Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οι Ευρωεκλογές αφετηρία της νικηφόρας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές

Eurokinissi

«Κάθε μέρα που περνάει αυξάνει η συσπείρωση, η κινητοποίηση και η αποφασιστικότητα των προοδευτικών πολιτών. Αυτό είναι το μήνυμα από όλη την Ελλάδα», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για να προσθέσει εμφατικά: «Οι ευρωεκλογές θα είναι η αφετηρία μιας μεγάλης νικηφόρας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου».

Στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο, η κ. Ξενογιαννακοπούλου μιλά για την Προοδευτική Συμμαχία και λέει, «δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή που εξαντλείται στην εκλογική συγκυρία. Έχει στρατηγικό βάθος και προοπτική, γιατί αποτελεί απάντηση στη μεγάλη ανάγκη της εποχής μας, την πολιτική και κοινωνική έκφραση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας».

Σχετικά με τις τελευταίες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, καθιέρωση επταήμερης εργασίας κ.λπ., η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν παραλείπει να ..ευχαριστήσει τον πρόεδρο της ΝΔ «που κάνει ξεκάθαρες τις σημερινές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά, στην Πρόοδο και τη Συντήρηση, αναδεικνύοντας έτσι καθημερινά τη σημασία της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά τους πολλούς, και όχι τους λίγους και ισχυρούς».

Αναφερόμενη στον προγραμματισμό του υπουργείου της για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξηγεί ότι εάν ισχύσει ο κανόνας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», που επαγγέλλεται η ΝΔ τότε τα περιθώρια για προσλήψεις θα ήταν τόσο περιορισμένα που θα κάλυπταν οριακά τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να προσληφθεί «ούτε ένας γιατρός, ούτε ένας καθηγητής».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στους δημοσιογράφους Νίκο Παπαδημητρίου και Απόστολο Μιχαλούδη είναι το ακόλουθο: 

Ερ.: Η εκλογική μάχη προμηνύεται.. «ντέρμπι», όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός. Γιατί ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, γιατί όχι ψήφος υπέρ της ΝΔ, κυρία υπουργέ;

Απ.: Αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Τα δέκα χρόνια κρίσης και λιτότητας έπληξαν την ενότητα και την αξιοπιστία της Ευρώπης, διεύρυναν τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες. Σήμερα μόλις το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατέχει το 40% του πλούτου, 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω της ύφεσης, ενώ 118 εκατ. πολίτες, το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω ή στο όριο της φτώχειας. Αυτή η δραματική κοινωνική κατάσταση και η ισοπεδωτική αντίληψη του νεοφιλελευθέρου μονόδρομου διαμόρφωσαν το πεδίο ανάπτυξης νεοφασιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σημαίνει ότι ορθώνουμε ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Ενώνουμε δυνάμεις για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη των Λαών. Για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, προκειμένου να αλλάξουν επιτέλους οι ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει πισωγύρισμα σε αντιδραστικές δεξιές και μνημονιακές πολιτικές. Σημαίνει υποστήριξη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μάνφρεντ Βέμπερ που συστηματικά υπονομεύει τη χώρα μας.

Αυτές οι ευρωεκλογές μας αφορούν όλους άμεσα, και κάθε μέρα που περνάει αυξάνει η συσπείρωση, η κινητοποίηση και η αποφασιστικότητα των προοδευτικών πολιτών. Αυτό είναι το μήνυμα από όλη την Ελλάδα.

Οι ευρωεκλογές θα είναι η αφετηρία μιας μεγάλης νικηφόρας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ερ.: Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα ήταν σήμερα διαφορετικοί οι όροι της αναμέτρησης, αν το κυβερνών κόμμα δεν είχε κάνει το «άνοιγμα» στην Προοδευτική Συμμαχία. Τι έπεται στην πολιτική αυτή συνεργασία, με ορίζοντα μάλιστα, τις εκλογές του φθινοπώρου;

 Απ.:Οι προοδευτικοί πολίτες εμπιστεύονται τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αναγνωρίζουν τη σημασία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που υλοποιείται τους τελευταίους οκτώ μήνες, μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.

Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή επιλογή που εξαντλείται στην εκλογική συγκυρία. Έχει στρατηγικό βάθος και προοπτική, γιατί αποτελεί απάντηση στη μεγάλη ανάγκη της εποχής μας, την πολιτική και κοινωνική έκφραση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας.

Η Προοδευτική Συμμαχία μετά το Γαλάτσι διαμόρφωσε μια νέα πολιτική δυναμική και συμμετοχή σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία θα εκφρασθεί στις ευρωεκλογές.

Ερ.: Πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εισόδου ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία. Πιστεύετε ότι αυτή η λύση θα είναι αποτελεσματική για τομείς της δημόσιας διοίκησης;

Απ.: Πρόκειται για κυνική ομολογία ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, του κοινωνικού κράτους και του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του αναδεικνύει καθημερινά το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα ανάμεσα στη δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική και την προοδευτική οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκατέστησε τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα, αμφισβητώντας το οκτάωρο, την πενθήμερη εργασία, την 13η σύνταξη και συνολικά το κοινωνικό κράτος. 

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Μητσοτάκη που κάνει ξεκάθαρες τις σημερινές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά, στην Πρόοδο και τη Συντήρηση, αναδεικνύοντας έτσι καθημερινά τη σημασία της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά τους πολλούς, και όχι τους λίγους και ισχυρούς.

Ερ.: Με απόφαση των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών συστήνεται διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή της ΠΟΕ- ΟΤΑ για θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους στους δήμους. Τι σκοπεύετε να αλλάξετε στο σύστημα κινητικότητας και αξιολόγησης στους ΟΤΑ;

Απ.: Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αντιμετωπίζουν σε πολλές περιπτώσεις ειδικά προβλήματα και ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας. Γι' αυτό αποδεχθήκαμε την πρόταση της ΠΟΕ - ΟΤΑ και συστήσαμε αυτήν τη Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσουμε από κοινού θέματα που άπτονται της εφαρμογής του Συστήματος Κινητικότητας και της Αξιολόγησης στους ΟΤΑ.

Ερ.: Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το αξιολογικό έτος 2018 είναι σε εξέλιξη. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ καλεί και φέτος τα μέλη της σε αποχή;

 Απ.: Ναι, είναι θετική η συμμετοχή, γιατί έχει πλέον αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης.

Η αξιολόγηση όμως δεν πρέπει να εξαντλείται στους δημοσίους υπαλλήλους. Αφορά επίσης τις δομές και τη λειτουργία του δημοσίου, καθώς και την αποτίμηση των θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται. Γι' αυτό, θεσπίσαμε και παρουσιάσαμε το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης, για να παρακολουθεί και να αξιολογεί τη λειτουργία του δημοσίου και την εξέλιξη της διοικητικής ανασυγκρότησης.

 Ερ.: Ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων για φέτος και για τα επόμενα χρόνια με βάση και τα σχετικά αιτήματα των υπουργείων που φτάνουν στο γραφείο σας;

 Απ.: Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου κατά 20%, από φέτος, σύμφωνα με τον Κανόνα 1:1, προχωράμε σε 9.040 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, στη βάση των αποχωρήσεων του 2018. Οι μεγάλες προτεραιότητες των προσλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν στην Υγεία, 2.500 προσλήψεις εκ των οποίων 1.000 Γιατροί και 1.500 Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, στην Παιδεία, στους ΟΤΑ, στα ΚΕΠ και σε δομές του Κοινωνικού Κράτους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που εξασφαλίστηκε με τον προϋπολογισμό του 2019, βρίσκονται σε εξέλιξη 4.500 προσλήψεις καθηγητών στην Ειδική Αγωγή και 3.200 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που καθίσταται πλέον μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους. 

Η επιστροφή στον Κανόνα 1:5, που υποστηρίζει η ΝΔ, σημαίνει ότι φέτος θα μπορούσε να γίνουν μόνο 1.800 προσλήψεις, οι οποίες θα κάλυπταν οριακά τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε να προσληφθεί ούτε ένας γιατρός, ούτε ένας καθηγητής. Στο εύλογο ερώτημα πως θα καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες του δημοσίου, ο κ. Μητσοτάκης με ειλικρίνεια απάντησε με την πρόθεση ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους προς όφελος ιδιωτών επιχειρηματιών και κρατικοδίαιτων εργολάβων.

Στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του μικρού κράτους εμείς προβάλλουμε το στόχο μιας ανεξάρτητης και αξιοκρατικής Δημόσιας Διοίκησης με σύγχρονες λειτουργίες, επαρκές και κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σημερινές ανάγκες της χώρας μας και των πολιτών. 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο