσουμε

Martina Boycheva, "Spring abstract"

Η Ελλάδα της νέας εποχής χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση

του Σάκη Παπαδόπουλου*

 

Οι ευρωεκλογές έληξαν με εκκωφαντικά μηνύματα:

* Η Αριστερά, ακόμη κι όταν διατηρεί τα προτάγματά της -τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό της, τις ταξικές της ευαισθησίες-, δεν μπορεί να κυβερνά σε συνθήκες μνημονιακής κηδεμονίας μιας ευρωπαϊκής χώρας, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες της λαϊκής δυσφορίας για επιλογές που έχουν τη σφραγίδα των εκβιασμών του ΔΝΤ και της νεοφιλελεύθερης λογικής της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας

* Η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνά χωρίς συνέπειες με συμμάχους εθνικολαϊκιστές, ακόμη κι όταν αυτοί είναι προσηλωμένοι στα καθήκοντα της κάθαρσης και στις αντιμνημονιακές ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιόδου

* Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν επέλεξε για συγκεκριμένους λόγους εθνικής αναγκαιότητας να προωθήσει μια δύσκολη εθνική συμφωνία, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έπρεπε να επιτρέψει τη συνέχιση της παρουσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενός εθνικολαϊκιστή αρχηγού συνεργαζόμενου κόμματος, που θεωρούσε προδοτική τη βαθιά πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε έγκαιρα να προετοιμάσει την πολιτική συμμαχιών που συνάδουν με τον ριζοσπαστικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό του και την προγραμματική σύγκλιση με τις οικολογικές - προοδευτικές δυνάμεις και τους Σοσιαλδημοκράτες που απαλλάσσονται από τον εναγκαλισμό τους με τη Δεξιά.

Η συμμαχία των προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων στην Ελλάδα ήταν εφικτή όταν ξεπεράστηκε ο διαχωρισμός σε μνημονιακές και αντι-μνημονιακές δυνάμεις και ειδικά όταν η χώρα απαλλασόταν από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της και τις νεοφιλελεύθερες θεωρίες τους της εσωτερικής υποτίμησης.

Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Αριστεράς δεν μπορούν να επικαλούνται το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, αλλά να το αποδεικνύουν, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές.

Οι ρυθμίσεις υπέρ των πολλών, τα φιλολαϊκά κυβερνητικά μέτρα, δεν αποδίδουν όταν λαμβάνονται καθυστερημένα, στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Τα μηνύματα αυτά, ή και άλλα, προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν προς μια έντιμη αναγνώριση των αιτίων της ήττας και κυρίως σε έμπρακτες αναπροσαρμογές:

* Να συγκροτηθεί το νέο επιτελείο της κρίσιμης εκλογικής μάχης. Το οργανωτικό και επικοινωνιακό επιτελείο που θα επιδιώκει να πείσουμε τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στο σύστημα εξουσίας που τη χρεοκόπησε, στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κεντρική πολιτική δύναμη που προωθεί σταθερά τη συμμαχία των προοδευτικών - οικολογικών δυνάμεων για την Ελλάδα της προοδευτικής αναγέννησης στη ριζικά διαφορετική Ευρώπη της ανθρωπιάς.

* Να παρουσιάσουμε μεθοδικά τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας, για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, για τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους, για την έξοδο από τη μνημονιακή κηδεμονία.

* Να παρουσιάσουμε όλες τις προωθητικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, όλες τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν, ακόμη και σε συνθήκες μνημονιακής επιτροπείας.

* Να αναλύσουμε τις νέες δυνατότητες άρσης των αδικιών, φιλολαϊκών ρυθμίσεων, επιστροφής στην Ελλάδα των χαρισματικών νέων που μετανάστευσαν, καθώς και στήριξης των μεσαίων στρωμάτων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, που δίνει σε μια προοδευτική κυβέρνηση η νέα εποχή για τη χώρα, η χειραφέτησή της από την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών της.

* Να αναλύσουμε το σχέδιό μας για την ολιστική ανασυγκρότηση, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, την προοδευτική αναγέννηση στην Ελλάδα της νέας εποχής

* Να εξηγήσουμε τις επιπτώσεις της δεξιάς παλινόρθωσης.

* Να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν τους διαφορετικούς κομματικούς σχεδιασμούς - επιλογές - μέτρα - ρυθμίσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη ζωή τους και ειδικά να συγκρίνουν τους σχεδιασμούς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

* Να μην επιτρέψουμε νέα λάθη - παραλείψεις - αυταπάτες, συμπεριφορές που πληγώνουν, φαινόμενα αλαζονίας - υποτίμησης των πολιτικών αντιπάλων - υποβάθμισης της ανεξαρτησίας των θεσμών - αδιαφορίας για την αντίθετη άποψη.

* Να καταργήσουμε τα εμπάργκο, να μην δαιμονοποιούμε την κριτική των δημοσιογράφων - ακόμη και την πολεμική που μας γίνεται, να απαντάμε με ψυχραιμία και πειστικά επιχειρήματα.

* Να προσδιοριστούν οι εμβληματικοί προεκλογικοί προγραμματικοί μας στόχοι και να αναζητούνται, στη βάση τους, ευρύτατες συγκλίσεις με ανοιχτό προσκλητήριο.

* Να παραμένουμε σταθεροί στην προώθηση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, όποιες επιθέσεις κι αν δεχόμαστε. Η δυναμική της προοδευτικής συνεργασίας ενισχύεται με την απομάκρυνση από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. του Βαγγέλη Βενιζέλου, εμπνευστή της θεωρίας περί «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» και περί στρατηγικής συνεργασίας ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ν.Δ.

* Να ανακτήσουμε την ιδεολογικοπολιτική και προγραμματική μας ηγεμονία, με την οποία κερδίσαμε τις εκλογικές μάχες της 26ης.1.2015 και της 20ης. 9.2015.

 

Μπορούμε να σηκωθούμε - Μπορούμε να πείσουμε - Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη για την προοδευτική αναγέννηση.

 

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων, συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια