Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Μια πολύ μικρούτσικη επιτυχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια πολύ μικρούτσικη επιτυχία

Για την επίσκεψη Ερντογάν το θέμα, με όλο τον θόρυβο που ξεσήκωσε. Η αντιπολίτευση άστραψε και βρόντησε: «Δεν είχε προετοιμαστεί σωστά», «Απέτυχε» κ.λπ.

Εντάξει. Μια επίσκεψη αρχηγού κράτους σε άλλη χώρα πρέπει να έχει κάποιους στόχους: την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, την υπογραφή συμφωνιών σε κρίσιμα θέματα, τη δρομολόγηση συνεργασιών σε διμερή ή διεθνή ζητήματα.

Έγινε κάτι από τα παραπάνω κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας; Προφανώς ελάχιστα, ούτε καν κοινό ανακοινωθέν.

Βέβαια, δεν πετυχαίνουν όλες οι διμερείς συναντήσεις κορυφής. Άφθονα είναι τα παραδείγματα στη διεθνή σκηνή, όπως η πασίγνωστη και τρανταχτή αποτυχία της συνάντησης Κένεντι - Χρουτσόφ στη Βιέννη το 1961.

Ωστόσο, δεν θυμάμαι άλλη μετατροπή διμερούς συνάντησης κορυφής σε πρωινάδικο, όπου οι δύο Πρόεδροι τσακώθηκαν ανοιχτά για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Καλός ο Παυλόπουλος.

Το σίριαλ συνεχίστηκε και στη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα με τον πρωθυπουργό να απαντάει με σκληρή γλώσσα στις αιτιάσεις για τα τζαμιά, τη μειονότητα της Θράκης και το Κυπριακό.

Μα αυτή ήταν η επιτυχία της επίσκεψης; Οι τηλεοπτικές κόντρες που ονόμασε ο κ. Κοτζιάς «ειλικρινή και ανοιχτή» συνομιλία; Όσο για την άλλη επιτυχία που επικαλέστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, ότι ο Ερντογάν «κατανόησε καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και σε μεγάλο βαθμό έδειξε να τις λαμβάνει υπόψη του», ο Πρόεδρος, μόλις επέστρεψε στη χώρα του, μίλησε πάλι για «τουρκική μειονότητα» της Θράκης.

Μπορεί κανείς να αποδώσει την κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης -ότι ο Ερντογάν δεν μίλησε για τα δεκαοκτώ νησιά που «κατέχει η Ελλάδα»- σε εσωτερικούς καυγάδες. Ναι, αλλά απαντώντας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ μίλησε για πάνω από 130 “γκρίζους” βράχους και βραχονησίδες στο Αιγαίο και έθεσε ως πρότυπο για τα “γκρίζα” τη στάση της χώρας του στα Ίμια...

Απόπειρα απολογισμού. Στα θετικά της επίσκεψης γενικώς, σωστό είναι ότι καλύτερα να μιλάμε με τους αντίπαλους γείτονες, παρά να μην μιλάμε. Καλό είναι ακόμη ότι συμφωνήθηκε η επανέναρξη συνομιλιών σε κυβερνητικό επίπεδο για σειρά διμερών θεμάτων. Αφού δεν μπορούμε να τα βρούμε στα μεγάλα, ας προσπαθήσουμε με τα μικρά.

Η αντιπολίτευση δεν παραδέχτηκε ούτε αυτά τα μικρά επιτεύγματα, μιλώντας για πλήρη αποτυχία, υπονομεύοντας έτσι την κριτική της και σε όσα είχε δίκιο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΜΠΙΛΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL