Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Ολοκληρώνονται οι πασχαλινές αγορές / Προσοχή στις προμήθειες για το γιορτινό τραπέζι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρώνονται οι πασχαλινές αγορές / Προσοχή στις προμήθειες για το γιορτινό τραπέζι

Σήμερα και αύριο κορυφώνεται η κίνηση στις αγορές τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι και οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις προμήθειές τους, ιδιαίτερα αυτές της “τελευταίας στιγμής”, ενώ οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι έχουν ενταθεί και αυστηροποιηθεί οι σχετικοί έλεγχοι καθ’ όλη την εορταστική περίοδο.

Ήδη έχει ανακοινωθεί τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ότι πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι όχι μόνο στα σημεία πώλησης (λιανική), αλλά και στα σημεία παραγωγής ή εισαγωγής προϊόντων στα λιμάνια και στις πύλες εισόδου της χώρας (τελωνεία, οδικό δίκτυο κ.ά.) και στα σημεία χονδρεμπορικής διακίνησης, σε αποθήκες και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο εντείνονται και τα φαινόμενα των “ελληνοποιήσεων” αμνοεριφίων.

Προσεκτικές αγορές

Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές τους κυρίως τις τελευταίες αυτές ημέρες των προμηθειών για το γιορτινό τραπέζι.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, γενικά, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

- Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

- Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.

- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

- Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κρέας

Παράλληλα, σε σχέση με την προμήθεια του παραδοσιακού οβελία το ΥΠΑΑΤ, ο ΕΦΕΤ και οι καταναλωτικές οργανώσεις συμβουλεύουν:

1) Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό - υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες.

Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν:

- Σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος “λαμπρού κυανού” (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

- Σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. “ΕΛΛΑΣ”).

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

- Όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας.

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

- Όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου “λεκέ” στην επιφάνεια των σφάγιων.

2) Τα εντόσθια δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ενώ τα “εντεράκια” για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον στη σκόνη και τα έντομα.

Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο, σε λίπος και, επομένως, πλούσιο, σε χοληστερίνη. Κάθε 100 γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας, το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας, σε χοληστερίνη.

Σοκολατένια αυγά

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων, (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Οι τιμές σε κρέας και λαχανικά

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε η ΕΣΕΕ, προχθές, για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, οι χαμηλότερες τιμές στο κρέας φαίνεται πως ισοστάθμισαν την αύξηση στις τιμές των οπωρολαχανικών, με αποτέλεσμα συνολικά το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού να διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με το 2018.
Βάσει της έρευνας, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων διαμορφώνεται φέτος σε 93 ευρώ, έναντι 92,7 ευρώ το 2018. Η εκτίναξη του κόστους των οπωρολαχανικών εξαλείφθηκε από τις φθηνότερες τιμές των κρεατικών, με τα φρούτα και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ να διαδραματίζουν δευτερεύοντα ρόλο στη μεταβολή του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού.

Όπως αναφέρεται με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%) απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ευθύνονται, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, για την άνοδο των τιμών σε όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, όπου παρουσιάζεται μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%.

Εορταστικό ωράριο

- Σημειώνεται, τέλος, ότι με βάση το εορταστικό ωράριο τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά: σήμερα, Μ. Παρασκευή, 1 μ.μ. - 7 μ.μ. - έως 9 μ.μ. πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ και το Μ. Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ. - έως 8 μ.μ. οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής- ενώ τη Δευτέρα μετά το Πάσχα θα είναι όλα τα καταστήματα κλειστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL