Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Χρήστος Μαντάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων: / Χρήστος Μαντάς: Παίζουν τα ρέστα τους για να πλήξουν την κυβέρνηση μετά το τέλος των Μνημονίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρήστος Μαντάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων: / Χρήστος Μαντάς: Παίζουν τα ρέστα τους για να πλήξουν την κυβέρνηση μετά το τέλος των Μνημονίων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Παίζουν τα ρέστα τους προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνησή μας και τη χώρα, τώρα που μπαίνουμε σε μια νέα, μεταμνημονιακή εποχή» τονίζει στην «Αυγή» ο Χρήστος Μαντάς αναφερόμενος στην πόλωση που καλλιεργεί με κάθε αφορμή η Ν.Δ., όπως οι κατηγορίες για ηθική αυτουργία του ΣΥΡΙΖΑ για την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ ή το επεισόδιο του Κ. Μητσοτάκη κατά του Ν. Βούτση.

Σχολιάζοντας τα περί «συναλλαγής» της κυβέρνησης για τις συντάξεις και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων εκτιμά ότι «η Ν.Δ., επειδή έχει, και δεν το κρύβει, ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία, θα ποντάρει μέχρι τέλους στο χαρτί του εθνικισμού».

Ο Χρ. Μαντάς υπογραμμίζει ότι η ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού «νοηματοδοτεί μια νέα εποχή. Αυτό το αισθάνονται ήδη και θα το βιώσουν ακόμη πιο έντονα οι πολίτες από τις αρχές του χρόνου» μιλώντας για ένα έργο που «δημιουργεί τους όρους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα μας πάει μπροστά, στη νέα εποχή».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς κρίνετε το επεισόδιο που προκάλεσε ο Κ. Μητσοτάκης κατά του Ν. Βούτση κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού; Αισθάνεστε ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή αποτυπώνει μια συγκεκριμένη νοοτροπία;

Θα ευχόμουν να είναι ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Νομίζω ωστόσο, και από την ανακοίνωση της Ν.Δ. με αφορμή αυτό το περιστατικό και όλα όσα διοχετεύονται ως πληροφορίες, ότι είναι πιθανόν να δούμε τις επόμενες ημέρες και πρόταση μομφής. Αυτή είναι μια θεσμική διαδικασία που με βάση τις πρόνοιες του κανονισμού μπορεί να γίνει...

Γενικότερα όμως μιλώντας, βλέπουμε και στις διαδικασίες της Βουλής να επιχειρείται μια κλιμάκωση, που, κατά τη γνώμη μου, δεν προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα της λειτουργίας του προέδρου και γενικότερα του προεδρείου. Νομίζω ότι από τον κ. Μητσοτάκη και από ορισμένα ηγετικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ., όχι από όλους, εκφράζεται μια δυσανεξία, αλλά και μια καθεστωτική-ιδιοκτησιακή νοοτροπία, που δεν συμβαδίζει με τους δημοκρατικούς κανόνες.

* Ο Κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της Ν.Δ. επανέλαβαν τις κατηγορίες για «συναλλαγή» της κυβέρνησης στα ζητήματα των συντάξεων και της συμφωνίας των Πρεσπών. Ποία είναι η εκτίμησή σας για τα αποτελέσματα αυτής της ρητορικής;

Αυτές οι συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις όχι μόνο δεν βοηθούν στη δημοκρατική συζήτηση διαφορετικών απόψεων με επιχειρήματα, αλλά ταυτίζονται με την ακροδεξιά ρητορική. Πώς άραγε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να «σταθεί» με τους συναδέλφους του στο ΕΛΚ, τους οποίους στην ουσία κατηγορεί για συναλλαγή με την ελληνική κυβέρνηση; Θεωρώ ότι προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες η Ν.Δ. αν συνεχίσει μια τέτοια λογική, αλλά μάλλον κρούω «κλειστές θύρες».

Φαίνεται ότι η Ν.Δ., επειδή έχει, και δεν το κρύβει, ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία, θα ποντάρει μέχρι τέλους στο χαρτί του εθνικισμού. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ως χώρα τον εθνικισμό και χρειάζεται σθεναρή στάση από τον δημοκρατικό-προοδευτικό κόσμο απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο, που, όπως δείχνει η Ιστορία, εύκολα «δηλητηριάζει» λαϊκά στρώματα.

* Πώς είδατε τα όσα συνέβησαν μετά τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ; Ανησυχείτε από την πόλωση που έχει δημιουργηθεί; Συμφωνείτε ότι η αμοιβαία άρση των εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης;

Η βόμβα στον ΣΚΑΪ και την "Καθημερινή" είναι ευθεία επίθεση στη δημοκρατία και στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες με απόλυτο τρόπο. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει και γίνεται ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, μετά και την απαράδεκτη δήλωση του ιδιοκτήτη των συγκεκριμένων μέσων, που μιλάει για ηθική αυτουργία της κυβέρνησής μας, έχει αρχίσει ένα γαϊτανάκι «αναλύσεων» που ενοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ συνδέοντας την τρομοκρατική ενέργεια με το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΣΚΑΪ.

Σε ελάχιστο χρόνο η Ν.Δ. έσπευσε να υιοθετήσει αυτές τις αναλύσεις περί «ηθικής αυτουργίας» προσθέτοντας διά των κορυφαίων της -του γνωστού ακροδεξιού μπλοκ- τα θέματα των φυλακών τύπου Γ, των αδειών κρατουμένων κ.λπ. Μετά τον εθνικισμό απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, παίζουν τώρα και το χαρτί της ανομίας και της δήθεν καλλιέργειας της τρομοκρατίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο και το έχει ζήσει η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη στο πετσί της.

Παίζουν τα ρέστα τους προκειμένου να πλήξουν την κυβέρνησή μας και τη χώρα, τώρα που μπαίνουμε σε μια νέα, μεταμνημονιακή εποχή, αυτή είναι πολιτικά η ουσία. Αλλά δεν πρόκειται να τους περάσει. Άλλο λοιπόν η σύγκρουση και η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα διαφορετικά πολιτικά σχέδια και άλλο η πόλωση πάνω σε ψευδείς ειδήσεις, συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις και στοχοποίηση του πολιτικού μας χώρου. Εμείς τέτοιου είδους αντιπαράθεση δεν μπορούμε να την νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας.

* Ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός μετά από οκτώ χρόνια. Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, σύμφωνα με αυτόν τον προϋπολογισμό της «Ελλάδας ελεύθερης ξανά», όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός;

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, του πρώτου μεταμνημονιακού, νοηματοδοτεί μια νέα εποχή. Αυτό το αισθάνονται ήδη και θα το βιώσουν ακόμη πιο έντονα οι πολίτες από τις αρχές του χρόνου. Κοινωνικό μέρισμα, αναδρομικά για τα ειδικά μισθολόγια, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες, μη περικοπή των συντάξεων για πάνω από ένα εκατ. συνταξιούχους και αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, 3.200 μόνιμες προσλήψεις στο Βοήθεια στο Σπίτι κάλυψη εισφορών κατά 50% στους νέους κάτω από 25 ετών, είναι μέτρα που ήδη έχουμε νομοθετήσει.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει το πρόγραμμα προσλήψεων εκπαιδευτικών ξεκινώντας από την ειδική αγωγή (4.500), η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ρυθμίσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Είναι ένα έργο τεράστιο που έχουμε μπροστά μας, που όχι μόνο δίνει ανακούφιση, αλλά δημιουργεί τους όρους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα μας πάει μπροστά, στη νέα εποχή.

Παρά την αβεβαιότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το διεθνές περιβάλλον, έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι έχουμε ήδη βάλει γερά θεμέλια για να προχωρήσουμε με ασφάλεια. Χρειαζόμαστε στοχοπροσήλωση, καλύτερο συντονισμό και χρόνο για να προχωρήσουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL