Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Μιλούν για "σκευωρία", αλλά αναγνωρίζουν το σκάνδαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιλούν για "σκευωρία", αλλά αναγνωρίζουν το σκάνδαλο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Το ενδεχόμενο ο υπό συγκρότηση νέος φορέας να δεχτεί σημαντικό πλήγμα εφόσον επιβεβαιωθεί η εμπλοκή πρώην υπουργών και κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους έχουν κατονομάσει οι μάρτυρες, στην υπόθεση Novartis προκαλεί ανησυχία στο ηγετικό επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο (οι Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού) θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής.

Ιδιαίτερα δε σε μια συγκυρία που το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τελική ευθεία για το ιδρυτικό συνέδριο του, αποσκοπώντας σε μια "ανασύσταστη της Κεντροαριστεράς" και ενώ στελέχη της παράταξης προβληματίζονται από τη στασιμότητα που επικρατεί μετά τα πρώτα θετικά σημάδια που συνόδευσαν την εκλογή επικεφαλής.

Μπροστά σε αυτή την "απειλή", στα στοιχεία που έφερε η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η Χαριλάου Τρικούπη εξαρχής (με δύο ημέρες καθυστέρηση) αμύνθηκε με έντονη επίθεση προς την κυβέρνηση και παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ενδεχόμενες πολιτικές εσωτερικές προεκτάσεις του διεθνούς σκανδάλου, καταλογίζοντας ουσιαστικά "στήσιμο" της υπόθεσης με "κουκουλοφόρους" μάρτυρες. Υπό το φως των εξελίξεων, η Φ. Γεννηματά συγκάλεσε συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ., από την οποία ωστόσο απουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος.

Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για "πολιτική σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων της", για "νέο βρόμικο '89" και για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Κάλυψε τα στελέχη που έχουν κατονομαστεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, Λιντζέρης), προσθέτοντας ωστόσο ότι "θα υπερασπιστούμε τα στελέχη μας αλλά, από εκεί και πέρα, επειδή σκάνδαλο υπάρχει, όλα θα πρέπει να βγουν στο φως". Αιτολόγησε δε την απόφαση για ψήφιση της πρότασης για προανακριτική με το σκεπτικό ότι "θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝ.ΕΛΛ.".

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ θέλει να βγει από το κάδρο στο οποίο οι μάρτυρες έχουν εντάξει και πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. και να ενισχύσει έτσι την εικόνα ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και ότι εννοεί τη θέση του για "όλα στο φως". Η Φ. Γεννηματά -και εν συνεχεία η επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ- αναγνώρισε την ύπαρξη σκανδάλου, ωστόσο διαφοροποίησε τα στελέχη κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ από εκείνα των κυβερνήσεων Ν.Δ., που "εκτόξευσαν στα ύψη τις φαρμακευτικές δαπάνες". Στο ίδιο πλαίσιο, θέλει να αντιστρέψει τις ευθύνες και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι "'ξέχασε' να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL