Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Κατρούγκαλος: Καταδικαστέος ο αλυτρωτισμός από όλες τις πλευρές

Επικριτικός τόσο για τους «οξείς χαρακτηρισμούς» του Αλβανού Πρωθυπουργού όσο και για την «αντίστοιχη ρητορική» του τομεάρχη εξωτερικών της Ν.Δ. με αφορμή όσα ακολούθησαν την κηδεία του Κ. Κατσίφα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο με την Τζούλυ Τσίγκα για την ανάγκη «να καταδικάζεται ο αλυτρωτισμός από όλες τις πλευρές».

«Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής ιστορικής κοινότητας στην Αλβανία αλλά και ταυτόχρονα η διατήρηση των καλών διμερών σχέσεων με τη χώρα αυτή. Προϋπόθεση για την προστασία των διμερών σχέσεων είναι η αυτονόητη απόφασή μας να μην επιτρέψουμε κανέναν αλυτρωτισμό αλλά και να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Η αλβανική πλευρά έχει προχωρήσει σε οξείς χαρακτηρισμούς, όπως και οι πρόσφατες δηλώσεις του Έντι Ράμα, που δε βοηθούν να πέσουν οι τόνοι και να απομονωθούν οι ακραίες φωνές. Αντίστοιχη είναι και η ρητορική του κ. Κουμουτσάκου, που πλειοδότησε σε εθνικισμό. Δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις με κατεύθυνση το εσωτερικό ακροατήριο».  

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του Ν. Κακλαμάνη για τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Βουλή, ο Γ. Κατρούγκαλος σημειώνει πως «αν αυτή η απόφαση απλώς συμβάλλει στο πένθος δε θα της ασκούσα κριτική. Υπογραμμίζει όμως ότι οι Έλληνες της Αλβανίας πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι αλλά και να μην οδηγούνται σε ακραίες εθνικιστικές εκδηλώσεις και ενέργειες».

Για τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως η θρησκευτική ουδετερότητα, που περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση, έχει σαφές περιεχόμενο, ότι δε μπορεί να ταυτίζονται οι πολιτειακές με τις θρησκευτικές λειτουργίες.

Χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα περί απαγόρευσης των Χριστουγέννων που ειπώθηκαν από στελέχη της Ν.Δ. και ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η θρησκευτική ουδετερότητα, χωρίς ωστόσο πολιτική πυγμής προς την Εκκλησία που μπορεί να αποδειχθεί προβληματική.

Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών, χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δε θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, εκφράζοντας την προσδοκία ότι το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα μπορέσει προοδευτικά να αναλάβει πλήρως τη μισθοδοσία τους.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικίνδυνοι ακροδεξιοί πολιτικάντηδες

Τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει η Ν.Δ. με τα εθνικά θέματα, επιχειρώντας να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό της κυβέρνησης, δεν δείχνουν ούτε σοβαρό κόμμα εξουσίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα ούτε κόμμα...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο