Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Από τη βαρβαρότητα στην απελευθέρωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τη βαρβαρότητα στην απελευθέρωση

Του Παναγιώτη Ιωακειμίδη*

Θυμάμαι τις συνθήκες που επικρατούσαν στη γραμματεία των δικαστηρίων, ειδικά από το 2009 και μετά, ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με την οικονομική κρίση, που αυτοί δημιούργησαν και εμείς την πληρώνουμε. Η πολιτική τους στόχευση ήταν η ερημοποίηση των δικαστικών υπηρεσιών και η τελική παράδοση κομματιών της εργασίας μας σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως έγινε παλαιότερα με την εταιρεία μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των δικών. Δεν τους ένοιαζε το κόστος, το οποίο με τη συγκεκριμένη εταιρεία διπλασιάστηκε. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν η σκανδαλώδης εξυπηρέτηση της παρασιτικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Γι’ αυτό και έφτασαν να είναι οι δικαστές περισσότεροι από τους υπαλλήλους, ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία ορίζει έναν δικαστή προς τρεις υπαλλήλους. Αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, δηλαδή η αποστελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων. Βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής τους με αυξανόμενη πίεση στην εργασία μας και, ας σημειωθεί, με μειώσεις στους μισθούς, εξαιτίας της οικονομικής τους κρίσης, που έφτασαν και το 45% των αμοιβών του 2009. Και με διαρκείς παρεμβάσεις από την πολιτική εξουσία, όχι μόνο σε θέματα διοικητικά, επιλογών στελεχών διοίκησης μετακινήσεων κ.λπ., αλλά ακόμα και στην επιλογή των συνδικαλιστών μας, με το απίστευτο γεγονός υπουργός να κατευθύνει τους ψηφοφόρους σε συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο τρόμος και ο φόβος της απόλυσης είχε γίνει καθεστώς με τον Νόμο Μητσοτάκη, όπου με μια απλή αναφορά οποιουδήποτε ο υπάλληλος, πριν καν κριθεί από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, ζούσε το καθεστώς της διαθεσιμότητας με συνακόλουθη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και ψυχολογική πίεση, η οποία δεν αποτιμάται.

Η τελευταία τριετία ήταν αποτρεπτική της διαλυτικής κατάστασης στις γραμματείες των δικαστηρίων μετά τις συνεχείς προσπάθειες και των δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην κ. Νίκου Παρασκευόπουλου και του σημερινού του Σταύρου Κοντονή. Ήδη έχουν προσληφθεί 300 νέοι συνάδελφοι από τον διαγωνισμό του 1998, ενώ έχουν κληθεί να προσληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επιπλέον 132 υπάλληλοι με ειδίκευση στην πληροφορική και 404 νέοι συνάδελφοί μας Π.Ε. κατηγορίας. Τέλος, αναμένεται από τον ΑΣΕΠ η ολοκλήρωση της πρόσληψης άλλων 167 νέων υπαλλήλων Τ.Ε., Δ.Ε. και Υ.Ε. κατηγοριών. Ακόμα και οι μισθοί, μετά την πενταετή νεοφιλελεύθερη κάθετη πτώση, σταθεροποιήθηκαν.

Τα υπηρεσιακά μας συμβούλια είχαν αιρετούς που η διετής θητεία τους είχε φτάσει τα εφτά χρόνια. Με τις κατάλληλες, όμως, νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου της Δικαιοσύνης διενεργήθηκαν νέες εκλογές αιρετών, οι οποίες άνοιξαν επιτέλους τον δρόμο για να γίνουν οι επιλογές στελεχών διοίκησης από τα υπηρεσιακά συμβούλια και να επιλεγούν οι καταλληλότεροι, γεγονός το οποίο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. Επτά χρόνια δεν είχαν γίνει επιλογές αιρετών σε θέσεις ευθύνης και χρησιμοποιούταν η τακτική των αναθέσεων, οι οποίες όμως δημιουργούσαν εξαρτήσεις των υπαλλήλων από τους δικαστές και το σύστημα.

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι επιλογές διευθυντών στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας και ακολουθούν των διοικητικών δικαστηρίων. Το σημαντικότερο, ωστόσο, ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι η σωστή επιλογή διευθυντών από τα υπηρεσιακά συμβούλια και η εξήγηση σε αυτό είναι μία. Δεν υπήρξαν «άνωθεν» παρεμβάσεις από την πολιτική εξουσία και έτσι τα υπηρεσιακά συμβούλια μπόρεσαν να κρίνουν ανεπηρέαστα. Αυτή είναι και η αιτία που δεν υπάρχουν σήμερα διαμαρτυρίες για τις επιλογές, εκτός από οριακές περιπτώσεις και κάποια παράπονα για τον αποκλεισμό από τις κρίσεις διευθυντών της Δ.Ε. κατηγορίας, όπως γίνεται άλλωστε σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η ευθύνη, ωστόσο, σε αυτό είναι καθαρά της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων, η οποία δεν είχε πρόταση για τις επιλογές και επεδίωκε να μην αλλάξει τίποτα, διότι αυτό εξυπηρετούσε κάποιους συνδικαλιστές που ευελπιστούσαν στην «αριστερή παρένθεση» και την επαναφορά στο καθεστώς του ρουσφετιού και της εξάρτησης. Με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα οι επιλογές των τμηματαρχών και θα πρέπει άμεσα ο υπουργός της Δικαιοσύνης να φροντίσει να ξεκινήσουν.

Σήμερα λειτουργούν παράλληλα και με γρήγορους ρυθμούς δύο επιτροπές, η μία για την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων και η δεύτερη για τον Οργανισμό των Δικαστηρίων, ενώ αναμένονται τομές που θα οδηγήσουν τη γραμματεία των δικαστηρίων στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Θα ικανοποιηθεί η απαίτηση της κοινωνίας και του λαού μας, που θέλει γρήγορη δίκη, αλλά και ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη από το σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα.

Επίσης, με την τελευταία συμφωνία Κοντονή - Παππά θα εκσυγχρονιστεί η γραμματεία των δικαστηρίων και θα περάσει από την εποχή της φυλλάδας στη μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών, πολιτικών και ποινικών δικών, αλλά κυρίως θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία του πολίτη από τη γραφειοκρατία.

Η Αριστερά ήρθε στη διακυβέρνηση της χώρας και θα μείνει για να αλλάξει αυτός ο ταλαίπωρος τόπος, για να περάσουμε από τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού, που τη βιώσαμε και δεν επιθυμούμε να την ξαναζήσουμε, στην απελευθέρωση της κοινωνίας.

* Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης είναι γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL