Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Η γκάφα Μητσοτάκη με την Καταλωνία, νέο πολιτικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η γκάφα Μητσοτάκη με την Καταλωνία, νέο πολιτικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα πολιτικά δεδομένα διαμορφώθηκαν στο πολιτικό σκηνικό, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι από την ώρα που η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, το "Μακεδονικό" θα πέσει ως γιγαντιαίος βράχος στη θάλασσα αλλάζοντας τον βυθό της. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 145 βουλευτών, συνεπικουρούμενος από 6 ανεξάρτητους βουλευτές, είναι η κυβερνητική δύναμη διαδεχόμενος την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Παράλληλα, δύο φορές μέσα σε λίγες μέρες στη Βουλή επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει και μια προοδευτική πλειοψηφία 153 βουλευτών που μπορεί να στηρίξει κάποιες δημοκρατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς όμως με κανέναν τρόπο να εντάσσεται στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Θανάσης έφυγε, ο Τέρενς έρχεται

Οι πολιτικές ανακατανομές βεβαίως θα ολοκληρωθούν αύριο με την ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ, που θα καταλάβει τη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος υλοποίησε τη δέσμευσή του και παραιτήθηκε μόλις ολοκληρώθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αφορούσαν τη Βόρεια Μακεδονία έτσι ώστε να "απελευθερωθεί" πολιτικά.

Ο Τ. Κουίκ θα είναι ο 22ος ανεξάρτητος βουλευτής, καθώς στους ανεξάρτητους προστέθηκαν και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., οι οποίοι διαλύθηκαν ως Κοινοβουλευτική Ομάδα μόλις ο Π. Καμμένος διέγραψε τον Θ. Παπαχριστόπουλο. Και μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου βουλευτή θα είναι να ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση λειτουργώντας ως ο 151ος βουλευτής.

Το ψυχορράγημα

Η διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. από τον Π. Καμμένο ήταν μια μικρή περιπέτεια. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. είχε δηλώσει ότι θα διέγραφε τον Θ. Παπαχριστόπουλο το πρωί της Παρασκευής, πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Αυτό θα σήμαινε το τέλος της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. Αλλά το πρωί της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι θα τον διέγραφε αφού μιλούσε στη Βουλή (δηλαδή το απόγευμα). Και αξιοποίησε τον χρόνο του πιέζοντας τον Νίκο Νικολόπουλο για να δηλώσει ότι είναι συνεργαζόμενος με τους ΑΝ.ΕΛΛ., όπως το 2015. Όμως το απειλητικού χαρακτήρα sms του Π. Καμμένου με το οποίο του έλεγε ότι στην ομιλία του στη Βουλή θα αναφερόταν σε site του Ν. Νικολόπουλου που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο έκανε έξω φρενών τον βουλευτή, ο οποίος κατέφυγε στη Δικαιοσύνη. Έτσι, ο Π. Καμμένος έκαψε το τελευταίο του χαρτί για να μην διαλύσει την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. και τελικά εμφανίστηκε παραδομένος στη Βουλή.

Διχαστική δεξιά αντίληψη

Βεβαίως, οι κοινοβουλευτικές καραμπόλες μπορεί να διασφαλίζουν τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, αλλά πολιτικά δεν είναι το πλέον σημαντικό που αναδείχθηκε αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Για την κυβέρνηση, το μείζονος σημασίας ζήτημα είναι η σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γκάφα, την οποία ομολόγησε ότι έκανε απέναντι στη Μέρκελ, όταν βρήκε αναλογίες ανάμεσα στη βόρεια Ελλάδα και την Καταλωνία!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., καίτοι προκλήθηκε από τον πρωθυπουργό, δεν διέψευσε το δημοσίευμα. "Έχετε καταλάβει τι είπατε; Παρομοιάσατε στην καγκελάριο τη βόρεια Ελλάδα με μια αυτόνομη περιφέρεια του ισπανικού κράτους που διαθέτει αυτόνομο κοινοβούλιο, αυτοπροσδιορίζεται εθνικά με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους Ισπανούς και υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις" του επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη ήταν η σιωπή. Δεν είπε καν ότι οι Βορειοελλαδίτες ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε μιλούν άλλη γλώσσα, ούτε δηλώνουν άλλη εθνότητα πλην της ελληνικής. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμένεται να αναδείξει την εθνικά επικίνδυνη στάση του Κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς προέρχεται από μία πολύ παλιά αντίληψη της ελληνικής φιλοβασιλικής Δεξιάς των χρόνων του διχασμού για τις "νέες χώρες" και τη βουλγαρική διείσδυση. Τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει στη Μακεδονία και τη Θράκη τις αντιφάσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. ως αντιπολίτευση

Ένα από τα δεδομένα στο νέο πολιτικό σκηνικό είναι και η ένταξη των ΑΝ.ΕΛΛ. στην αντιπολίτευση. Ακόμη και η Ν.Δ., που θεωρούσε ότι πρόκειται για "σικέ διαζύγιο" (ενώ παλαιότερα αμφισβητούσε ότι ο Π. Καμμένος θα εγκατέλειπε την υπουργική καρέκλα του...), αναθεώρησε τη στάση της. Στο Μοσχάτο δεν πίστευαν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα απαντούσε στον Π. Καμμένο και θεωρούσαν ότι θα απέφευγε να μιλήσει την Παρασκευή στη Βουλή για να μην υποχρεωθεί να απαντήσει.

Όμως πάλι ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τον Κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του. Και ήταν πολύ σαφής σε όσα είπε στον Π. Καμμένο, στον οποίο έστειλε διπλό μήνυμα και για την υστεροφημία του και για τα σχέδιά του. "Θα με ευγνωμονείτε γιατί αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε επί τέσσερα χρόνια μπροστά σε ένα κρίσιμο θέμα. Και θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να γραφτείτε στα κιτάπια της Ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς" είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας στον Π. Καμμένο, ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει "ψυχρό εκτελεστή" τον πρωθυπουργό και είχε υποστηρίξει ότι υπάρχει αμερικανικός δάκτυλος στην απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "σχεδιασμό που ξεκίνησε από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ".

Το ΠΑΣΟΚ ως... τίποτα

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αποσαφήνισε τις προθέσεις του έναντι του ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη περίοδο για το άλλοτε κραταιό κόμμα. Υπογράμμισε ότι η επιλογή για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε στρατηγική ήττα το ΠΑΣΟΚ.

"Εμείς δεν θέλουμε να συρρικνωθεί, όπως μας κατηγορείτε, να λεηλατήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εμείς θέλουμε να υπάρχει δυνατός ο χώρος της Κεντροαριστεράς, γιατί ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση της Αριστεράς με το τίποτα. Θέλουμε μια Κεντροαριστερά, αλλά Κεντροαριστερά, όχι Δεξιά. Μια πραγματική Κεντροαριστερά" τόνισε και υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής στο Ευρωκοινοβούλιο των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν επιτίθεται σε Βέμπερ και Μητσοτάκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ "ταυτίζεται με την ακραία Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL