Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Το αυτονόητο της επιστροφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αυτονόητο της επιστροφής

Καθώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί επί της ουσίας ότι το “ματωμένο”, όπως λέει το ΚΚΕ, πλεόνασμα, που ξεπερνάει τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να επιστραφεί σ’ αυτούς που το πέτυχαν, στον λαό αυτής της χώρας δηλαδή, η κριτική της αντιπολίτευσης από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε ο πρωθυπουργός ανήγγειλε το πώς θα μοιραστεί, πήρε αστείες διαστάσεις.

Διάφορα επιφανή στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς έσπευσαν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο Τσίπρας βιάστηκε να ανακοινώσει το ύψος του κοινωνικού μερίσματος επειδή τάχα πανικοβλήθηκε από τη “μεγαλειώδη” συμμετοχή στις κάλπες της Κεντροαριστεράς την προηγούμενη μέρα. Καλό είναι να έχει κανείς την αίσθηση των μεγεθών. Ήταν επιτυχία -τόσο για τον χώρο Κεντροαριστεράς, όσο και για τη δημοκρατία- το γεγονός ότι 210.000 πολίτες σηκώθηκαν από τον καναπέ τους και ψήφισαν για αρχηγό, έστω ενός κόμματος που δεν υπάρχει ακόμη, αλλά δεν πρόκειται για έναν αριθμό που αλλάζει τον ρου της πολιτικής στη χώρα.

Ανάλογης έμπνευσης ήταν και η αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και του φίλιου Τύπου: Ο Τσίπρας πανικοβλήθηκε τάχα από τις “αποκαλύψεις” για τον Καμμένο και βιάστηκε να “πουλήσει” καλές ειδήσεις. Τουλάχιστον, σε σχέση με πέρσι, η Ν.Δ. απέφυγε να κάνει το λάθος να διαφωνήσει με την ιδέα του κοινωνικού μερίσματος και έσπευσε να διαμηνύσει ότι συμφωνεί επί της αρχής.

Προφανώς, ο πανικός λειτούργησε ανάποδα. Προφανώς, η αντιπολίτευση συνειδητοποιεί ότι δεν είναι δυνατό να ασκήσει κριτική στο αυτονόητο, στην επιστροφή δηλαδή ενός μέρους των θυσιών των ανθρώπων σε όσο γίνεται περισσότερους, από μια κυβέρνηση που έχει απόλυτη συναίσθηση ότι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σκληρό και κάνει το πάν ώστε στο τέλος του επόμενου καλοκαιριού να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα αυτό. Κι όσα ακούγονται για “ψίχουλα”, για λάθος επιλογές -“ας κόβατε τον ΕΝΦΙΑ”- κ.λπ. λίγη σημασία έχουν.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει για δεύτερη φορά ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων που αφήνει ο “κορσές” του Μνημονίου προχωρά αποφασιστικά σε μια μικρή αναδιανομή, όπως είναι το καθήκον της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL