Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C21.1°C
3 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.5°C25.9°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C25.4°C
1 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
19.1°C19.1°C
0 BF 84%
"Έχουμε εμπιστοσύνη στον αρχιεπίσκοπο γιατί ξέρει τι κάνει" / Αιχμηρές απαντήσεις μητροπολιτών σε Μητσοτάκη και άλλους μητροπολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έχουμε εμπιστοσύνη στον αρχιεπίσκοπο γιατί ξέρει τι κάνει" / Αιχμηρές απαντήσεις μητροπολιτών σε Μητσοτάκη και άλλους μητροπολίτες

«Όψιμο» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους κληρικούς ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος μιλώντας στην ΕΡΤ3 σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Ο Άνθιμος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «παλιότερα μιλούσε για χωρισμό κράτους - Εκκλησίας, για πληρωμή του κλήρου με άλλο τρόπο», επισημαίνοντας ότι «τα θυμόμαστε όλα αυτά, δεν έχουμε αλτσχάιμερ». Ο Άνθιμος αναρωτήθηκε «γιατί αυτή η παλινωδία από τον κ. Μητσοτάκη;», τονίζοντας ότι «δεν πιστεύουμε το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων και ότι τώρα ξαφνικά τους έπιασε πόνος για τους κληρικούς».

Ο Άνθιμος σημείωσε ότι οι κληρικοί και οι επίσκοποι δικαιολογημένα αγωνιούν για τη μισθοδοσία, υπογράμμισε όμως ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στον αρχιεπίσκοπο γιατί ξέρει τι κάνει». Ο Άνθιμος παρατήρησε ότι ο αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία οφείλουν να συνδιαλέγονται με αυτόν που κάθε φορά επιλέγει ο λαός ως πρωθυπουργό. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε στο οπλοστάσιο κάθε κόμματος που κραδαίνει την έννοια του χωρισμού και της μισθοδοσίας. Η αξιοπρέπειά μας είναι σημαντικότερη από αυτό που της προσδίδουν κάποιοι που τη λαμβάνουν ως προεκλογική ευκαιρία» συμπλήρωσε ο Άνθιμος.

Ειδικό ταμείο για τη μισθοδοσία

Την ίδια ώρα, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος επέκρινε με σκληρά λόγια τους μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο για την έντονη αντίθεσή τους στη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς τους «παπαδοπατέρες». Μιλώντας στην ΕΡΑ, ο Μάξιμος τόνισε ότι οι Ιγνάτιος και Χρυσόστομος «βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς», επισημαίνοντας ότι «είχαμε μια φορά κι έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες».

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία, ο Μάξιμος υπογράμμισε ότι «το σχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι τα χρήματα για τη μισθοδοσία θα κατατίθενται σε ειδικό ταμείο, που θα εποπτεύεται από κρατικό φορέα και δεν θα κάνει ό,τι θέλει ο κάθε μητροπολίτης», σχολιάζοντας ότι «ποιον μητροπολίτη συμφέρει να μην τα έχει καλά με τους ιερείς του;». Ο Μάξιμος τόνισε ότι «οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι θρησκευτικοί λειτουργοί, όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι υπάλληλοι των μητροπόλεών τους και αξιολογούνται από την εκάστοτε μητρόπολη».

Ο Μάξιμος σημείωσε ακόμα ότι «η συμφωνία αυτή, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, μας εξασφαλίζει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπληρώνουμε όποιους κληρικούς φεύγουν. Αν βρούμε τη νομική διατύπωση που εξασφαλίζει αυτά τα πράγματα, εγώ είμαι σύμφωνος». Ο Μάξιμος παρατήρησε επίσης ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν εγκριθεί από την ιεραρχία, οπότε αν αποφασίσουν οι αρχιερείς ότι δεν μας ενδιαφέρει, τότε δεν θα προχωρήσει κάτι. Αν όμως μας ενδιαφέρει, κι εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει, τότε έχουν να γίνουν πολλές ενέργειες ακόμα».

Πατρών Χρυσόστομος: Οι ιερείς να εμπιστεύονται τους πνευματικούς τους πατέρες

«Ουδεμία συμφωνία υπογράφηκε, αλλά πρόκειται περί προτάσεων της κυβέρνησης» σχολίασε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, καλώντας τους ιερείς της επαρχίας του «να έχουν εμπιστοσύνη στους πνευματικούς τους πατέρες». Ο Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι «οι ιερείς είναι τα παιδιά μας και τα αδέλφια μας. Είναι η χαρά και ο στέφανός μας. Μέλημα τόσο του αρχιεπισκόπου όσον και όλων μας είναι η αγάπη μας και η στήριξή μας προς τους ιερείς μας».

Πειραιώς Σεραφείμ: Να μην περάσει

«Η συμφωνία δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του» υποστήριξε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μιλώντας στο Θέμα FM. Ο Σεραφείμ σημείωσε ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την ιεραρχία. Θα πρέπει να υπάρξει μια ποινική ρήτρα σε περίπτωση αθέτησης», ενώ ισχυρίστηκε ότι τα 210 εκατ. ευρώ της επιδότησης του κράτους προς την Εκκλησία για τη μισθοδοσία των κληρικών «είναι ψίχουλα».

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της τροπολογίας για το Ίδρυμα της Παναγίας Τήνου

Παράλληλα, όπως δημοσίευσε το orthodoxia.info, η Εκκλησία της Ελλάδος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση ως αντισυνταγματική της τροπολογίας με την οποία επανήλθε το παλιό καθεστώς λειτουργίας του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου. Σύμφωνα με την τροπολογία, η προηγούμενη διοίκηση απομακρύνθηκε και ο μητροπολίτης Σύρου έχασε το δικαίωμα ψήφου για την εκλογή αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα της Δ.Ε. του ιδρύματος, το οποίο του είχε παραχωρηθεί με την τροπολογία Λοβέρδου επί κυβέρνησης Σαμαρά. Την τροπολογία για την επαναφορά του παλιότερου καθεστώτος είχαν ψηφίσει τον περασμένο Φεβρουάριο ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι.

Επίκληση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νομικά επιχειρήματα της Εκκλησίας, καθώς γίνεται επίκληση της θρησκευτικής αυτονομίας της, καθώς και της... θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους! Η Εκκλησία υποστηρίζει πως η τροπολογία είναι αντίθετη με τα άρθρα 3, 12 και 13 του συντάγματος που προστατεύουν τη θρησκευτική αυτοδιοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και με τα άρθρα 9, 11 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που μιλούν για θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και δεν του επιτρέπουν παρέμβαση στην οργάνωση και διοίκηση θρησκευτικών κοινοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL