Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Βουλή για την τροπολογία αύξησης του κατώτατου μισθού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Βουλή για την τροπολογία αύξησης του κατώτατου μισθού

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τροπολογία της κυβέρνησης, η αύξηση του μισθού θα γίνει σταδιακά χωρίς διακρίσεις για όλους τους εργαζόμενους, ενώ με την τροπολογία  καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους. 

Πιο αναλυτικά οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων:

«Φούμαρα» χαρακτήρισε την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο εισηγητής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας νωρίτερα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο οποίο αυτή έχει κατατεθεί. «Δεν θα δουν επί των ημερών σας αύξηση οι εργαζόμενοι, να πέσω έξω, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν με την υποκρισία αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος.

«Αλήθεια; Κατώτατος μισθός. Τι υποκρισία! Τι φαρισαϊσμός! Θα σας θυμίσω ότι στον Ν. 4172 καταψηφίσατε, ρίχνατε πέτρες, μας λιθοβολούσατε, για τον νόμο του Βρούτση το 2013. Και δεν φτάνει αυτό. Βγήκατε μετά και υπερθεματίσατε στη ΔΕΘ και είπατε 751 ευρώ τον μισθό» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αλήθεια, τέτοια υποκρισία; Τι κάνετε σήμερα; Αντί να κάνετε 1.1.2017, που έλεγε ο νόμος, την αρχή της διαβούλευσης, τη φέρνετε στο τέλος του 2018. Ούτε εκεί είστε συνεπείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ξεκινούν διαδικασίες που θα κρατήσουν 4 και 5 μήνες, όταν θα έχετε απέλθει».

Λογική, ρεαλιστική, υπεύθυνη και αναγκαία για τους εργαζομένους, χαρακτήρισε την τροπολογία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ θα την υπερψηφίσει. Παράλληλα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι με δική του ευθύνη καθυστέρησε κατά δύο χρόνια η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ δήλωσε δικαιωμένος που η σημερινή κυβέρνηση φέρνει έναν νόμο που ο ίδιος προώθησε το 2013 ως υπουργός Εργασίας αλλά τότε τον κατήγγειλε ως αντιεργατικό.

ΔΗΣΥ: Δεν έχουμε καταρχήν αντιρρήσεις

«Εμείς δεν έχουμε καταρχήν αντιρρήσεις», ανέφερε, πριν από λίγο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γεώργιος Δημήτριος Καρράς, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά τον κατώτατο μισθό.

«Θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία και το 2018. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε το ζήτημα των καθυστερήσεων. Γιατί από 1.1.2017 δεν ήρθε κάτι ανάλογο στη Βουλή να ρυθμιστεί ή γιατί δεν εφαρμόστηκε ο προηγούμενος νόμος; Θέλουμε να συζητήσουμε και ζητήματα κρίσιμα όπως είναι οι τριετίες. Περιλαμβάνονται στην τροπολογία; Όπως πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων ή αν θα μείνουμε πίσω σε αυτήν τη ρύθμιση ή αν θα προωθηθεί και η διαπραγμάτευση για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις που εκείνες εξαιρετικά μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους. Ή θα μένει το θέμα στην αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας ότι η τελική τοποθέτηση θα γίνει μετά την παρουσία της τροπολογίας από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

ΚΚΕ: Τον αντεργατικό νόμο Βρούτση θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση

«Με την τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή, για πρώτη φορά, τον αντεργατικό νόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το γνωστό νόμο Βρούτση», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά «ενεργοποιεί έναν εμβληματικό μνημονιακό νόμο που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού».

«Αποκαλύπτεται ξεκάθαρα το μέγεθος της απάτης, της κυβερνητικής προπαγάνδας, όλο το προηγούμενο διάστημα, για τα περί επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τα περί εξόδου από τα μνημόνια», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «αφού η κυβέρνηση διατήρησε την άθλια πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 που πετσόκοψε τον κατώτατο μισθό, έρχεται τώρα και με δόλωμα την ενδεχόμενο αύξηση του κατώτατου μισθού, για λίγα ευρώ, ενεργοποιεί τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με βάση τον οποίο μόνιμα ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με απόφαση του κράτους χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, στη βάση, δηλαδή των αναγκών του κεφαλαίου και του μονοπωλίου».

Ο Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι το ΚΚΕ στον αντίποδα της κυβερνητικής τροπολογίας έχει καταθέσει τροπολογία για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων.

Ποτάμι: Παρών

Το Ποτάμι θα ψηφίσει παρών, δήλωσε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. «Έχουμε πει ότι θα ψηφίζουμε παρών σε όποια τροπολογία κατατίθεται σε νομοσχέδιο που δεν έχει συναφές περιεχόμενο. Θα ψηφίσουμε παρών. Βεβαίως για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσαμε να πούμε γιατί 751 και όχι 1.200 ή 1.500;» σημείωσε ο κ. Ψαριανός για την τροπολογία και πρόσθεσε ότι κατατίθεται τώρα ενόψει της διεξαγωγής εκλογών.

Συντάκτης: avgi.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL