Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

[...] Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκε στην κρίση των πολιτών έπειτα από 4,5 χρόνια στην εξουσία και σχεδόν μετά 4 χρόνια (παρά 4 μήνες...) από την προηγούμενη φορά που διεκδίκησε την ψήφο των πολιτών. Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια, η κυβέρνηση της Αριστεράς, είτε στην πρώτη της εκδοχή ως "ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ." είτε με την παρούσα μορφή της, δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Ήταν η πρώτη και η μόνη κυβέρνηση που εφάρμοσε ένα ολόκληρο Μνημόνιο.

Ήταν η πρώτη και η μόνη κυβέρνηση που, έστω και εντός του φθοροποιού πλαισίου του Μνημονίου, δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Άνοιξε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, ιδρύθηκαν νέα πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά τμήματα κόντρα στις επιθυμίες του ακαδημαϊκού κατεστημένου, προωθήθηκαν κρίσιμα θέματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα (σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, ταυτότητα φύλου κ.ά.), ενώ στην αρχή της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης έχει πέσει για τα καλά στο τραπέζι η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους [...] Πάνω απ' όλα αυτά, μιλάμε για την κυβέρνηση που έλυσε το "Μακεδονικό", με πλήρη συνείδηση για το πολιτικό κόστος που επωμιζόταν με αυτή την ενέργειά της.

Με αυτά τα "βαρίδια", αλλά και έχοντας την τόλμη να "προκαλεί" το πολιτικό κόστος αυτά τα 4,5 χρόνια, προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στις κάλπες. Και δεν προσήλθε σφυρίζοντας κλέφτικα, όπως κάνει κάθε κυβέρνηση που πηγαίνει στις ευρωεκλογές με ένα παγιωμένο έλλειμμα στις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα, δεν προσπάθησε να κάνει ότι οι ευρωεκλογές αφορούν μόνο στην εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωβουλή και σήκωσε το γάντι, πριν καν προλάβει να το πετάξει η Ν.Δ.

Παρά ταύτα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σχεδόν στα ποσοστά που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ παραμένει η σπονδυλική στήλη της Δημοκρατικής Παράταξης και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. [...] παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ευρωεκλογές και, άρα, ώς ένα βαθμό η κυβερνώσα παράταξη ήρθε αντιμέτωπη με την χαλαρή ψήφο και με την απροθυμία ορισμένων απογοητευμένων ή αναποφάσιστων να προσέλθουν στις κάλπες.

Κοντολογίς: ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια μάχη έχοντας επωμιστεί όσο μεγαλύτερο πολιτικό κόστος μπορούσε να "σηκώσει", αλλά και από την πλέον μειονεκτική θέση που θα μπορούσε να βρεθεί. Και κατάφερε να κρατήσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών του, να παραμείνει η κυρίαρχη δύναμη στην Κεντροαριστερά και να μην αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας του ως κόμματος εξουσίας. Απέδειξε, μ' άλλα λόγια, ότι "ήρθε για να μείνει" και ότι δεν ήταν ένας διάττων αστήρ της πολιτικής σκηνής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL