Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Νέα Δημοκρατία / Νέα Δημοκρατία: Απόδραση από την "εσωστρέφεια" μέσω Βενεζουέλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Δημοκρατία / Νέα Δημοκρατία: Απόδραση από την "εσωστρέφεια" μέσω Βενεζουέλας

Πλώρη για... Βενεζουέλα επιχειρεί να βάλει η Ν.Δ. ώστε να αφήσει πίσω της την εσωστρέφεια των προηγούμενων ημερών. Στην κορυφή της "γαλάζιας" ατζέντας βρίσκονται “οι εκλεκτικές συγγένειες του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο”, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης -την ημέρα που η χώρα έβγαινε στις αγορές- επέλεξε να θέσει το ερώτημα “τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;», στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν! Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς, “ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να προβάλει στο ευρωπαϊκό στερέωμα το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται έξω από τα όρια του δυτικού τόξου ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη διεθνή απομόνωση της Ν.Δ. λόγω της αρνητικής στάσης της στη Συμφωνία των Πρεσπών”!

Οι ισχυρές αναταράξεις ωστόσο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής “προσφέρονται ως πάτημα για τη Ν.Δ. προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τις δημόσιες διαφοροποιήσεις των στελεχών της αλλά και από τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και της εργασίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού”, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μπρα-ντε-φέρ “μετριοπαθών” - “ακραίων”

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε τις διαφορετικές “γραμμές” των κορυφαίων στελεχών για την πολιτική κατεύθυνση και την ιδεολογική πυξίδα του κόμματος. Ο Νίκος Δένδιας -με ηγετικό ύφος- έστειλε το μήνυμα πως «η κυρίαρχη τάση μέσα στη Ν.Δ. είναι η Κεντροδεξιά, η τάση του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα”. Τη σκυτάλη της μετριοπάθειας έλαβε, λίγες ημέρες μετά, ο Θεόδωρος Φορτσάκης καθώς διαμήνυσε πως “σέβομαι απόλυτα εκείνους οι οποίοι ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θεωρώ με κανέναν τρόπο ότι κραυγές του τύπου 'είστε προδότες' μπορούν να σταθούν”! Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητη η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναλάβει σε προχθεσινή συνέντευξη στον “Εθνικό Κήρυκα” πως “εμείς δεν κατηγορούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ότι είναι προδότες”

Στον αντίποδα, τα πιο προβεβλημένα στελέχη της εθνικιστικής πτέρυγας επιμένουν να κλείνουν το (δεξί) μάτι στους “νεομακεδονομάχους”. «Όταν κατεβαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο, αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός” σημείωσε ο Μάκης Βορίδης. «Είναι συνταρακτικό το βίντεο που δείχνει τον Τσίπρα να λέει σε ξένους ηγέτες ότι όσοι πήγαν στο συλλαλητήριο για τις Πρέσπες είναι ακροδεξιοί» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξέμεινε από... κινδυνολογία

"Γαλάζιοι" κύκλοι επισημαίνουν στην “Α” πως “οι εσωτερικές διενέξεις και διαφοροποιήσεις για την πορεία του κόμματος είναι απόλυτα φυσιολογικές. Η Ν.Δ. είναι ένας ζωντανός οργανισμός”. Αναγνωρίζουν ωστόσο πως “η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η έξοδος στις αγορές προκαλούν έντονο πρόβλημα στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. που είχε δομηθεί πάνω σε αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα. Και όταν λείπει ένα σταθερό αφήγημα που θα συσπειρώνει όλες τις τάσεις του κόμματος, προκαλείται νευρικότητα, αμηχανία και ένταση”.

Οχύρωση πίσω από τα μηνύματα Καμμένου

Σε αυτό το φόντο, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να “συσπειρωθεί” γύρω από τους ισχυρισμούς και τα επιθετικά μηνύματα του Πάνου Καμμένου προς τον πρωθυπουργό. Προχθές, η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη -χρησιμοποιώντας ως πάτημα μια ανάρτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Τwitter- δήλωσε πως «όλοι πια έχουν καταλάβει ότι ο κ. Καμμένος εκβιάζει τον κ. Τσίπρα και ότι ο πρωθυπουργός -για λόγους που εκείνος γνωρίζει- είναι έτοιμος να υποκύψει στον εκβιασμό του, προκειμένου ο συνεταίρος του να μην αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την κοινή τους διακυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ωστόσο πως μέχρι πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμούσε ότι “το διαζύγιο Τσίπρα - Καμμένου είναι σικέ. Πρόκειται για μια προσυμφωνημένη ρήξη με σκοπό να κερδίσουν και οι δύο”.

Επένδυση στο δόγμα “νόμος και τάξη”

Επιπλέον, η Ν.Δ. -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- θα δώσει έμφαση τις επόμενες ημέρες στο δόγμα “νόμος και τάξη” καθώς “θεωρούμε πως στο πεδίο της ασφάλειας μπορούμε να πείσουμε περισσότερο σε σχέση με την κυβέρνηση. Ωστόσο πρόκειται και για θέμα που δεν θα προκαλέσει διαφορές στο στελεχικό δυναμικό μας” επισημαίνουν με νόημα "γαλάζιοι" παράγοντες...

Γκρίνιες μετά το πρώτο κύμα υποψηφιοτήτων

Τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα η Ν.Δ., ενώ ανακοίνωσε και τις Περιφέρειες στις οποίες θα πολιτευτούν οι εν ενεργεία βουλευτές της πρώην Β' Αθήνας, του Υπολοίπου Αττικής, του ψηφοδελτίου Επικρατείας αλλά και των βουλευτών που προσχώρησαν στη "γαλάζια" Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Από τους βουλευτές της πρώην Β' Αθήνας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου θα είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή. Στον Βόρειο Τομέα θα πολιτευτούν οι αντιπρόεδροι Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Στον Νότιο Τομέα ο Νίκος Δένδιας, η Σοφία Βούλτεψη και η Άννα Καραμανλή. Στον Δυτικό Τομέα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Οι Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης και Γεωργία Μαρτίνου θα κατέλθουν στη νέα Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και ο Θανάσης Μπουρας στη νέα Περιφέρεια Δυτικής Αττικής.

Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, η Νίκη Κεραμέως θα δώσει τη μάχη του σταυρού στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Βασίλης Οικονόμου στην Περιφέρεια Αττικής, ο Δημήτρης Σταμάτης στην Α' Θεσσαλονίκης και ο Θόδωρος Φορτσάκης στην Α' Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α” "γαλάζια" στελέχη δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για την τοποθέτηση των προερχόμενων από το Ποτάμι Κατερίνας Μάρκου στο ευρωψηφοδέλτιο και Χάρη Θεοχάρη στον Νότιο Τομέα Αθηνών καθώς εκφράζουν την ανησυχία “ότι θα προσελκύσουν με περισσότερες πιθανότητες τους κεντρογενείς ψηφοφόρους της Ν.Δ.”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL