Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Οι Στόχοι του ΟΗΕ για καλή υγεία και ευημερία για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Στόχοι του ΟΗΕ για καλή υγεία και ευημερία για όλους

Ο ΟΗΕ προωθεί 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από αυτούς ο 3ος που αφορά την καλή υγεία συνδέεται και με τον 1ο και 2ο (καθώς δε μπορείς να έχεις καλή υγεία σε συνθήκες φτώχειας και λιμοκτονίας), όσο και με τον 16ο (καθώς η ειρήνη είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ανθρώπων) όσο και με όσους συνδέονται με το περιβάλλον.

Παρά την τεράστια τεχνολογική πρόοδο, η ανισότητα στην ανθρωπότητα έχει διευρυνθεί.

Σήμερα -περισσότερο από ποτέ- ο πόλεμος απειλεί την επιβίωση, όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Και δεν είναι μόνο τα πυρηνικά όπλα, που όχι μόνο εξακολουθούν να επιτρέπονται, αλλά και αναβαθμίζονται. Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από λιμούς και λοιμούς από ιάσιμες ασθένειες, υπάρχουν επιστήμονες που καλλιεργούν συστηματικά ιούς και στελέχη σε πολεμικά εργαστήρια.

Ενώ στις δυτικές χώρες όχι μόνο το προσδόκιμο επιβίωσης έχει εντυπωσιακά αυξηθεί, αλλά και με πανάκριβες τεχνικές γεννούν υπέργηρες (σε λίγο θα μπορεί να κυοφορούν και κάποιοι άνδρες τα κλωνοποιημένα τέκνα τους), στις φτωχές χώρες πάνω από 6 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν πριν κλείσουν τα 5 χρόνια τους. Την ώρα που οι προνομιούχοι ξοδεύουν περιουσίες για πλαστικές επεμβάσεις, κάποιοι άλλοι στην ίδια χώρα δεν έχουν να αγοράσουν ούτε ασπιρίνη. Την ώρα που δήθεν «ευαισθητοποιημένοι» φανατικοί στη Δύση προπαγανδίζουν κατά των εμβολίων, χάρη στην ΠΟΥ του ΟΗΕ μόνο από το 2000 μέχρι σήμερα 15,6 εκατομμύρια θάνατοι έχουν προληφθεί χάρη στο εμβόλιο της ιλαράς.

Οι στόχοι για την καλή υγεία του ΟΗΕ καλύπτουν όλους τους ανθρώπους, σε όλη τη γη. Έτσι επικεντρώνουν όχι μόνο στην τραγωδία των λιμοκτονούντων στον Τρίτο κόσμο και στους αμάχους που σφαγιάζονται στα πεδία πολέμων, στα στρατόπεδα προσφύγων ή αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και στους προνομιούχους, που λόγω κακής διατροφής ή επιβλαβών πρακτικών συνεχίζουν ν’ αυτοκτονούν καθημερινά.

Έτσι ο ΟΗΕ στοχεύει να μειώσει, έως το 2030, κατά το ένα τρίτο την πρόωρη θνησιμότητα από μη-μεταδόσιμες ασθένειες μέσω της πρόληψης και της θεραπείας και να προωθήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία.

* Να ενισχύσει την πρόληψη και τη θεραπεία σχετικά με την κατάχρηση ουσιών, όπως ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ.

* Να μειώσει στο μισό, έως το 2020, τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε τροχαία ατυχήματα

* Να διασφαλίσει, έως το 2030, την ουσιαστική μείωση του αριθμού των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες καθώς και στη ρύπανση και τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους.

Προωθώντας τη Δικαιοσύνη, στοχεύει να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για μεταδόσιμες και μη ασθένειες, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες και να παράσχει πρόσβαση σε προσιτά και απαραίτητα φάρμακα και εμβόλια.

Αυτοί οι στόχοι του ΟΗΕ, είναι σύμφωνοι με τον Ιπποκρατικό κανόνα ότι η ζωή είναι υπέρτατη αξία και κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιλέγει ανάμεσα σε φίλους ή εχθρούς, νέους ή γέρους, πλούσιους ή φτωχούς. Η άσκηση της Ιατρικής είναι μια πολιτική πράξη και ο γιατρός καλείται να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής του ασθενή του. Αν αναλογιστούμε ότι για τον ιπποκρατικό γιατρό ο αφέντης κι ο δούλος μετρούσαν το ίδιο, καταλαβαίνουμε το βάρος της κοινωνικής ευθύνης κάθε γιατρού σήμερα, που η εμπορευματοποίηση της Ιατρικής θέτει στον γιατρό τραγικά διλήμματα επιλογών, από τα ράντζα των νοσοκομείων μέχρι τις λίστες αναμονής των μεταμοσχεύσεων.

Οι στόχοι του ΟΗΕ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι. Εμείς, ειδικά οι γιατροί από τη χώρα που γέννησε τον Ιπποκράτη, νιώθουμε την ανάγκη να συστρατευθούμε ακόμη μια φορά, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για ολάκερη την ανθρωπότητα.

* Η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου είναι πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής». Το παρόν κείμενο βασίζεται στην ομιλία της στην εκδήλωση προώθησης των 17 Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης στις 16.3.2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL