Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η "διαρκής μάχη" των Πρεσπών

Εντυπώσεις - Kontra

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν λαθεμένη την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει τώρα, μια "ανάσα" πριν τις ευρωεκλογές, επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία. Εμφορούμενοι από μία "κουτοπόνηρη" λογική που εδράζεται στα διαρκώς μεταβαλλόμενα ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, ορισμένοι θεώρησαν ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι να αφήσουν τις Πρέσπες να ξεχαστούν, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα και να αρχίσει να απαλύνεται το εξ αυτής πολιτικό κόστος.

Ωστόσο, όπως έδειξε η ίδια η ζωή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο: έδειξε πως όχι μόνο δεν "ξεχνά" τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ότι θα πορευθεί προς τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις υπενθυμίζοντας διαρκώς στο εκλογικό σώμα τι ήταν οι Πρέσπες, τι υπήρχε πριν και ποια είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται τώρα.

Οι εξελίξεις, αλλά και η ίδια η έκβαση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα δικαιώνουν αυτή την επιλογή: τελικά, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορά μόνο ένα "στενό" προοδευτικό - αριστερό ακροατήριο που χάρηκε με την επίλυση του Μακεδονικού. Επιπροσθέτως, αυτό που κάνει -και οφείλει να κάνει- η κυβέρνηση είναι να δώσει τη μάχη της πειθούς και των επιχειρημάτων. [...] Για παράδειγμα, η εξέλιξη με τη συμφωνία επιτήρησης του βορειομακεδονικού FIR από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία "εξωθεί" εκτός Βαλκανίων την Τουρκία και ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή -η βεβιασμένη σπουδή του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να σπεύσει στα Σκόπια αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές.

Πέραν αυτού, η ισχυρότατη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε προχθές τον πρωθυπουργό στα Σκόπια ακύρωσε άλλο ένα "επιχείρημα": ότι, δήθεν, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ήταν ήδη σοβαρές και δενυπάρχουν περιθώρια για περισσότερες συνεργασίες. "Βαριά" ονόματα του επιχειρηματικού χώρου -που, εν τέλει, δεν διακρίνονται για τις σχέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν με την παρουσία τους πως έχουν άλλη άποψη. Προφανώς κάτι "βλέπουν" ως οικονομική προοπτική που δεν το βλέπουν οι αρνητές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συν τοις άλλοις, ήδη αλλάζουν και στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας οι επίμαχες αναφορές για τον Μεγάλο Αλέξανδρο, που αποτελούν και τον πυρήνα του αλυτρωτισμού -αφού διαπλάθουν τις συνειδήσεις μικρών παιδιών.

Αυτά αποτελούν την "επόμενη μέρα" της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και, μαζί με πολλά άλλα που προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον, μπορούν να αποτελέσουν σοβαρά βέλη στη φαρέτρα για τη "διαρκή μάχη" να πειστεί η κοινωνία για τα οφέλη από τη συμφωνία αυτή.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εθελοντική γενναιοδωρία και κοινωνική λεηλασία

Η ιδέα να δώσουν οι βουλευτές το 50% του μισθού τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι μια σωστή ιδέα. Είναι επίσης μια ιδέα «εμπορική», που θα πουλήσει πολύ. Αυτό το ήξερε, φυσικά, ο Κ. Μητσοτάκης όταν την κατέθεσε. Αλλά ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση να την επιβάλει.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις