Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: / Προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο Λαμπράκης ζει!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: / Προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο Λαμπράκης ζει!

Ο βουλευτής της Αριστεράς και πρωτοπόρος αγωνιστής της ειρήνης και της δημοκρατίας Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε το 1963 από τον Γκοτζαμάνη και τον Εμμανουηλίδη, δύο επίλεκτα μέλη του παρακράτους που η Δεξιά δημιούργησε και δόξασε κυρίως τη δεκαετία του 1960.

Άσχημα χτυπήθηκε την ίδια ημέρα και ο βουλευτής της αριστεράς Γ. Τσαρουχάς. Από τη δολοφονική μανία των τραμπούκων τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Οι δολοφονικές επιθέσεις έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά από φιλειρηνική εκδήλωση... και μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, που παρέμεινε απλός θεατής των όσων συνέβαιναν...

Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη συγκλόνισε το πανελλήνιο, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Το καθεστώς της αστυνομοκρατίας και του παρακράτους, που είχαν εγκαθιδρύσει η Δεξιά, το παλάτι και οι ξένοι, έδειξε τις εγκληματικές του διαθέσεις. Η Δεξιά δεν έπρεπε να χάσει... Αν έχανε, θα άνοιγε ο δρόμος του εκδημοκρατισμού της δημόσιας ζωής, ένας νέος άνεμος δημοκρατίας και ελευθερίας θα έπνεε απ' άκρου σε άκρο της Ελλάδας.

Γι’ αυτό και τη δολοφονία του Λαμπράκη διαδέχτηκε μια πλημμυρίδα "Λαμπράκηδων", χιλιάδων νέων που εντάχθηκαν στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και έφεραν αυτόν τον άνεμο σε κάθε ελληνική γωνιά.

Το παρακράτος κατεγράφη στην ιστορία σαν δημιούργημα της Δεξιάς, που χρεώθηκε τους Γκοτζαμάνηδες, τους Εμμανουηλίδηδες και τους Πεθαμένους, όλο τον φασιστικό εσμό που είχε κάνει την εμφάνισή του στις εκλογές βίας και νοθείας του 1961. Τότε που ψήφισαν οι πεθαμένοι και τα δέντρα, ενώ δολοφονήθηκε ο νεολαίος της Αριστεράς Στεφ. Βελδεμίρης.

Όλα αυτά διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία που βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Η Ιστορία είναι άτεγκτη. Όσα ανόητα τρικ κι αν επινοήσετε, κύριε Μητσοτάκη, οι νέοι θα εξακολουθούν να μαθαίνουν για τα τρίκυκλα και τους Γκοτζαμάνηδες. Ο Λαμπράκης ζει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL